Miesiąc bez rozpusty. Podsumowanie i efekty wyrzeczeń
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Choć chleb owsiany na zakwasie wymaga nieco więcej pracy niż mój najprostszy chleb żytni na zakwasie, cudowny owsiany smak wynagrodzi starania. Pozycja bardzo ciekawa dla owsiankożerców, który przepadają za smakiem płatków owsianych ale nie tylko, ponieważ uraczy on podniebienie, każdego kto lubi domowe pieczywo! Nie zapominajmy, że jego składniki to absolutne minimum a rośnie on dzięki zakwasowi a nie drożdżom piekarskim, dzięki czemu przypadnie do gustu każdemu, kto dba o zdrową dietę.
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 1 chleba o wadze około 800 g)
Chleb owsiany na zakwasie
Chleb na zakwasie najlepiej rośnie na mące żytniej, najlepiej pełnoziarnistej. W tym chlebie jest dużo mąki owsianej, dlatego aż trzykrotnie dałem ciastu wyrastać by chleb wyszedł maksymalnie puszysty. Mimo to chlebek należy do bardziej zbitych i ciężkich, co skutkuje tym, że będziecie najedzeni już nawet po 2-3 kawałkach:)
Z racji że jest bardzo pożywny i “kompaktowy”, świetnie sprawdza się na kanapki do pracy, na wyjazd lub do szkoły.
Jak wspomniałem już w przepisie, chleb owsiany na zakwasie najlepiej będzie smakował na ciepło:) Ale nie oszukujmy się, że tylko wtedy jest pyszny. Podany nieco później, np. w towarzystwie pasty z twarożku i makreli, pasty z domowej szynki lub domowego pasztetu, będzie równie wyborny. Doskonale sprawdzą się również wędliny z szynkowaru, np. szynka z indyka lub karkóweczka na chleb.
Po więcej pomysłów na okład na chleb zapraszam do tagu #dodatki na chleb oraz wpisu: Domowe przepisy na pasty kanapkowe
Dla fanów nieco słodszych przekąsek, polecam spróbować go z dżemem truskawkowym lub domowymi powidłami śliwkowymi.
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Pewnie nie raz słyszałeś że od słodyczy, fast food-ów czy gotowego sklepowego jedzenia się tyje. Też to słyszałem dlatego postanowiłem…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Twierdza Srebrna Góra od lat chodziła mi po głowie. Pierwszy raz usłyszałem o niej, gdy kilkanaście lat temu, gdy byłem…
Urzeka pięknymi wnętrzami oraz efektowną fasadą, zachwyca barokowym przepychem i wprawia w osłupienie swoją wielkością, dzięki której jest największym spośród…