Sos śmietanowo-majonezowy

Sos śmietanowo-majonezowy to prosty w przygotowaniu i nieskomplikowany, jeżeli chodzi o składniki sos do przekąsek, sałatek czy jako dodatek do mięs lub wędlin. Przypadnie do gustu szczególnie fanom delikatnych i śmietanowych smaków. Choć trzeba uczciwie powiedzieć, że na pewno dbający o linię i wagę, nie będą mogli pozwolić sobie na jego skosztowanie zbyt często. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do tradycyjnych frytek z ziemniaków, troszkę zdrowszych i nowocześniejszych frytek z batatów i marchewki, sałatek (np. sałatki z serem pleśniowym), domowego kebaba, czipsów, chrupek czy wędlin. Można go podać również jako dodatek do obiadu ponieważ dobrze smakuje z kotletami (np. z piersi kurczaka czy indyka) czy innymi mięsami smażonymi. Jak widzicie pasuje do bardzo wielu potraw i przysmaków a dodatkowo przygotujecie go z niemal podręcznych składników, dlatego wypróbujcie go przy najbliższej okazji!

kategoria przepisu: ,

czas przygotowania:

trudność:

Sos śmietanowo-majonezowy

składniki

  • 2 łyżeczki majonezu,
  • 2 łyżeczki śmietany 18%,
  • pół łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • świeżo mielony pieprz,
  • mały pęczek koperku
(ilość produktów dla przygotowania 200 ml sosu)

wykonanie

  1. Przygotuj miseczkę w której, będziesz przygotowywać sos śmietanowo-majonezowy.
  2. Dodaj do niej majonez, śmietanę, musztardę oraz jogurt naturalny.
  3. Wymieszaj składniki.
  4. Do wymieszanej bazy sosu dodaj przyprawy: sól, pieprz oraz cukier.
  5. Koperek opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym a następnie pokrój na drobno.
  6. Dodaj do sosu i wymieszaj całość by wszystkie składniki równomiernie się połączyły.
  7. Po tym wszystkim sos śmietanowo-majonezowy jest gotowy do podania.

Sos śmietanowo-majonezowy

sposób podania

Sos śmietanowo-majonezowy sprawdzi się doskonale jako dodatek do tradycyjnych frytek, frytek z batatów i marchewki, czipsów, chrupek ale także jako dressing do sałatek, np. sałatki z serem pleśniowym lub jako dodatek do wędlin, mięsnych obiadów (np. kotletów z piersi kurczaka lub kotletów z indyka) czy domowego kebaba lub hot-dogów.

cenne rady

Sos śmietanowo-majonezowy warto przed podaniem wstawić do lodówki i schłodzić, dzięki temu będzie bardziej gęsty. Im dłużej będzie stał w temperaturze pokojowej tym będzie bardziej lejący.

przyda się podczas gotowania

  • miska,
  • ręcznik papierowy,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu: ,

oznaczone jako:

Sos śmietanowo-majonezowy

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x