Pieczone ziemniaki na obiad

Pieczone ziemniaki na obiad
  • Marcin
  • 22 lutego 2021

Pieczone ziemniaki to doskonały zamiennik dla gotowanych ziemniaków, puree ziemniaczanego czy frytek, które są nieodłącznym towarzyszem kotleta z piersi kurczaka, surówki czy buraczków zasmażonych, czyli niemal typowego domowego, bądź niedzielnego obiadu. Można je spotkać w dyskontowych zamrażarkach, gdzie łódeczki ziemniaczane znajdziemy doprawione na kilka różnych sposobów. Dla mnie najlepsze zawsze są ziołowe, ale te kupne muszą schować się do pieczonych ziemniaków przygotowanych w domu. Domowe pieczone ziemniaki to przypieczona skórka, ziołowy aromat i delikatne oraz miękkie wnętrze! Nie ma co dyskutować – dodatek idealny! Spróbujcie przygotować go w swoim domu!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1,1 kg ziemniaków,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 3/4 łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki bazylii,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • 3 ząbki czosnku

(ilość produktów dla przygotowania 6-7 porcji)

Pieczone ziemniaki na obiadu
Pieczone ziemniaki na obiad
Pieczone ziemniaki na obiad
Pieczone ziemniaki na obiad
Pieczone ziemniaki na obiad

WYKONANIE


Pieczone ziemniaki na obiad

  1. Ziemniaki na początku dobrze należy wymyć. Jeżeli są mocno ubrudzone, zalej je wodą i zostaw w niej na około 10 minut.
  2. Najlepiej ziemniaki wyczyścić szczoteczką lub szczotką do mycia.
  3. Umyte i wyczyszczone ziemniaki podziel ostrym nożem na łódeczki i wrzuć do przygotowanej miski.
  4. Do moździerza dodaj zioła: tymianek, oregano, bazylię i rozmaryn a na końcu dodaj sól. Rozetrzyj wszystko na możliwie gładką przyprawę.
  5. Do pokrojonych ziemniaków dodaj miód oraz olej. Miód powinien być płynny, jeżeli taki nie jest lekko go podgrzej. Ziemniaki wymieszaj, by miód i olej obtoczył wszystkie łódeczki.
  6. Ziemniaki z miodem i olejem, przerzuć na blaszkę do pieczenia.
  7. Dopraw ziemniaki przygotowaną mieszanką ziół i soli. Równomiernie dopraw całość a pomiędzy ziemniaki dodaj w całości 3 ząbki czosnku w łupinach.
  8. Tak przygotowane ziemniaki włóż do nagrzanego do 200 stopni (program grzanie góra-dół) piekarnika i piecz przez 45 minut.
  9. Po upieczeniu pieczone ziemniaki są od razu gotowe do podania.

MIEJ POD RĘKĄ

  • miskę,
  • moździerz,
  • szczotkę kuchenną do mycia,

CENNE RADY

Odgrzewane pieczone ziemniaki nie są już niestety takie dobre jak świeże, dlatego staraj się przygotować ich tyle, by zostały zjedzone podczas jednego obiadu.

SPOSÓB PODANIA

Pieczone ziemniaki skutecznie mogą zastąpić gotowane pyrki, puree ziemniaczane czy frytki. Podanie do nich smażonego mięsa, np. kotletów z piersi indyka czy kotletów z piersi kurczaka lub nawet smażonego camemberta lub smażonej ryby, będzie doskonałym pomysłem. Do kompletu brakuje jeszcze warzywnego dodatku, np. sałaty ze śmietaną, surówki z białej kapusty czy fasolki szparagowej, dopełni niemal standardowy polski obiad, który dzięki pieczonym ziemniaczkom będzie nieco nowocześniejszy.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!