Chrupiące grzanki z mozzarellą i pomidorami

grzanki z mozzarellą i pomidorami Przekąski na imprezę na zimno i ciepło
  • Marcin
  • 30 grudnia 2021

Chrupiące grzanki z mozzarellą i pomidorami to przekąska którą pierwszy raz spotkałem w rodzinnym domu mojej żony. Wydaje się banalna, prosta do zrobienia i właśnie taka jest! Dzięki temu wiele razy zrobiliśmy ją już u siebie, zarówno na spontaniczną kolację ale również małe przyjęcie w gronie najbliższych. Niby kilka dobrze znanych składników a grzanki z mozzarellą smakują wyśmienicie, świeżo i najważniejsze – są przyjemnie chrupiące!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1 duża bagietka,
  • 2 pomidory,
  • 125 g mozzarelli w zalewie,
  • 1 cebula dymka,
  • suszone oregano,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 15 grzanek)

grzanki z mozzarellą i pomidorami
grzanki z mozzarellą i pomidorami
grzanki z mozzarellą i pomidorami
grzanki z mozzarellą i pomidorami
grzanki z mozzarellą i pomidorami
grzanki z mozzarellą i pomidorami Przekąski na imprezę na zimno i ciepło

WYKONANIE


Chrupiące grzanki z mozzarellą i pomidorami

  1. Bagietkę pokrójcie na kromki o grubości około 1 – 1,5 centymetra i układajcie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  2. Następnie każdy kawałek bagietki skropcie kilkoma kroplami oliwy z oliwek, która doda grzankom charakterystycznego smaku.
  3. W dalszej kolejności pokrójcie pomidory na półplasterki i układajcie je na kawałkach bagietki, po około 2-4 plasterki na kawałek.
  4. Mozzarellę odsączcie z zalewy i ostrym nożem pokrójcie na cienkie plasterki, które następnie układajcie na kawałkach bagietki.
  5. Odetnijcie od cebuli dymki szczypior a następnie same cebuli obierzcie z wierzchniej warstwy i pokrójcie w cienkie plasterki. Plasterki cebuli połóżcie na mozzarelli.
  6. Doprawcie grzanki solą, pieprzem i suszonym oregano.
  7. Blaszkę z przygotowanymi grzankami wstawcie do nagrzanego do 220 stopni (program: grzanie góra – dół) na 2-3 minuty.
  8. Po tym czasie chrupiące grzanki z mozzarellą i pomidorami są gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • papier do pieczenia,

CENNE RADY

By grzanki z mozzarellą i pomidorami wyszły przyjemnie chrupiące najważniejszy jest czas, jaki spędzają w piekarniku. U mnie to 2-3 minuty, po których grzanki są chrupiące z zewnątrz ale nadal wilgotne i miękkie w środku. Jeżeli wolicie bardziej chrupiące i upieczone grzanki, możecie je piec nawet do 10 minut.

SPOSÓB PODANIA

Grzanki z mozzarellą i pomidorami podawajcie gdy są jeszcze gorące. Dla jeszcze lepszego wrażenia i efektu możecie posypać je szczypiorkiem od cebuli dymki. Jeżeli chcecie podać do nich „coś” jeszcze polecam Wam domowy ketchup, własnoręcznie przygotowany sos tzatziki lub prosty sos pomidorowy.

Jeżeli przygotowaliście grzanki z mozzarellą i pomidorami na przyjęcie lub imprezę to oczywiście warto podać je w towarzystwie innych przysmaków i przekąsek. Po pomysły i inspirację zapraszam Was do tagów #imprezowe finger foods oraz #przepisy na imprezę, gdzie znajdziecie dziesiątki innych przepisów!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!