Sos tzatziki

Sos tzatziki
  • Marcin
  • 31 marca 2021

Sos tzatziki to najprawdopodobniej największy hit ostatnich lat jeżeli chodzi o… grillowanie! Ten grecki sos, bazujący na ogórkach, czosnku, jogurcie i oliwie z oliwek stał się niemal obowiązkowym dodatkiem do dań z grilla. Jest zaletą jest smak, intensywny czosnkowy aromat, łatwość przygotowania i ogólnodostępne składniki. No i najważniejsze, podobno pasuje do wszystkiego:) Poniżej poznacie mój przepis na sos tzatziki, bo prawda jest taka, że każdy przygotowuje go po swojemu, nawet Grecy! Dlatego jeżeli nie jesteście poszukiwaczami oryginalnych receptur (których może w ogóle nie być) a szukacie sprawdzonego przepisu i doskonałego smaku, to doskonale trafiliście!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 ogórek,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • pół łyżeczki musztardy (najlepiej sarepskiej),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie do podania koperek,

(ilość produktów dla przygotowania 350 ml sosu)

Sos tzatziki
Sos tzatziki
Sos tzatziki
Sos tzatziki
Sos tzatziki

WYKONANIE


Sos tzatziki

  1. Ogórka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Solidnie posól startego ogórka (ok. 1/3 łyżeczki soli) i odstaw na kilka minut by puścił wodę.
  3. W międzyczasie, gdy ogórek „puszcza” przygotuj pozostałe składniki.
  4. Do przygotowanej miski włóż jogurt naturalny, majonez i musztardę.
  5. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę wprost do miski z jogurtem.
  6. Na koniec dodaj dodaj, najlepiej świeżo zmielony pieprz.
  7. Po kilku minutach odciśnij dłonią starte ogórki. Wyciśnij jak najwięcej wody, dzięki czemu sos tzatziki nie zrobi się wodnisty. Odciśnięte ogórki dodaj do miski.
  8. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotowe.

MIEJ POD RĘKĄ

  • miseczkę,
  • praskę do czosnku,

CENNE RADY

Nie szukaj oryginalnej receptury na sos tzatziki… Moim zdaniem może być z nią jak np. z pizzą, która w zależności od regionu Włoch wygląda, smakuje i przygotowywana jest inaczej. W gotowaniu chodzi o to by Tobie smakowało, to co właśnie przygotowałeś, dlatego dla mnie musztarda w tym przepisie jest OK a dla kogoś innego będzie kpiną z greckiej receptury… Mi smakuje właśnie tak:)

SPOSÓB PODANIA

Sos tzatziki to dodatek do dań mięsnych lub potraw z grilla, zarówno mięsnych jak i warzywnych. Dla dekoracji możesz posypać go odrobiną koperku.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!