Chrupiące grzanki z mozzarellą i pomidorami
Chrupiące grzanki z mozzarellą i pomidorami to przekąska którą pierwszy raz spotkałem w rodzinnym domu mojej żony. Wydaje się banalna, prosta do zrobienia i właśnie taka jest! Dzięki temu wiele razy zrobiliśmy ją już u siebie, zarówno na spontaniczną kolację ale również małe przyjęcie w gronie najbliższych. Niby kilka dobrze znanych składników a grzanki z mozzarellą smakują wyśmienicie, świeżo i najważniejsze – są przyjemnie chrupiące!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 duża bagietka,
- 2 pomidory,
- 125 g mozzarelli w zalewie,
- 1 cebula dymka,
- suszone oregano,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 15 grzanek)
WYKONANIE
- Bagietkę pokrójcie na kromki o grubości około 1 – 1,5 centymetra i układajcie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Następnie każdy kawałek bagietki skropcie kilkoma kroplami oliwy z oliwek, która doda grzankom charakterystycznego smaku.
- W dalszej kolejności pokrójcie pomidory na półplasterki i układajcie je na kawałkach bagietki, po około 2-4 plasterki na kawałek.
- Mozzarellę odsączcie z zalewy i ostrym nożem pokrójcie na cienkie plasterki, które następnie układajcie na kawałkach bagietki.
- Odetnijcie od cebuli dymki szczypior a następnie same cebuli obierzcie z wierzchniej warstwy i pokrójcie w cienkie plasterki. Plasterki cebuli połóżcie na mozzarelli.
- Doprawcie grzanki solą, pieprzem i suszonym oregano.
- Blaszkę z przygotowanymi grzankami wstawcie do nagrzanego do 220 stopni (program: grzanie góra – dół) na 2-3 minuty.
- Po tym czasie chrupiące grzanki z mozzarellą i pomidorami są gotowe!
Chrupiące grzanki z mozzarellą i pomidorami
MIEJ POD RĘKĄ
- papier do pieczenia,
CENNE RADY
By grzanki z mozzarellą i pomidorami wyszły przyjemnie chrupiące najważniejszy jest czas, jaki spędzają w piekarniku. U mnie to 2-3 minuty, po których grzanki są chrupiące z zewnątrz ale nadal wilgotne i miękkie w środku. Jeżeli wolicie bardziej chrupiące i upieczone grzanki, możecie je piec nawet do 10 minut.
SPOSÓB PODANIA
Grzanki z mozzarellą i pomidorami podawajcie gdy są jeszcze gorące. Dla jeszcze lepszego wrażenia i efektu możecie posypać je szczypiorkiem od cebuli dymki. Jeżeli chcecie podać do nich „coś” jeszcze polecam Wam domowy ketchup, własnoręcznie przygotowany sos tzatziki lub prosty sos pomidorowy.
Jeżeli przygotowaliście grzanki z mozzarellą i pomidorami na przyjęcie lub imprezę to oczywiście warto podać je w towarzystwie innych przysmaków i przekąsek. Po pomysły i inspirację zapraszam Was do tagów #imprezowe finger foods oraz #przepisy na imprezę, gdzie znajdziecie dziesiątki innych przepisów!