Klasyka. Kapuśniak na żeberkach wieprzowych

Wczesna zima, kapusta kiszona to teraz produkt idealny do wykorzystania. Dlatego wybór padł na kapuśniak, oczywiście na żeberkach wieprzowych. Zobaczcie mój przepis i spróbujcie sami! Mówią, że wychodzi rewelacyjny!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Klasyka. Kapuśniak na żeberkach wieprzowych

składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 500 g kapusty kiszonej
  • pół główki kapusty białej
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 średni por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średni korzeń selera
  • pęczek kopru
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren kolorowego pieprzu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • woda
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

wykonanie

  1. Żeberka umyj i osusz. Pokrój w kawałki, tak by każdy z nich zawierał po jednej kości. Posól i popieprz z obu stron. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i wkładaj pokrojone żeberka. Smaż kilka minut z każdej strony do momentu aż się zarumienią.
  2. Do garnka wlej około 3 litry wody. Przekładaj do niego usmażone żeberka. Dodaj łyżeczkę soli i całość zagotuj, zbierz szum, który gromadzi się na wierzchu. Po zebraniu szumowin, dodaj do wywaru ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach. Gotuj na niewielkim ogniu 10 minut.
  3. Umyj i obierz warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, por i czosnek. Połowę marchewki pokrój w półplasterki, resztę podziel na duże kawałki. Podobnie zrób z pietruszką i selerem. Jedną cebulę zostaw w całości a drugą pokrój w półplasterki. Czosnek tylko jeden pokrój w plasterki, dwa pozostałe zostaw w całości. Po upływie 10 minut gotowania dodaj do wywaru warzywa w całości albo w dużych kawałkach i gotuj dalej 20 minut.
  4. Po upływie 20 minut dodaj do wywaru pokrojone w mniejsze kawałki warzywa. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj kolejne 25 minut na małym ogniu.
  5. Pora pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj pokrojonego pora, pokrojoną cebulę i pokrojony czosnek. Podsmaż chwilę a potem dodaj kminek, rozmaryn i majeranek. Smaż razem około 3-4 minut, często mieszając.
  6. Obierz ziemniaki a następnie pokój je w kawałki o wielkości około 1 cm. Dodaj pół łyżeczki soli i zawartość patelni a następnie gotuj 15 minut.
  7. Świeżą kapustę poszatkuj możliwie drobno. Kapustę kiszoną odcedź od wody (odcedzaj ją do jakiegokolwiek pojemnika, nie wylewaj – ta woda od kiszenia będzie potem potrzebna) i pokrój na około 3-4 cm kawałki. Tak przygotowaną kapustę dodajemy do wywaru. Dodajemy łyżeczkę soli i dodajemy z wyczuciem wodę od kiszonej kapusty, tak by nasz kapuśniak miał odpowiednią kwaśność. Nie dodawaj od razu za dużo, zawsze potem można go jeszcze dodać. Gotuj to wszystko 30 minut na niewielki ogniu.
  8. Boczek pokój w paski. Wrzuć na zimną patelnię i powoli podgrzewaj tak by wytopić tłuszcz z boczku. Dopraw go na patelni świeżo mielonym pieprzem. Gdy kapuśniak już się ugotuje dodajemy podsmażony boczek.
  9. Na końcu do zupy dodajemy posiekany koperek i ostatecznie doprawiamy solą, pieprzem i wodą od kiszenia do smaku. Nasz kapuśniak jest gotowy!

Klasyka. Kapuśniak na żeberkach wieprzowych

sposób podania

Kapuśniak podajemy na gorąco w głębokim talerzu. Na wierzchu układamy żeberko z zupy. Można jeszcze posypać kapuśniak świeżo posiekanym koperkiem jeżeli ktoś lubi.

cenne rady

Najlepsza kiszona kapusta to ta domowa. Wydaje się, że jaj zrobienie jest trudne, wymaga drewnianej beczki i kapusty prosto z pola. Oczywiście takie wykonanie jest pewnie najdoskonalsze ale można ją zrobić nawet w mieszkaniu w bloku – sprawdź mój przepis na kapustę kiszoną w słoiku.

przyda się podczas gotowania

  • duży garnek (ok. 6-7 litrów)
  • patelnię

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

oznaczone jako:

Klasyka. Kapuśniak na żeberkach wieprzowych

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x