Pyry z gzikiem. Wielkopolski przysmak!

Pyry z gzikiem. Wielkopolski przysmak!
  • Marcin
  • 7 maja 2021

Wielkopolska i Poznań kojarzą się najbardziej z trzema przysmakami: rogalami na Św. Marcina, szneką z glancem oraz ziemniakami z gzikiem. Pyry z gzikiem, bo tak właśnie się je w Wielkopolsce nazywa to nic innego jak ugotowane w mundurkach ziemniaki, podane z twarogową gziczką. Proste, smaczne, szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące – takie właśnie są poznańskie pyry z gzikiem! Zachęcam do wypróbowania!

SKŁADNIKI


  • 500 twarogu półtłustego,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie można dodać:
  • 8 ziemniaków,

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

pyry z gzikiem
pyry z gzikiem
pyry z gzikiem
pyry z gzikiem
pyry z gzikiem

WYKONANIE


Pyry z gzikiem. Wielkopolski przysmak!

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, najlepiej zgodnie z moim przepisem: ziemniaki w mundurkach.
  2. W czasie, gdy będą się gotować ziemniaki, przygotuj gzik.
  3. Twaróg włóż do przygotowanej miski.
  4. Jeżeli używasz tak jak ja rzodkiewki lub ogórków konserwowych, pokrój je w pierwszej kolejności w drobną kostkę i dodaj do twarogu.
  5. Następnie opłucz i posiekaj szczypiorek oraz dodaj go do pozostałych składników.
  6. Dopraw gzik solą i pieprzem.
  7. Na koniec dodaj jogurt naturalny i dalej wszystko dokładnie wymieszaj, krusząc twaróg np. widelcem.
  8. Gdy ziemniaki już się ugotują, obierz je ze skórki i podawaj z przygotowanym gzikiem.
  9. W ten sposób pyry z gzikiem są gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • garnek do ugotowania ziemniaków,
  • miska,

CENNE RADY

Spodobała się Tobie kuchnia regionalna? Sprawdź inne przepisy oznaczone tagiem #regionalne a w szczególności znane w całym kraju rogale świętomarcińskie, które dzięki mojemu przepisowi przygotujesz również w swoim domu!

SPOSÓB PODANIA

Pyry z gzikiem najlepiej podać posypane szczypiorkiem a dla bardziej wymagających można udekorować je rzodkiewką lub ogórkami. Ważne by ziemniaki podawać, gdy są jeszcze ciepłe!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!