Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Choć chleb owsiany na zakwasie wymaga nieco więcej pracy niż mój najprostszy chleb żytni na zakwasie, cudowny owsiany smak wynagrodzi starania. Pozycja bardzo ciekawa dla owsiankożerców, który przepadają za smakiem płatków owsianych ale nie tylko, ponieważ uraczy on podniebienie, każdego kto lubi domowe pieczywo! Nie zapominajmy, że jego składniki to absolutne minimum a rośnie on dzięki zakwasowi a nie drożdżom piekarskim, dzięki czemu przypadnie do gustu każdemu, kto dba o zdrową dietę.
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 1 chleba o wadze około 800 g)
Chleb owsiany na zakwasie
Chleb na zakwasie najlepiej rośnie na mące żytniej, najlepiej pełnoziarnistej. W tym chlebie jest dużo mąki owsianej, dlatego aż trzykrotnie dałem ciastu wyrastać by chleb wyszedł maksymalnie puszysty. Mimo to chlebek należy do bardziej zbitych i ciężkich, co skutkuje tym, że będziecie najedzeni już nawet po 2-3 kawałkach:)
Z racji że jest bardzo pożywny i “kompaktowy”, świetnie sprawdza się na kanapki do pracy, na wyjazd lub do szkoły.
Jak wspomniałem już w przepisie, chleb owsiany na zakwasie najlepiej będzie smakował na ciepło:) Ale nie oszukujmy się, że tylko wtedy jest pyszny. Podany nieco później, np. w towarzystwie pasty z twarożku i makreli, pasty z domowej szynki lub domowego pasztetu, będzie równie wyborny. Doskonale sprawdzą się również wędliny z szynkowaru, np. szynka z indyka lub karkóweczka na chleb.
Po więcej pomysłów na okład na chleb zapraszam do tagu #dodatki na chleb oraz wpisu: Domowe przepisy na pasty kanapkowe
Dla fanów nieco słodszych przekąsek, polecam spróbować go z dżemem truskawkowym lub domowymi powidłami śliwkowymi.
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Dlaczego dieta bez diety? Bo lubię jeść, nie lubię wielkich ograniczeń i wyrzeczeń oraz nie mam cierpliwości do liczenia kalorii……
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Fort VII – Muzeum Martyrologii Wielkopolan to miejsce, o którym mówić ciężko i trudno lecz mówić należy! Dzisiejsze muzeum ma…
Owińska to niewielka miejscowość na północ od Poznania, która niepozornie wygląda jedynie na mapie! Tak naprawdę skrywa w sobie niezwykle…