Meksykańska quesadilla z mięsem mielonym i serem

Meksykańska quesadilla z mięsem mielonym i serem
  • Marcin
  • 3 stycznia 2022

Meksykańska quesadilla z mięsem mielonym to jedna z moich ulubionych potraw, inspirowanych kuchnią z Ameryki Środkowej! W tym przepisie postawiłem na farsz z mięsa mielonego, suto zaciągniętego tartym serem mozzarella oraz słodką papryką i pomidorową passatą. Cały farsz „opakowany” w podpieczone placki tortilli, staje się później przepisznym obiadem, przekąską czy kolacją! A wszystko to gotowe w niecałą godzinkę:) Grzechem byłby nie wypróbować we własnej kuchni.

SKŁADNIKI


  • 4 tortille pszenne,
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 200 g tartej mozzarelli,
  • 150 g papryki konserwowej,
  • 250 g fasoli czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 150 ml przecieru pomidorowego,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oleju,

(ilość produktów dla przygotowania 16 trójkątków quesadilli)

meksykańska quesadilla z mięsem mielonym
meksykańska quesadilla z mięsem mielonym
meksykańska quesadilla z mięsem mielonym
meksykańska quesadilla z mięsem mielonym
meksykańska quesadilla z mięsem mielonym

WYKONANIE


Meksykańska quesadilla z mięsem mielonym i serem

  1. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, wrzućcie pokrojoną wcześniej cebulę. Po minucie cebula powinna się zeszklić i wtedy na patelnię dodajcie mięso mielone.
  3. Mięso smażcie przez 4 minuty a w tym czasie pokrójcie w kostkę paprykę konserwową.
  4. Po 4 minutach na patelnię dodajcie pokrojoną paprykę oraz przyprawy: słodką paprykę, ostrą paprykę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Wymieszajcie całość.
  5. Po kolejnych 3 minutach dodajcie na patelnię przecier pomidorowy oraz fasolę. Ponownie całość zamieszajcie i smażcie na dużym ogniu aż nie odparuje cała woda a farsz się zagęści. U mnie trwało to około 6-7 minut.
  6. Gdy farsz odparuje zestawcie patelnie z ognia i dodajcie 1/4 tartego sera do farszu i zostawcie bez mieszania.
  7. Na mały ogień postawcie drugą, czystą patelnię i połóżcie na niej 1 placek tortilli. Na placek nałóżcie warstwę sera, później farszu i na końcu ponownie porcję sera. Całość przykryjcie drugą tortillą i smażcie do wyraźnego zarumienienia.
  8. Gdy dolny placek wyraźnie się zarumieni, odwróćcie całą quesadille i zarumieńcie drugi z placków.
  9. Gotową, zarumienioną quesadille ściągnijcie z patelni na kuchenną deskę i pokrójcie ostrym nożem na trójkąty. Z jednego placka quesadilli powinno wyjść Wam 8 porcji.
  10. Tak przygotowania quesadilla z mięsem mielonym jest gotowa do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • 2 duże patelnie,
  • 1 duża pokrywka,

CENNE RADY

By łatwiej było obracać gorącą quesadillą, która podpieka się na patelni użyjcie dużej pokrywki kuchennej, dzięki której możecie docisnąć placek i wygodnie go odwrócić.

SPOSÓB PODANIA

Meksykańska quesadilla z mięsem mielonym najlepiej prezentuje się podana posypana odrobiną tartego sera oraz posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo można podać do niej ostrym meksykański sos pomidorowy, uniwersalny sos czosnkowy lub bardziej łagodny sos majonezowo-śmietanowy.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!