przepiśnik

Gęsty sos malinowo-jeżynowy

Sos malinowo-jeżynowy to doskakały dodatek do deserów! Świetnie pasuje do naleśników, gofrów czy lodów! Prosty skład, intensywny smak i łatwość przygotowania to najważniejsze zalety tego przepisu! Jego historia jest równie prosta:) Powstał po prostu przy okazji urodzaju malin i jeżyn, którymi wszyscy zdążyli się już najeść i nacieszyć a mimo wszystko one nadal były. Właśnie w ten sposób wylądowały w garnku i zamieniły się w przepyszny, gęsty sos malinowo-jeżynowy! Jeżeli również masz pod dostatkiem malin i jeżyn, nie zastanawiaj się długi i przygotuj go w swoim domu!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Gęsty sos malinowo-jeżynowy

składniki

  • 500 g malin,
  • 250 g jeżyn,
  • 150 g cukru,
  • 100 ml wody,
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • 5 listków mięty
(ilość produktów dla przygotowania 800 ml sosu)

wykonanie

  1. Na początku przebierz maliny i jeżyny, odrzucając te nadpsute czy częściowo zgniłe.
  2. Następnie umyj je na sicie pod bieżącą wodą i wrzuć do przygotowanego garnka.
  3. Dodaj do nich miętę oraz wodę i posta na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia.
  4. Po zagotowaniu gotuj owoce przez następne 30 minut na małym ogniu.
  5. Po upływie wskazanego czasu, przelej maliny i jeżyny na metalowe sitko, położone na naczyniu osobnym i przetrzyj. Pestki powinny pozostać na sicie.
  6. Powstały przetarty mus, przelej do garnka.
  7. Dodaj cukier, wymieszaj całość dokładnie i ponownie zagotuj. Gotuj przez kolejne 5 minut, często mieszając.
  8. Po tym czasie sos malinowo-jeżynowy jest gotowy!
  9. Jeżeli chcesz przechowywać go w słoikach, wlej gorący sos do przygotowanych słoików i zakręć.

Gęsty sos malinowo-jeżynowy

zdjęcia

zostań po więcej!

Jestem również na

Jesteś u mnie pierwszy raz? Pozwól, że przedstawię Tobie mojego bloga!

Gęsty sos malinowo-jeżynowy

przyda się podczas gotowania

  • średni garnek,
  • metalowe sitko do przecierania,
  • drewnianą kopystkę do przecierania,
  • osobne naczynie,
  • szklane słoiki (o pojemności w sumie ok. 800 ml) wraz z nakrętkami,

sposób podania

Sos malinowo-jeżynowy jak wspominałem we wstępie, jest doskonałym dodatkiem do słodkich deserów lub słodkich wypieków! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów czy innych deserów. Na zimno powinien się również świetnie komponować z wędzoną szynką lub wędzonym schabem!

cenne rady

Gęstość sosu uzależniona jest o soczystości owoców! Jeżeli po dodaniu wszystkich składników, stwierdzisz że sos malinowo-jeżynowy jest zbyt lejący, gotuj go na małym ogniu, często mieszając aż do pożądanej konsystencji.

zobacz również
znajdź podobne przepisy

podobne przepisy oznaczone tagiem: , ,

inspiracje na przepisy z użytymi składnikami: , ,

poradniki kulinarne
To ważne!

Pomogłem lub zainspirowałem?

Postaw mi wirtualną kawę lub podaj wpis dalej! By udostępnić go w social mediach, użyj jednego z poniższych przycisków!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens oraz jest da Was wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem, dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach czy postawieniem kawki!

Możesz również zapisać się newslettera, dzięki któremu zawsze będziesz wiedział o nowych wpisach a także otrzymasz dodatkowe korzyści jak rabaty i darmowe materiały!

Znajdziesz mnie również w social mediach: Facebook, twitter, Instagram. Bedzie mi bardzo miło jak dołączysz do obserwujących!

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x