Chleb owsiany na zakwasie

Chleb owsiany na zakwasie
  • Marcin
  • 15 lutego 2022

Choć chleb owsiany na zakwasie wymaga nieco więcej pracy niż mój najprostszy chleb żytni na zakwasie, cudowny owsiany smak wynagrodzi starania. Pozycja bardzo ciekawa dla owsiankożerców, który przepadają za smakiem płatków owsianych ale nie tylko, ponieważ uraczy on podniebienie, każdego kto lubi domowe pieczywo! Nie zapominajmy, że jego składniki to absolutne minimum a rośnie on dzięki zakwasowi a nie drożdżom piekarskim, dzięki czemu przypadnie do gustu każdemu, kto dba o zdrową dietę.

SKŁADNIKI


(ilość produktów dla przygotowania 1 chleba o wadze około 800 g)

chleb owsiany na zakwasie
chleb owsiany na zakwasie
chleb owsiany na zakwasie
chleb owsiany na zakwasie
chleb owsiany na zakwasie
chleb owsiany na zakwasie

WYKONANIE


Chleb owsiany na zakwasie

  1. Do przygotowanego naczynia dodajcie wszystkie składniki dla 1. etapu, czyli mąki, zakwas i wodę. Wymieszajcie dokładnie i zostawcie w ciepłym miejscu na 6 godzin.
  2. Po tym czasie dodajcie kolejne składniki (dla 2. etapu) i również całość dokładnie wymieszajcie. Ciasto zostawcie na 10 godzin (najlepiej na noc) w temperaturze pokojowej a im cieplej tym lepiej.
  3. Po upływie 10 godzin dodajcie do ciasta resztę mąki owsianej, mąkę żytnią oraz wodę (zgodnie z ilościami dla 3. etapu) i wymieszajcie ciasto, by składniki się równomiernie wymieszały.
  4. Odłóżcie ok. 100 g ciasta do przygotowanego naczynia, który posłuży w przyszłości jako zakwas.
  5. Następnie do ciasta dodajcie sól, cukier oraz płatki owsiane i po raz ostatni wymieszajcie ciasto.
  6. Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki przełóżcie przygotowane ciasto na chleb owsiany na zakwasie, wyrównajcie łyżką, przykryjcie bawełnianą ściereczką i zostawcie w ciepłym miejscu na 2 godziny aby nieco urosło.
  7. Po upływie 2 godzin wstawcie chleb do nagrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika (program: grzanie góra – dół) i pieczcie przez 20 minut.
  8. Po pierwszych 20 minutach, zmniejszcie temperaturę na 200 stopi i pieczcie kolejne 20 minut.
  9. Kiedy upłyną kolejne minuty pieczenia, ponownie zmniejszcie temperaturę do 180 stopi i pieczcie chleb dalej przez 25 minut.
  10. Po tym czasie wyciągnijcie go z piekarnika i pozostawcie do wystygnięcia. Gdy będzie już letni, wyciągnijcie go z foremki, usuńcie papier do pieczenia i połóżcie na desce oraz przykryjcie ściereczką.
  11. Gotowe! Gdy chleb owsiany na zakwasie będzie już na tyle letni, że dacie radę go zjeść, możecie śmiało go napocząć i zjeść, gdy jest jeszcze ciepły.

MIEJ POD RĘKĄ

  • naczynie o pojemności ok. 2 litrów,
  • pojemnik do odłożenia zakwasu na później, u mnie to jest szklany słoik,
  • foremka np. keksówka,
  • papier do pieczenia,
  • bawełniana ściereczka

CENNE RADY

Chleb na zakwasie najlepiej rośnie na mące żytniej, najlepiej pełnoziarnistej. W tym chlebie jest dużo mąki owsianej, dlatego aż trzykrotnie dałem ciastu wyrastać by chleb wyszedł maksymalnie puszysty. Mimo to chlebek należy do bardziej zbitych i ciężkich, co skutkuje tym, że będziecie najedzeni już nawet po 2-3 kawałkach:)

Z racji że jest bardzo pożywny i „kompaktowy”, świetnie sprawdza się na kanapki do pracy, na wyjazd lub do szkoły.

SPOSÓB PODANIA

Jak wspomniałem już w przepisie, chleb owsiany na zakwasie najlepiej będzie smakował na ciepło:) Ale nie oszukujmy się, że tylko wtedy jest pyszny. Podany nieco później, np. w towarzystwie pasty z twarożku i makreli, pasty z domowej szynki lub domowego pasztetu, będzie równie wyborny. Doskonale sprawdzą się również wędliny z szynkowaru, np. szynka z indyka lub karkóweczka na chleb.

Po więcej pomysłów na okład na chleb zapraszam do tagu #dodatki na chleb oraz wpisu: Domowe przepisy na pasty kanapkowe

Dla fanów nieco słodszych przekąsek, polecam spróbować go z dżemem truskawkowym lub domowymi powidłami śliwkowymi.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!