Schab z szynkowara. Idealny na chleb!

schab z szynkowara domowy szynka ze schabu
  • Marcin
  • 30 listopada 2022

Poznajcie kolejny mój przepis na domową wędlinę z szynkowaru. Czas przedstawić Wam przepis na schab z szynkowara, który przygotowany w poniższy sposób zamieni się w aromatyczną, soczystą i pełną smaku wędlinę, która doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania kanapek, drugich śniadań czy imprezowych przekąsek. Podobnie jak inne mój przepisy z wykorzystaniem szynkowaru, również i ten nie jest trudny, dlatego jestem przekonany, że każdy z Was będzie w stanie przygotować taka wędlinę w swoim domu.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 650 g schabu wieprzowego,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 11 g soli peklowej,
  • 1 liść laurowy,
  • 1/3 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczka żelatyny

(ilość produktów dla przygotowania ok. 600 g schabu z szynkowaru)

schab z szynkowara domowy szynka ze schabu
schab z szynkowara domowy szynka ze schabu
schab z szynkowara domowy szynka ze schabu
schab z szynkowara domowy szynka ze schabu
schab w szynkowarze
parzenie szynki schabu w szynkowarze
szynka z szynkowaru ze schabu
schab z szynkowara domowy szynka ze schabu
schab z szynkowara domowy szynka ze schabu

WYKONANIE


Schab z szynkowara. Idealny na chleb!

  1. Do przygotowanej miski włóż odważony kawałek schabu wieprzowego w całości.
  2. Dodaj przyprawy i zioła: czosnek granulowany, słodką paprykę, majeranek, tymianek oraz sól peklową i żelatynę.
  3. Natrzyj dokładnie mięso przyprawami i pozostałymi dodatkami a następnie przełóż schab do woreczka (pasującego do szynkowaru).
  4. Na wierzch połóż liść laurowy i przełóż przygotowane mięso do szynkowaru. Woreczek zawiąż, zamknij szynkowar i odstaw do go lodówki na 3 doby (72 godziny), by mięso się zapeklowało.
  5. Po 3 dniach peklowania należy sparzyć przygotowany schab. Szynkowar ze schabem włóżcie do garnka z wodą o temperaturze 70 stopni i parzcie przez 2 godziny, pilnując temperatury aby była stała.
  6. Po dwóch godzinach parzenia szynkowar przełóżcie na 10 minut do zimnej wody.
  7. Następnie z szynkowaru wylejcie wodę i wstawcie go do lodówki na minimum 8 godzin.
  8. Gdy wędlina się schłodzi, można wyciągnąć ją z szynkowaru, usunąć folię i pokroić.
  9. Gotowe! Domowy schab z szynkowara może lądować na Waszych kanapkach i nie tylko!

MIEJ POD RĘKĄ

  • średniej wielkości miska,
  • szynkowar (mój ma pojemność ok. 700 g mięsa),
  • woreczek do szynkowaru,
  • duży garnek z pokrywką do parzenia,
  • termometr kulinarny,

CENNE RADY

Starajcie się wybierać możliwie najmniej tłusty schab, dzięki temu schab mniej skurczy się podczas parzenia.

SPOSÓB PODANIA

Każdą spośród domowych wędlin, które możecie przygotować z moich przepisów sugeruję podawać w wraz ze świeżym, domowym pieczywem. Moje przepisy na domowe chleby znajdziecie oznaczone tagiem #domowe chleby i bułki, a wśród nich np. tradycyjny chleb pszenno-żytni jak z piekarni czy doskonałe pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie. Domowy schab z szynkowara na pewno będzie jeszcze lepiej smakował z dodatkiem ogórka małosolnego lub kiszonego.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!