Banalne placuszki z serka homogenizowanego

Banalne placuszki z serka homogenizowanego
  • Marcin
  • 30 sierpnia 2021

Placuszki z serka homogenizowanego zostały ostatnio jednym z ulubionych obiadów! Po pierwsze są pyszne już same w sobie a z dodatkiem cukru pudru lub domowego sosu malinowego, po prostu rozpieszczają kubki smakowe! Drugim atutem jest dosłownie banalne przygotowanie, które dodatkowo nie zabiera zbyt wiele czasu. Na koniec dodam tylko że smakuje wszystkim, dziecko zachwycone a rodzice najedzeni, bo wbrew pozorom placuszki z serka homogenizowanego są bardzo syte:) Wypróbujcie sami i podzielcie się swoimi wrażeniami!

SKŁADNIKI


  • 400 g serka homogenizowanego (może być o smaku waniliowym),
  • 150 mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina oleju do smażenia

(ilość produktów dla przygotowania 13-14 placuszków)

Placuszki z serka homogenizowanego
Placuszki z serka homogenizowanego
Placuszki z serka homogenizowanego
Placuszki z serka homogenizowanego
Placuszki z serka homogenizowanego
Placuszki z serka homogenizowanego obiad na piątek bez mięsa

WYKONANIE


Banalne placuszki z serka homogenizowanego

  1. Do przygotowanej miski przełóż serek homogenizowany a następnie wsyp odmierzoną ilość mąki pszennej.
  2. Następnie wbij do miski dwa jajka oraz dodaj 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
  3. Gdy w misce będą już wszystkie składniki, wymieszaj ciasto na gładką masę za pomocą miksera lub trzepaczki.
  4. Przygotuj patelnię do smażenia, którą w pierwszej kolejności posmaruj olejem używając papierowego ręcznika a następnie postaw na średnim ogniu i rozgrzej.
  5. Gdy patelnia będzie już gorąca, nałóż na nią porcję ciasta. U mnie 1 łyżka ciasta = 1 placek.
  6. Smaż na średnim ogniu aż do czasu jak placek się zarumieni, co poznasz po wyraźnym zarumienieniu brzegów. Wtedy przy pomocy kuchennej packi, odwróć placek na drugą stronę i również smaż do zarumienienia. Smażenie z każdej strony to czas około 1,5 minuty, choć trzeba kontrolować stopień zarumienienia.
  7. Gotowe, usmażone placuszki z serka homogenizowanego przekładaj na talerz. By nie stygły zbyt szybko, układaj je jeden na drugim.

MIEJ POD RĘKĄ

  • patelnię,
  • kuchenną packę,
  • mikser, blender z końcówką do ubijania lub trzepaczkę,
  • miskę,
  • ręcznik papierowy,

CENNE RADY

Podczas smażenia nie dodawaj na patelnię oleju. Patelnię posmaruj olejem tylko przed jej rozgrzaniem i nawet jeżeli pierwsza partia placuszków będzie miała jakieś problemy oderwać się od patelni, kolejne placki, które będą smażone już na suchej patelni wyjdą idealne. Nie odrywaj też placków na siłę, gdy będą już odpowiednio wysmażone gładko odejdą od dna.

SPOSÓB PODANIA

Placuszki z serka homogenizowanego możesz podać na kilka sposobów:

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!