Kaczka po poznańsku. Ikona wielkopolskiej kuchni
Kaczka po poznańsku, nazywana też kaczką po wielkopolsku czy kaczką z jabłkami to jeden z przepisów, z których wielkopolska kuchnia jest najbardziej dumna! Obok pyr z gzikiem czy świętomarcińskich rogali, kaczka po poznańsku to kolejna ikona wielkopolskiej kuchni. Zadziwiająca jest prostota tego przepisu, który bazuje na lokalnych produktach stawiając na ich jakość a nie ilość. Połączenie ze sobą zaledwie kilku składników daje niesamowicie smakowity efekt! Kaczka po poznańsku, który przygotujecie według poniższego przepisu będzie nie tylko soczysta i aromatyczna, ale również doskonale doprawiona, idealnie upieczona oraz pokryta złocistą i chrupiąca skórką! Żadna poznańska restauracja nie powstydziła by się takiego dania w swojej karcie a ja za każdym razem jestem zaskoczony, jak obłędnie ono smakuje!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- świeża kaczka bez podrobów (waga ok. 1,9 kg),
- 3 jabłka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżka soli,
- 2 czubate łyżki suszonego majeranku,
- 200 ml wody,
- 1 łyżka oleju rzepakowego do nasmarowania naczynia,
- składniki do sosu:
- 100 ml wody,
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- pół łyżeczki majeranku do sosu
- sól i pieprz
(ilość produktów dla przygotowania ok. 6-8 porcji)
WYKONANIE
- Kaczkę dokłądnie oskubcie i oczyśćcie, również wewnątrz.
- Z jabłek usuńcie gniazda nasienne i podzielcie każde z nich na osiem części. Cebulę oraz jeden ząbek czosnku obierzcie z łupin.
- Do wnętrza kaczki wsypcie 2/3 łyżki soli oraz 1 czubatą łyżkę suszonego majeranku oraz równomiernie rozprowadźcie przyprawy dłonią. Następnie do wnętrza włóżcie obrany ząbek czosnku oraz kawałki jabłek, starając się zmieścić ich jak najwięcej.
- Kiedy wypełnicie kaczkę, zamknijcie wnętrze spinając skórę wykałaczkami.
- Natrzyjcie kaczkę z zewnątrz pozostałą solą oraz majerankiem
- Naczynie żaroodporne wysmarujcie tłuszczem i połóżcie w nim nadzianą kaczkę. Dookoła obłóżcie ją pozostałymi kawałkami jabłek, obraną cebulą w całości i ząbkiem czosnku w łupinie. Na dno wlejcie 100 ml wody. Pamiętajcie aby układać jabłka tak, by zostawić sobie trochę miejsca, z którego podczas pieczenia będziecie zbierać powstały sos do polewania kaczki.
- Tak przygotowaną kaczkę wstawcie do lodówki na minimum 1,5 godziny.
- Po tym czasie włóżcie kaczkę do nagrzanego piekarnika (tryb grzanie góra-dół, 180 stopni) i pieczcie bez przykrycia przez 110 minut, zgodnie z poniższym:
- po 30 minutach polejcie kaczkę kolejnymi 100 ml wody,
- w 60, 75, 90 i 100 minucie pieczenia polewajcie kaczkę powstałym na dnie naczynia sosem,
- Po 110 minutach wyciągnijcie kaczkę z piekarnika i odstawcie na około 5 minut. Po tym czasie przełóżcie ją delikatnie na talerz, wyciągnijcie z naczynia jabłka, cebulę i czosnek a sos zlejcie przez sitko do garnka.
- Garnek z sosem postawcie na dużym ogniu i po zagotowaniu, odparujcie go przez ok. 5 minut, często mieszając. Następnie dodajcie do sosu mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 100 ml wody i ponownie doprowadźcie do wrzenia, po czym zestawcie go z ognia. Doprawcie sos majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
- Gotowe! Kaczka po poznańsku, pieczona z jabłkami wraz z aromatycznym sosem może lądować na stole!
Kaczka po poznańsku. Ikona wielkopolskiej kuchni
MIEJ POD RĘKĄ
- duże naczynie żaroodporne,
- wykałaczki,
- mały garnek, najwygodniejszy będzie rondel,
- sitko kuchenne,
CENNE RADY
Aby kaczka po poznańsku po upieczeniu miała piękną, złocistą i chrupiącą skórkę, przed pieczeniem nakłujcie skórę ostrym nożem w kilku miejscach (5-6 nakłuć) aby nie tworzyły się pęcherze podczas pieczenia. Można to też zrobić również w trakcie pieczenia.
Chrupiąca i złocista skórka którą podczas pieczenia zyskuje kaczka po wielkopolsku z jabłkami to zasługa częstego polewania jej powstałym na dnie naczynia sosem. Polewanie nie jest proste, robimy to podczas pieczenia kiedy wszystko jest gorące, dlatego warto się do tego przygotować aby się nie poparzyć. Ja zamiast unosić lekko gorące i ciężkie naczynie wykrzywiam jedną z roboczych kuchennych łyżek w kształt litery „L”, dzięki czemu łatwiej mi nabierać sos bez dodatkowych czynności (spójrzcie na zdjęcie).
SPOSÓB PODANIA
Przygotowaną i upieczona kaczkę po poznańsku z jabłkami przed podaniem warto podzielić na mniejsze części. Przygotujcie do tego ostry nóż i najlepiej nożyce kuchenne do mięsa. Dzieląc ją na kawałki wyciągnijcie z wnętrza jabłka i czosnek – nie będą one Wam potrzebne.
Klasycznie kaczka po wielkopolsku podawana jest z modrą kapustą oraz pyzami, do których doskonale sprawdzi się przygotowany sos. Oczywiście to tylko jedna propozycja – najbardziej tradycyjna i charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej, ale kaczka po poznańsku równie dobrze będzie smakowała z zasmażaną kapustą kiszoną, buraczkami na ciepło ze śmietaną lub gotowanymi czy pieczonymi ziemniakami.
polecane PRZEPISY