Domowy przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy, to jeden z podstawowych przetworów w naszej spiżarni. Oczywiście najlepszy jest ten domowy, przygotowywany z polnych pomidorów, które kupujemy w pomidorowym zagłębiu, czyli okolicach Pleszewa. Kluczowe jest to by były to pomidory polne, żadne inne nie mają tyle smaku, słodyczy i aromatu. A że sezon na pomidory trwa w najlepsze, podsuwam Wam mój przepis na domowy przecier pomidorowy. Spróbuj zrobić w swoim domu i przekonaj się, że gotowy, kupiony w sklepie to nie ta sama para kaloszy!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Domowy przecier pomidorowy

składniki

  • 7,5 kg dojrzałych, polnych pomidorów
  • 1,5 łyżeczki soli (1 łyżeczka na 5 kg pomidorów)
(ilość produktów dla przygotowania 5,8 litra przecieru)

wykonanie

  1. Pomidory w pierwszej kolejności należy umyć. Najprościej nalać wody do kuchennego (czystego) zlewu i myć w nim na raz kilkanaście pomidorów.
  2. Umyte pomidory przekładaj do przygotowanej miski.
  3. Przygotuj garnki i wrzucaj do nich krojone w rękach pomidory. Weź do ręki pomidora, przekrój go pionowo na pół, wykrój z każdej połówki fragment z gniazdem po szypułce a następnie bez zbędnej staranności, pokrój resztę pomidora wprost do garnka. Postępuj tak, aż skroisz wszystkie pomidory.
  4. Do pokrojonych pomidorów w garnkach dodaj sól (proporcjonalnie do ilość pomidorów w garnku) i postaw garnki na ogniu.
  5. Zagotuj pomidory w garnkach i gotuj dalej na średnim ogniu przez kolejne 45 minut, rzadko mieszając.
  6. Po tym czasie zestaw garnki z ognia i lekko przestudź (przez 30 minut).
  7. Zblenduj przegotowane pomidory aby łatwiej się je przecierało.
  8. Zblendowany przecier przelewaj chochlą na przygotowane sito, ustawione na misce. Następnie za pomocą drewnianej łyżki przecieraj przecier przez sito.
  9. Gotowe, przetarte pomidory przelewaj do opróżnionego wcześniej garnka. Pozostałe na sicie pestki oraz skórki wyrzuć.
  10. Przetarte pomidory ponownie postaw na ogniu. Zagotuj przecier pomidorowy i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  11. Następnie gorący przecier przelej do przygotowanych słoików. W tym celu ja używam szklanego dzbanka do którego najpierw przelewam przecież z garnka, a dopiero z dzbanka wlewam go do słoików. Słoiki od razu zakręcam i odstawiam na bok, stawiając je do góry dnem. Praca nad przecierem zakończona, teraz wystarczy poczekać jedynie na to aż słoiki z przecierem wystygną a wieczka się „wciągną”.

Domowy przecier pomidorowy

sposób podania

Przecier pomidorowy to dopiero półprodukt, który możesz wykorzystać do wielu potraw. Niektóry piją przecier jak sok, tak też można!

By zobaczyć przepisy z wykorzystaniem przecieru pomidorowego kliknij tutaj lub skorzystaj z poniższego przykładowego przepisu.

cenne rady

Standardowe pytanie co roku: ile kupić pomidorów? Oto prosty przelicznik – z 1 kg pomidorów otrzymasz 750 ml przecieru (3 słoiczki). Wystarczy wiedzieć ile słoików przecieru chcesz przygotować i przeliczyć to sobie na kilogramy (dla przykładu 20 kg = 60 słoików – tyle właśnie ja zazwyczaj przygotowuję, choć w bieżącym 2020 roku przerobiłem ponad 25 kg).

przyda się podczas gotowania

  • dwa duże garnki,
  • nóż do krojenia pomidorów (z piłką),
  • głęboki talerz lub niewielką miskę na odpadki,
  • blender,
  • chochla,
  • metalowe duże sitko,
  • drewnianą łyżkę,
  • dużą miskę,
  • szklany dzbanek, odporny na wysokie temperatury,
  • słoiki z nakrętkami (u mnie wyszło 19 słoików po 315 ml)

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

oznaczone jako: ,

użyte składniki:

Domowy przecier pomidorowy

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x