Kapusta kiszona w słoiku

kapusta kiszona w słoiku
  • Marcin
  • 22 stycznia 2020

Kapusta kiszona w słoiku to prosty sposób na jeden z ulubionych przysmaków w kraju nad Wisłą. Aby zrobić domową kiszoną kapustę wcale nie potrzeba dużo pracy i wiedzy kulinarnej a efekt naszej pracy będzie wyśmienity. Taka kapusta bije na głowę każdą kupioną w jakimkolwiek sklepie.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 2 małe kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1 łyżeczka kminku

(ilość produktów dla przygotowania około 3 kg kiszonej kapusty)

kapusta kiszona w słoiku
kapusta kiszona w słoiku
kapusta kiszona w słoiku
kapusta kiszona w słoiku
kapusta kiszona w słoiku
kapusta kiszona w słoiku
kapusta kiszona w słoiku
kapusta kiszona w słoiku
kapusta kiszona w słoiku

WYKONANIE


Kapusta kiszona w słoiku

Dzień 1

  1. Kapustę poszatkuj; możesz zrobić to nożem lub tarką do kapusty (nie wyrzucaj reszty kapusty – głębu). Dodatkowo zetrzyj na tradycyjnej tarce o dużych oczkach obraną marchewkę. Wymieszaj składniki.
  2. Słoik wyparz wrzątkiem razem z pokrywką.
  3. Pokrojoną kapustę podziel na 5 części i dodawaj do słoika partiami. Na wierzch partii kapusty dodaj dużą szczyptę soli, ziarno ziela angielskiego, liść laurowy i szczyptę kminku.
  4. Każdą partię (warstwę) kapusty musisz dobrze ugnieść np. zaciśniętą pięścią. Ubijaj dosyć mocno, tak by kapusta puszczała sok. Tylko tedy nasza kapusta kiszona w słoiku wyjdzie, tak jak tego oczekujemy.
  5. Po dodaniu i ubiciu całej kapusty na wierzchu ułóż dwa lub trzy kawałki głębu od kapusty. Na nich połóż worek strunowy wypełniony wodą. W ten sposób kapusta powinna zostać dociśnięta, tak by cała znajdowała się pod puszczonym sokiem.
  6. Na rancie słoika ułóż płatek kosmetyczny i zakręć pokrywkę. W ten sposób ograniczymy dopływ powietrza ale i damy upust gazom gromadzącym się w słoiku, na skutek procesu kiszenia.
  7. Tak przygotowaną kapustę zostawiamy na dwa dni w ciepłym miejscu.

Dzień 3

  1. Dwa dni od przygotowania musimy nakłuć naszą kapustę kiszoną w słoiku, aby ją odgazować. W tym celu użyj np. patyczka od szaszłyków.
  2. Ściągnij obciążenie i nakłuj kapustę w kilku miejscach (u mnie to było około 8-9 wkłuć).
  3. Dociśnij kapustę z powrotem, ale tylko workiem strunowym z wodą. Głęby można wyrzucić.
  4. Pozostaw na jeszcze dwie noce w ciepłym pomieszczeniu.

Dzień 5

  1. Po kolejnych dwóch dniach jeszcze raz trzeba kapustę nakłuć. Postępuj dokładnie tak samo jak poprzednio.
  2. Zamknięty słoik (nadal z płatkiem kosmetycznym) wynieś do chłodnego pomieszczenia o stałej temperaturze (np. piwnicy). Pozostaw na około 3 tygodnie.

Dzień 30

  1. Po pływie 30 dni od zarobienia kapusty nasza kapusta kiszona w słoiku jest gotowa. Smacznego!

 

 

MIEJ POD RĘKĄ

  • duży szklany słoik (im większy tym będzie wygodniej) z otworem na tyle dużym by włożyć do niego rękę
  • woreczek strunowy
  • płatek kosmetyczny
  • drewniany patyk np. od szaszłyka
  • tarkę z dużymi oczkami
  • tarkę do kapusty (opcjonalnie)

CENNE RADY

Jeżeli wolisz kapustę delikatniej kiszoną skróć czas przechowywania jej w ciepłym miejscu.

SPOSÓB PODANIA

Z kapusty kiszonej możesz wykonać dowolne potrawy, np. surówkę, kapustę zasmażaną lub ugotować kapuśniak. Jest to na tyle uniwersalny produkt że zawsze znajdziesz dla niego zastosowanie. Przepisy gdzie możecie wykorzystać kiszoną kapustę znajdziecie oznaczone tagiem #kiszona kapusta.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!