Smażone śledzie w occie. Przepis mojej mamy!

Smażone śledzie w occie. Przepis mojej mamy!
  • Marcin
  • 31 grudnia 2021

Smażone śledzie w occie to popisowa zakącha mojej mamy! Od lat śledzik w occie gości na stole w moim rodzinnym domu przy okazji wigilijnego obiadu, przeróżnych przyjęć czy nawet codziennych kolacji. Ich największą zaletą jest doskonały smak, lekko octowy z dosłownie rozpływającą się w ustach rybą oraz chrupiącą cebulą. Jednym zdaniem: niebo w gębie!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1 kg płatów śledziowych niesolonych (tzw. zielone śledzie),
  • 100 g mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • zalewa:
    • 200 ml octu spirytusowego,
    • 800 ml wody,
    • 100 g cukru,
    • 1 łyżka soli,
    • 3 ziarna ziela angielskiego,
    • 3 liście laurowe,
    • 10 ziaren pieprzu kolorowego,
    • 2 cebule

(ilość produktów dla przygotowania około 20 porcji (40 kawałków))

Smażone śledzie w occie
Smażone śledzie w occie
Smażone śledzie w occie
Smażone śledzie w occie
Smażone śledzie w occie
Smażone śledzie w occie Przekąski na imprezę na zimno

WYKONANIE


Smażone śledzie w occie. Przepis mojej mamy!

  1. Śledzie osuszcie ręcznikiem papierowym a następnie ściągnijcie z nich skórę.
  2. Następnie pokrójcie filety na mniejsze kawałki, ok. 5-7 cm i doprawcie solą oraz pieprzem.
  3. Przygotowane kawałki ryby obtoczcie w mące a następnie smażcie na patelni z rozgrzanym olejem. Śledzie smażcie przez 4-5 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
  4. Każdą partię śledzi smażcie na nowym oleju, ponieważ mąka szybko się przypala i zaczyna kopcić.
  5. Usmażone śledzie odkładajcie na ręcznikach papierowych, które wpiją nadmiar tłuszczu.
  6. W czasie gdy ryby stygną, przygotujcie zalewę.
  7. Do średniego garnka wlejcie wodę i ocet oraz dodajcie przyprawy i zioła. Cebule obierzcie i pokrójcie w półplasterki a następnie dodajcie do zalewy.
  8. Garnek postawcie na średnim ogniu i zagotujcie zalewę. Po wrzeniu pozostawcie ją do niemal całkowitego wystygnięcia.
  9. Ostudzoną rybę przełóżcie do szklanego słoika a gdy zalewa będzie już zimna, wlejcie ją również do słoika.
  10. Tak przygotowane smażone śledzie w occie szczelnie zamknijcie i odstawcie do lodówki na minimum 5 dni.
  11. Po kilku dniach śledzie powinny być już gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • duża patelnia,
  • średni garnek o pojemności ok. 2,5 litra,
  • duży słoik o pojemności około 2,5 litra lub 2-3 mniejsze słoiki np. o pojemności 900 ml,
  • głęboki talerz,
  • ręczniki papierowe,

CENNE RADY

Dlaczego warto poczekać aż 5 dni, kiedy śledzie dochodzą w zalewie? Tak naprawdę swój smak będą miały już po 1-2 dniach, jednak kolejne dni „moczenia” ryb w occie sprawi, że wszelkie ości staną się miękkie i nie zauważycie ich obecności w rybie:)

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!