Pasta z makreli i suszonych pomidorów

Pasta z makreli i suszonych pomidorów
  • Marcin
  • 21 listopada 2020

Szukasz pomysłu na niecodzienne i wyjątkowe śniadanie lub nietuzinkową przekąskę na małe przyjęcie? Oto pasta z makreli i suszonych pomidorów, która dodatkowo razem z ogórkami konserwowymi oraz chrzanem i majonezem jest po prostu obłędna. Idealnie smakuje na kawałku jasnego lub ciemnego pieczywa, posypana świeżym szczypiorkiem. Spróbuj koniecznie!

SKŁADNIKI


  • pół wędzonej makreli,
  • 5-6 suszonych pomidorów z oleju,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • sól, pieprz,
  • szczypiorek do dekoracji

(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

pasta z makreli i suszonych pomidorów
pasta z makreli i suszonych pomidorów
pasta z makreli i suszonych pomidorów
pasta z makreli i suszonych pomidorów
pasta z makreli i suszonych pomidorów

WYKONANIE


Pasta z makreli i suszonych pomidorów

  1. Makrelę obierz ze skóry i porwij na mniejsze kawałki, staranie wyciągając wszystkie ości. Najlepiej wykonywać to palcami, ponieważ wtedy dokładnie czuć twardsze ości.
  2. Suszone pomidory odsącz od oleju a następnie pokrój w drobną kostkę i dodaj do makreli.
  3. Ogórki konserwowe również pokrój w drobną kostkę i dodaj do wcześniej przygotowanych składników.
  4. Dodaj do pokrojonych wcześniej składników 2 łyżki majonezu oraz 1 łyżeczkę chrzanu.
  5. Dopraw całość świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
  6. Dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
  7. Gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • miskę,

CENNE RADY

Jeżeli chcesz by pasta z wędzonej makreli była trochę mniej kaloryczna, zastąp cały majonez dwiema łyżkami jogurtu naturalnego z dodatkiem połowy łyżeczki intensywnej w smaku musztardy np. Dijon.

Do tego przepisu potrzebujesz jedynie połowę wędzonej makreli, druga połowę możesz wykorzystać przygotowując inną pastę kanapkową np. pastę z wędzonej makreli i twarogu lub pomidorową pastę z makreli. Obie smakują wyśmienicie i będą dodatkową nowinką na małym przyjęciu lub bardziej wystawnym śniadaniu.

SPOSÓB PODANIA

Pasta z makreli i suszonych pomidorów smakuje najlepiej ze świeżym, jasnym lub ciemnym pieczywem, dodatkowo posypana pokrojonym świeżym szczypiorkiem.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!