Sos śmietanowo-majonezowy

Sos śmietanowo-majonezowy
  • Marcin
  • 29 stycznia 2021

Sos śmietanowo-majonezowy to prosty w przygotowaniu i nieskomplikowany, jeżeli chodzi o składniki sos do przekąsek, sałatek czy jako dodatek do mięs lub wędlin. Przypadnie do gustu szczególnie fanom delikatnych i śmietanowych smaków. Choć trzeba uczciwie powiedzieć, że na pewno dbający o linię i wagę, nie będą mogli pozwolić sobie na jego skosztowanie zbyt często. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do tradycyjnych frytek z ziemniaków, troszkę zdrowszych i nowocześniejszych frytek z batatów i marchewki, sałatek (np. sałatki z serem pleśniowym), domowego kebaba, czipsów, chrupek czy wędlin. Można go podać również jako dodatek do obiadu ponieważ dobrze smakuje z kotletami (np. z piersi kurczaka czy indyka) czy innymi mięsami smażonymi. Jak widzicie pasuje do bardzo wielu potraw i przysmaków a dodatkowo przygotujecie go z niemal podręcznych składników, dlatego wypróbujcie go przy najbliższej okazji!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 2 łyżeczki majonezu,
  • 2 łyżeczki śmietany 18%,
  • pół łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • świeżo mielony pieprz,
  • mały pęczek koperku

(ilość produktów dla przygotowania 200 ml sosu)

Sos śmietanowo-majonezowy
Sos śmietanowo-majonezowy
Sos śmietanowo-majonezowy
Sos śmietanowo-majonezowy

WYKONANIE


Sos śmietanowo-majonezowy

  1. Przygotuj miseczkę w której, będziesz przygotowywać sos śmietanowo-majonezowy.
  2. Dodaj do niej majonez, śmietanę, musztardę oraz jogurt naturalny.
  3. Wymieszaj składniki.
  4. Do wymieszanej bazy sosu dodaj przyprawy: sól, pieprz oraz cukier.
  5. Koperek opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym a następnie pokrój na drobno.
  6. Dodaj do sosu i wymieszaj całość by wszystkie składniki równomiernie się połączyły.
  7. Po tym wszystkim sos śmietanowo-majonezowy jest gotowy do podania.

MIEJ POD RĘKĄ

  • miska,
  • ręcznik papierowy,

CENNE RADY

Sos śmietanowo-majonezowy warto przed podaniem wstawić do lodówki i schłodzić, dzięki temu będzie bardziej gęsty. Im dłużej będzie stał w temperaturze pokojowej tym będzie bardziej lejący.

SPOSÓB PODANIA

Sos śmietanowo-majonezowy sprawdzi się doskonale jako dodatek do tradycyjnych frytek, frytek z batatów i marchewki, czipsów, chrupek ale także jako dressing do sałatek, np. sałatki z serem pleśniowym lub jako dodatek do wędlin, mięsnych obiadów (np. kotletów z piersi kurczaka lub kotletów z indyka) czy domowego kebaba lub hot-dogów.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!