Dieta bez diety! Proste zasady i sprawdzone przepisy!
Dlaczego dieta bez diety? Bo lubię jeść, nie lubię wielkich ograniczeń i wyrzeczeń oraz nie mam cierpliwości do liczenia kalorii……
Kaczka po poznańsku, nazywana też kaczką po wielkopolsku czy kaczką z jabłkami to jeden z przepisów, z których wielkopolska kuchnia jest najbardziej dumna! Obok pyr z gzikiem czy świętomarcińskich rogali, kaczka po poznańsku to kolejna ikona wielkopolskiej kuchni. Zadziwiająca jest prostota tego przepisu, który bazuje na lokalnych produktach stawiając na ich jakość a nie ilość. Połączenie ze sobą zaledwie kilku składników daje niesamowicie smakowity efekt! Kaczka po poznańsku, który przygotujecie według poniższego przepisu będzie nie tylko soczysta i aromatyczna, ale również doskonale doprawiona, idealnie upieczona oraz pokryta złocistą i chrupiąca skórką! Żadna poznańska restauracja nie powstydziła by się takiego dania w swojej karcie a ja za każdym razem jestem zaskoczony, jak obłędnie ono smakuje!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania ok. 6-8 porcji)
Kaczka po poznańsku. Ikona wielkopolskiej kuchni
Aby kaczka po poznańsku po upieczeniu miała piękną, złocistą i chrupiącą skórkę, przed pieczeniem nakłujcie skórę ostrym nożem w kilku miejscach (5-6 nakłuć) aby nie tworzyły się pęcherze podczas pieczenia. Można to też zrobić również w trakcie pieczenia.
Chrupiąca i złocista skórka którą podczas pieczenia zyskuje kaczka po wielkopolsku z jabłkami to zasługa częstego polewania jej powstałym na dnie naczynia sosem. Polewanie nie jest proste, robimy to podczas pieczenia kiedy wszystko jest gorące, dlatego warto się do tego przygotować aby się nie poparzyć. Ja zamiast unosić lekko gorące i ciężkie naczynie wykrzywiam jedną z roboczych kuchennych łyżek w kształt litery “L”, dzięki czemu łatwiej mi nabierać sos bez dodatkowych czynności (spójrzcie na zdjęcie).
Przygotowaną i upieczona kaczkę po poznańsku z jabłkami przed podaniem warto podzielić na mniejsze części. Przygotujcie do tego ostry nóż i najlepiej nożyce kuchenne do mięsa. Dzieląc ją na kawałki wyciągnijcie z wnętrza jabłka i czosnek – nie będą one Wam potrzebne.
Klasycznie kaczka po wielkopolsku podawana jest z modrą kapustą oraz pyzami, do których doskonale sprawdzi się przygotowany sos. Oczywiście to tylko jedna propozycja – najbardziej tradycyjna i charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej, ale kaczka po poznańsku równie dobrze będzie smakowała z zasmażaną kapustą kiszoną, buraczkami na ciepło ze śmietaną lub gotowanymi czy pieczonymi ziemniakami.
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Dlaczego dieta bez diety? Bo lubię jeść, nie lubię wielkich ograniczeń i wyrzeczeń oraz nie mam cierpliwości do liczenia kalorii……
Znajdź rozwiązanie cotygodniowego problemu, czyli co zrobić na obiad na piątek bez mięsa! Skorzystaj z moich pomysłów i przepisów by…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
“Pół litra” pił każdy z nas, ale niewielu wie jak owe “pół litra” powstaje. Muzeum Gorzelnictwa w Turwi, mieszczące się…
Muzeum Papiernictwa w Dusznikach-Zdroju to jedna z dolnośląskich perełek i jednocześnie jedna z pozycji obowiązkowych do odwiedzenia, podczas poznawania ziemi…