Pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie

Pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie
  • Marcin
  • 25 października 2022

Pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie to moja propozycja na konkretne, bogate w błonnik i smaczne śniadanie, kolację czy kanapkę do szkoły lub pracy. Choć uwielbiam chleby na zakwasie, czy to z dodatkiem żurawiny czy tradycyjne, bez żadnych dodatków czasami nachodzi człowieka ochota na solidną kanapkę w formie wypełnionej po brzegi dodatkami bułki. Właśnie dlatego postanowiłem stworzyć przepis na pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie i oczywiście podzielić się nim z Wami. Do przepisu starałem się wykorzystać jak najmniejszą ilość składników i ograniczyć się jedynie do tych, które są niezbędne. Dodatek mąki pszennej sprawia, że bułki nie są aż tak zbite oraz łatwiejsze do wyrabiania i formowania, nie zmieniając ich pełnoziarnistego smaku. Gwarantuję, że nie tylko smak ale również zapach i chrupkość bułek miło Was zaskoczą!

SKŁADNIKI


(ilość produktów dla przygotowania 7 bułek o wadze ok. 100-120 g każda)

pieczenie bułek składniki
ciasto na bułki razowe
Pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie
wyrastanie ciasta na zakwasie
Pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie
bułki razowe przed pieczeniem
Pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie
Pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie
Pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie

WYKONANIE


Pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie

  1. Przygotowanie bułek zaczynamy od pobudzenia zakwasu. Do miski dodajemy 75 g mąki żytniej pełnoziarnistej, 100 ml wody i zakwas. Mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 4 godziny przykryte bawełnianą ściereczką.
  2. Po tym czasie dodajemy kolejną porcję mąki pełnoziarnistej (75 g) oraz wody (100 ml) i ponownie mieszamy całość. Przykrywany ciasto ściereczką i pozostawiamy na kolejne 7-8 godzin, by zakwas mógł się swobodnie namnożyć.
  3. Do przygotowanego ciasta dodajemy następnie: 180 g mąki pełnoziarnistej, 250 g mąki pszennej i 180 ml wody. Ciasto ponownie wyrabiamy (można użyć robota kuchennego) i gdy będzie już jednolite odkładamy ok. 100 g ciasta jako nowy zakwas.
  4. Dodajemy do ciasta następnie 10 g soli, ponownie wyrabiamy przez minutę i przekładamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką pszenną i formujemy kulkę. Ponownie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę, przykrywając je bawełnianą ściereczką.
  5. Po godzinie ciasto musimy odgazować, dlatego dłonią przyciskamy je w kilku miejscach.
  6. Ciasto na pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie dzielimy na 7 równych części, z których formujemy kulki. Pamiętajcie by formować je w taki sposób, by tworzyć na ich górze jednolitą strukturę (skórkę). W tym celu wypychajcie ciasto od spodu do góry palcami i następnie łączcie jego brzegi na spodzie. Przy formowaniu podsypujcie ciasto mąką pszenną, by nie kleiło się Wam ono do dłoni.
  7. Uformowane bułeczki układajcie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gdy wszystkie będą już gotowe, ponownie przykryjcie je ściereczką i zostawcie do ostatniego wyrośnięcia na 30 minut.
  8. Po tym czasie, żyletką lub bardzo ostrym nożem natnijcie bułki na wierzchu tworząc krzyż.
  9. Przygotowane bułeczki włóżcie do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (tryb grzanie góra-dół) i pieczcie przez 23 minuty.
  10. Gdy bułeczki się upieką, wyciągnijcie je z piekarnika i zostawcie do wystygnięcia (najlepiej na kuchennej kratce).
  11. Kiedy pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie będą już letnie w dotyku, możecie się nimi zajadać:)

MIEJ POD RĘKĄ

  • duża miska,
  • słoik lub naczynie do odłożenia zakwasu,
  • bawełniana ściereczka kuchenna,
  • stolnica lub czysty blat kuchenny,
  • żyletka lub ewentualnie ostry nóż kuchenny,

CENNE RADY

Uformowane bułki solidnie oprószcie mąką pszenną przed odłożeniem na blaszkę. Dzięki temu po upieczeniu, bułki będą pięknie wyglądały i świetnie kontrastowały się z ciastem w miejscach nacięć.

Po więcej przepisów na domowe chleby i bułki zapraszam Was do przepisów oznaczonych tagiem #domowe chleby i bułki.

SPOSÓB PODANIA

Najlepsze będą na pewno świeże, nadal lekko ciepło pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie posmarowane masłem lub ulubioną pastą kanapkową. Polecam wypróbować Wam moje przepisy na pasty kanapkowe, które znajdziecie we wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe.

Dla tradycjonalistów, polecam kanapki z domową wędliną, sałatą, pomidorem czy ogórkiem! Pomysły na pyszne domowe wędliny i nie tylko znajdziecie oznaczone tagiem #dodatki na chleb oraz #domowe wędliny. Ale pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie możecie użyć również do przygotowania zdrowszej wersji domowych hamburgerów.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!