Pasztet z żurawiną i jabłkiem

Pasztet z żurawiną i jabłkiem
  • Marcin
  • 16 października 2021

Domowy pasztet z żurawiną i jabłkiem to doskonały pomysł na smaczny okład do kanapek oraz wykorzystanie gotowanego mięsa oraz warzyw z rosołu, który zapewne często gości na naszych stołach. Nie jest to jednak typowy pasztet drobiowy, ponieważ dzięki dodatkowi suszonej żurawiny i jabłka, jest słodszy w smaku, bardziej charakterystyczny i wilgotny. Jednym słowem – wyjątkowy, co tym bardziej powinno zachęcić Was do wypróbowania poniższego przepisu!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1,5 kg gotowanego mięsa drobiowego z rosołu,
  • 0,5 kg warzyw gotowanych (marchewka, pietruszka, seler),
  • 1 jajko,
  • 1 jabłko,
  • 2 cebule,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • 3/4 łyżeczki suszonego majeranku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • ewentualnie 100-200 ml rosołu drobiowego

(ilość produktów dla przygotowania ok. 2 kg pasztetu)

Pasztet z żurawiną i jabłkiem
Pasztet z żurawiną i jabłkiem
Pasztet z żurawiną i jabłkiem
Pasztet z żurawiną i jabłkiem
Pasztet z żurawiną i jabłkiem
Pasztet z żurawiną i jabłkiem

WYKONANIE


Pasztet z żurawiną i jabłkiem

  1. Przygotowanie pasztetu rozpocznijcie od umycia jabłka oraz obrania cebuli i jabłka, które następnie pokrójcie w grubą kostkę.
  2. Patelnię postawcie na ogniu, wlejcie na nią olej, który następnie rozgrzejcie. Gdy będzie już gorący, dodajcie na patelnie pokrojone jabłko i cebulę i smażcie je na średnim ogniu przez 5 minut.
  3. Ugotowane wcześniej mięso zmielcie jeden raz, wykorzystując maszynkę do mielenia z małymi oczkami. Pod koniec mielenia mięsa dodajcie do maszynki również ugotowane wcześniej warzywa.
  4. Do jednokrotnie zmielonego mięsa i warzyw dodajcie usmażone jabłko i cebulę, całość wymieszajcie i zmielcie jeszcze dwukrotnie.
  5. Do trzykrotnie zmielonej masy dodajcie przyprawy oraz jajko i suszoną żurawinę. Wszystkie składniki należy teraz dokładnie wymieszać na możliwie jednolitą masę. Masa na pasztet z żurawiną i jabłkiem powinna być lekko wilgotna, dlatego jeżeli wychodzi zbyt sucha konieczne jest dodanie do niej odrobiny rosołu.
  6. Przygotowany pasztet z żurawiną i jabłkiem przełóżcie do wyłożonych papierem do pieczenia foremek lub keksówek.
  7. Gotowy pasztet włóżcie dla nagrzanego do 180 stopni (program grzanie góra-dół) piekarnika i pieczcie przez 75 minut.
  8. Po tym czasie wyciągnijcie pasztet i zostawcie do ostygnięcia. Po tym czasie, pasztet z żurawiną i jabłkiem jest gotowy!

MIEJ POD RĘKĄ

  • duża patelnia,
  • maszynka do mielenia z sitkiem o małych oczkach,
  • papier do pieczenia,
  • foremki do pieczenia,
  • duża miska

CENNE RADY

By zebrać wystarczającą ilość mięsa gotowanego, można mrozić takie mięso wcześniej i w ten sposób zbierać potrzebną ilość.

SPOSÓB PODANIA

Pasztet z żurawiną i jabłkiem smakuje najlepiej po kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce, choć można go już zjeść ze smakiem po ostygnięciu tuż po pieczeniu. Bardzo dobrym dodatkiem będzie domowe pieczywo, np. chleb razowy ale również np. konfitura z borówek.

inne przepisy z:

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!