przepiśnik

Domowy ketchup z pomidorów

Kto powiedział że domowy ketchup z pomidorów musi być dokładnie taki sam jak ten sklepowy? Przecież to zazwyczaj jedynie pomidory, cukier i ocet. Bez sensu odtwarzać smak czegoś, co stoi na półce w sklepie za rogiem. Mój domowy ketchup z pomidorów, włoszczyzny, jabłek i cebuli to zdrowsza alternatywa dla swojego pierwowzoru, ponieważ zawiera znacznie mniej soli i cukru a dużo więcej innych warzyw! Wypróbujcie koniecznie i przekonacie się jak smakuje domowy ketchup podany razem z pizzą, hot-dogiem czy ulubioną kiełbaską lub serem!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Domowy ketchup z pomidorów

składniki

  • 4 kg pomidorów,
  • 2 kwaskowe jabłka,
  • 2 duże cebule,
  • 1 pietruszka,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 mały seler,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 100 g cukru,
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy (np. sarepskiej),
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
(ilość produktów dla przygotowania około 2,7 litra gotowego ketchupu)

wykonanie

  1. Pomidory dokładnie umyj i pokrój bez większej staranności wprost do garnka. Po skrojeniu wszystkich, dodaj do garnka 1 łyżeczkę soli i postaw go na mocnym ogniu.
  2. Pokrojone pomidory pod wpływem ciepła powinny szybko się rozpadać i zmniejszać objętość. Gotuj je w ten sposób przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. W międzyczasie obierz marchewki, seler, pietruszkę i jabłka. Zetrzyj je na tarce do warzyw (duże oczka).
  4. Cebulę i czosnek obierz z łupin. Czosnek przeciśnij przez praskę a cebulę pokrój w kostkę.
  5. Po 15 minutach, dodaj starte i pokrojone warzywa do gotujących się pomidorów i zamieszaj. Zmniejsz ognień i gotuj dalej całość przez 60 minut, na wolnym ogniu i koniecznie bez przykrycia.
  6. Po godzinie gotowania zestaw garnek z ognia i pozostaw go do całkowitego wystygnięcia, np. na noc.
  7. W kolejnym dniu przed gotowanie zblenduj zawartość garnka a następnie przetrzyj na metalowym sitku.
  8. Przetarty ketchup wlej ponownie do garnka, który postaw na małym ogniu.
  9. Gotuj bez przykrycia przez kolejne 30 minut od momentu zagotowania, często mieszając.
  10. Pod koniec gotowania dopraw ketchup octem jabłkowym, cukrem, musztardą oraz słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj i gotuj dalej.
  11. Po pół godziny ketchup powinien już być odpowiednio gesty i odparowany z nadmiaru wody.
  12. Przygotuj słoiki z nakrętkami. Gotowy, gorący ketchup wlewaj do wyparzonych słoików i zakręcaj. Słoiki ustawiaj do góry dnem na przygotowanej bawełnianej ściereczce.
  13. Po wystygnięciu słoików z ketchupem, domowy ketchup z pomidorów jest gotowy!

Domowy ketchup z pomidorów

zdjęcia

zostań po więcej!

Jestem również na

Jesteś u mnie pierwszy raz? Pozwól, że przedstawię Tobie mojego bloga!

Domowy ketchup z pomidorów

przyda się podczas gotowania

  • duży garnek,
  • tarkę do warzyw (duże oczka),
  • praska do czosnku,
  • blender,
  • metalowe sitko do przecierania z drewnianą kopyścią,
  • słoiki z nakrętkami (u mnie potrzebne było 13 słoików o objętości 225 ml)
  • bawełniana ściereczka,
  • rękawice kuchenne

sposób podania

Domowy ketchup z pomidorów sprawdzi się doskonale jako dodatek wędlin, przekąsek, pizzy, hot-dogów i innych smakołyków. Doskonale sprawdzi się również jako zdrowszy zamiennik kupnego ketchupu, szczególnie dla dzieci.

cenne rady

Ostatnia faza gotowania (30 minut) może być dłuższa lub krótsza. Zależy to od stopnia uzyskanej gęstości sosu. Im bardziej gęstego ketchupu oczekujemy, tym dłużej musimy go gotować.

zobacz również
znajdź podobne przepisy

podobne przepisy oznaczone tagiem: ,

inspiracje na przepisy z użytymi składnikami: , , , , , ,

poradniki kulinarne
To ważne!

Pomogłem lub zainspirowałem?

Postaw mi wirtualną kawę lub podaj wpis dalej! By udostępnić go w social mediach, użyj jednego z poniższych przycisków!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens oraz jest da Was wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem, dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach czy postawieniem kawki!

Możesz również zapisać się newslettera, dzięki któremu zawsze będziesz wiedział o nowych wpisach a także otrzymasz dodatkowe korzyści jak rabaty i darmowe materiały!

Znajdziesz mnie również w social mediach: Facebook, twitter, Instagram. Bedzie mi bardzo miło jak dołączysz do obserwujących!

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x