Bagietki czosnkowe

Bagietki czosnkowe znane są większości z nas. Niemal w każdym większym sklepie czy markecie, bez problemu dostaniemy je na dziale z pieczywem. Często chwytamy po nie jako dodatek do obiadu czy po prostu szybką przegryzkę. Gotowe bagietki czosnkowe niestety swoim smakiem są tylko co najwyżej „ok”… Często nie są już chrupiące a masło czosnkowe zdążyło już stwardnieć. Próby ponownego jej odgrzania w domu nie zawsze dają pożądany efekt. Dlatego zrezygnuj raz na zawsze z gotowych bagietek czosnkowych i zacznij przygotowywać je w domu! Im przygotowanie to banał a dodatkowo nie potrzebujemy na to zbyt wiele czasu. Niemal dokładnie tyle co na odgrzanie gotowców.

Dzięki temu że przygotujemy bagietki czosnkowe, po pierwsze wiemy co jemy a po drugie mamy je takie jakie trzeba: lekko chrupiące, jeszcze ciepłe z bardzo przyjemnym i miękkim masłem czosnkowym. Takie bagietki mogą być doskonałym dodatkiem do zup (np. kremu ze świeżych ogórków) czy dań mięsnych (np. smażonej kiełbasy czy smażonych wątróbek). Warto wypróbować, ponieważ jeżeli jesteście fanami pieczywa czosnkowego, to na pewno nie będziecie zawiedzeni!

Dodatkowo sprawdźcie również mój przepis na pieczywo czosnkowe!

kategoria przepisu: ,
czas przygotowania:
trudność:

Bagietki czosnkowe

składniki

  • 3 bagietki pszenne (o długości około 30 cm),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g miękkiego masła,
  • koperek,
  • pieprz,
  • sól
(ilość produktów dla przygotowania 3 bagietek)

wykonanie

  1. Zaczynamy od przygotowania masła czosnkowego.
  2. Obierz ząbki czosnku z łupin i pokrój na takie kawałki, by zmieściły się do wyciskacza.
  3. Do miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) w przygotowanej misce, przeciśnij przygotowany czosnek.
  4. Następnie dodaj pokrojony koperek oraz solidną szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz.
  5. Całość wymieszaj łyżeczką aż do momentu uzyskania jednolitej pasty.
  6. Bagietki natnij pod skosem na kawałki grubości 2-3 centymetrów. Uważaj by nie przeciąć bagietki, tylko zostawić u dołu około 0,5 – 1 centymetra nieprzeciętego kawałka.
  7. W przecięcia nakładaj przygotowane masło czosnkowe. Najwygodniej robić to nożem lub łyżeczką.
  8. Nadziane bagietki masłem czosnkowym ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  9. Bagietki następnie włóż do nagrzanego do 180 stopni (program grzanie góra – dół) na 6 minut.
  10. Po tym czasie wyciągnij bagietki i zostaw na 2 – 3  minuty by wystygły! Gotowe.

Bagietki czosnkowe

sposób podania

Bagietki czosnkowe podawaj gdy są jeszcze ciepłe! Dzięki temu pieczywo będzie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, gdzie dodatkowo nadal lekko płynne masło czosnkowe dopełni smaku. Kawałki bagietki po upieczeniu możesz przeciąć do końca nożem lub odrywać ręką. Tak przygotowane bagietki czosnkowe doskonale pasują jako zamiennik ziemniaków do obiadu a także jako dodatek do zup czy sałatek.

cenne rady

Nie musisz wszystkich przygotowanych bagietek piec od razu. Przygotowaną bagietkę już z masłem czosnkowym możesz owinąć folią aluminiową lub folią spożywczą i przechowywać w lodówce (max. 2-3 dni) a następnie wyciągnąć i upiec na świeżo, gdy będzie już ku temu okazja.

przyda się podczas gotowania

  • niewielka miska,
  • wyciskacz do czosnku,
  • nóż do pieczywa,
  • papier do pieczenia,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu: ,
oznaczone jako: ,
użyte składniki: , , ,

Bagietki czosnkowe

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x