Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Bagietki czosnkowe znane są większości z nas. Niemal w każdym większym sklepie czy markecie, bez problemu dostaniemy je na dziale z pieczywem. Często chwytamy po nie jako dodatek do obiadu czy po prostu szybką przegryzkę. Gotowe bagietki czosnkowe niestety swoim smakiem są tylko co najwyżej “ok”… Często nie są już chrupiące a masło czosnkowe zdążyło już stwardnieć. Próby ponownego jej odgrzania w domu nie zawsze dają pożądany efekt. Dlatego zrezygnuj raz na zawsze z gotowych bagietek czosnkowych i zacznij przygotowywać je w domu! Im przygotowanie to banał a dodatkowo nie potrzebujemy na to zbyt wiele czasu. Niemal dokładnie tyle co na odgrzanie gotowców.
Dzięki temu że przygotujemy bagietki czosnkowe, po pierwsze wiemy co jemy a po drugie mamy je takie jakie trzeba: lekko chrupiące, jeszcze ciepłe z bardzo przyjemnym i miękkim masłem czosnkowym. Takie bagietki mogą być doskonałym dodatkiem do zup (np. kremu ze świeżych ogórków) czy dań mięsnych (np. smażonej kiełbasy czy smażonych wątróbek). Warto wypróbować, ponieważ jeżeli jesteście fanami pieczywa czosnkowego, to na pewno nie będziecie zawiedzeni!
Dodatkowo sprawdźcie również mój przepis na pieczywo czosnkowe!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 3 bagietek)
Bagietki czosnkowe
Nie musisz wszystkich przygotowanych bagietek piec od razu. Przygotowaną bagietkę już z masłem czosnkowym możesz owinąć folią aluminiową lub folią spożywczą i przechowywać w lodówce (max. 2-3 dni) a następnie wyciągnąć i upiec na świeżo, gdy będzie już ku temu okazja.
Bagietki czosnkowe podawaj gdy są jeszcze ciepłe! Dzięki temu pieczywo będzie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, gdzie dodatkowo nadal lekko płynne masło czosnkowe dopełni smaku. Kawałki bagietki po upieczeniu możesz przeciąć do końca nożem lub odrywać ręką. Tak przygotowane bagietki czosnkowe doskonale pasują jako zamiennik ziemniaków do obiadu a także jako dodatek do zup czy sałatek.
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Pałac Jankowice to XIX-wieczna willa, która w ostatnich latach przemieniła się w wyjątkowe miejsce spotkań, w którym każdy znajdzie coś…
W Poznaniu istnieje od kilku lat bardzo nietypowa i ciekawa atrakcja, dzięki której możemy przeżyć spacer w koronach drzew! Mimo,…