Smażony camembert

Smażony camembert
  • Marcin
  • 6 maja 2020

Jeden z ulubionych przysmaków mojej drugiej i lepszej połowy – smażony camembert. Tutaj w wersji tradycyjnej, choć wyśmienicie smakuje również z grilla. Dlatego jeżeli szukasz pomysłu na szybki ale efektowny obiad, to oto go znalazłeś. Przekonaj się sam jak łatwo przygotować smażony ser camembert w chrupiącej panierce.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 2 sery camembert,
  • 1 jajko,
  • panierka:
    • 4 łyżki bułki tartej,
    • 1 łyżka mąki pszennej,
    •  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • olej rzepakowy do smażenia

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

smażony camembert
smażony camembert
smażony camembert
smażony camembert

WYKONANIE


Smażony camembert

  1. Ser trzymaj jak najdłużej w lodówce, im będzie zimniejszy tym mniejsze prawdopodobieństwo, że rozpłynie nam na patelni.
  2. Do głębokiego talerza wbij jajko i rozkłóć je widelcem na niemal jednolity płyn.
  3. Do drugiego talerza wsyp składniki panierki i dokładnie wymieszaj.
  4. Wyciągnij sery z lodówki i pojedynczo panieruj. Najpierw zamocz ser w jajku, z góry, doły i boków.
  5. Następnie obtocz w przygotowanej panierce z każdej strony.
  6. Ponownie włóż, opanierowany już ser do jajka ale tylko z góry i dołu. Przełuż ponownie do panierki i jeszcze raz obtocz wierzch i spód sera.
  7. Na patelnię wlej olej, tak by przykrył całe dno patelni. Rozgrzej.
  8. Na rozgrzany olej wkładaj opanierowany ser i smaż na średnim ogniu aż do zarumienienia (u mnie trwało to 2-3 minuty).
  9. Po tym czasie, obróć ser za pomocą szczypiec. Smaż ser z drugiej strony do uzyskania rumianego koloru.
  10. Gotowy, smażony camembert przełóż na przygotowany talerz.

MIEJ POD RĘKĄ

  • 2 głębokie talerze,
  • patelnię,
  • szczypce kuchenne,

CENNE RADY

Ser trzymaj jak najdłużej w lodówce. Im będzie chłodniejszy, tym mniej prawdopodobne, że wypłynie nam na patelni. W niektórych przepisach, można spotkać nawet rady, by umieścić go w zamrażarce na 15-20 minut przed smażeniem, mi jednak wystarcza chłodzenie w lodówce.

SPOSÓB PODANIA

Niemal obowiązkowe jest podanie smażonego sera camembert z żurawiną – idealnie pasuje ona do tego dania. Jako dodatek możesz podać domowe frytki, a do tego jeszcze dowolny dodatek najlepiej ze świeżych warzyw, na przykład szybką sałatkę z pomidorków koktajlowych.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!