Meksykańska quesadilla z mięsem mielonym i serem
Meksykańska quesadilla z mięsem mielonym to jedna z moich ulubionych potraw, inspirowanych kuchnią z Ameryki Środkowej obok nadzianych mięsem tacos! W tym przepisie postawiłem na farsz z mięsa mielonego, suto zaciągniętego tartym serem mozzarella oraz słodką papryką i pomidorową passatą. Cały farsz „opakowany” w podpieczone placki tortilli, staje się później przepisznym obiadem, przekąską czy kolacją! A wszystko to gotowe w niecałą godzinkę:) Grzechem byłby nie wypróbować we własnej kuchni.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 4 tortille pszenne,
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 200 g tartej mozzarelli,
- 150 g papryki konserwowej,
- 250 g fasoli czerwonej,
- 1 cebula,
- 150 ml przecieru pomidorowego,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- szczypta ostrej papryki,
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oleju,
(ilość produktów dla przygotowania 16 trójkątków quesadilli)
WYKONANIE
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę.
- Na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, wrzućcie pokrojoną wcześniej cebulę. Po minucie cebula powinna się zeszklić i wtedy na patelnię dodajcie mięso mielone.
- Mięso smażcie przez 4 minuty a w tym czasie pokrójcie w kostkę paprykę konserwową.
- Po 4 minutach na patelnię dodajcie pokrojoną paprykę oraz przyprawy: słodką paprykę, ostrą paprykę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Wymieszajcie całość.
- Po kolejnych 3 minutach dodajcie na patelnię przecier pomidorowy oraz fasolę. Ponownie całość zamieszajcie i smażcie na dużym ogniu aż nie odparuje cała woda a farsz się zagęści. U mnie trwało to około 6-7 minut.
- Gdy farsz odparuje zestawcie patelnie z ognia i dodajcie 1/4 tartego sera do farszu i zostawcie bez mieszania.
- Na mały ogień postawcie drugą, czystą patelnię i połóżcie na niej 1 placek tortilli. Na placek nałóżcie warstwę sera, później farszu i na końcu ponownie porcję sera. Całość przykryjcie drugą tortillą i smażcie do wyraźnego zarumienienia.
- Gdy dolny placek wyraźnie się zarumieni, odwróćcie całą quesadille i zarumieńcie drugi z placków.
- Gotową, zarumienioną quesadille ściągnijcie z patelni na kuchenną deskę i pokrójcie ostrym nożem na trójkąty. Z jednego placka quesadilli powinno wyjść Wam 8 porcji.
- Tak przygotowania quesadilla z mięsem mielonym jest gotowa do podania!
Meksykańska quesadilla z mięsem mielonym i serem
MIEJ POD RĘKĄ
- 2 duże patelnie,
- 1 duża pokrywka,
CENNE RADY
By łatwiej było obracać gorącą quesadillą, która podpieka się na patelni użyjcie dużej pokrywki kuchennej, dzięki której możecie docisnąć placek i wygodnie go odwrócić.
SPOSÓB PODANIA
Meksykańska quesadilla z mięsem mielonym najlepiej prezentuje się podana posypana odrobiną tartego sera oraz posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo można podać do niej ostrym meksykański sos pomidorowy, pastę guacamole z awokado, uniwersalny sos czosnkowy lub bardziej łagodny sos majonezowo-śmietanowy.