Dieta bez diety! Proste zasady i sprawdzone przepisy!
Dlaczego dieta bez diety? Bo lubię jeść, nie lubię wielkich ograniczeń i wyrzeczeń oraz nie mam cierpliwości do liczenia kalorii……
Oto mój przepis na najprostszy chleb żytni na zakwasie! Naprawdę trudno o prostszy przepis:) Zaledwie 4 składniki: mąka, woda, cukier oraz sól a do tego proste wyrabiane ciasta gwarantuje sukces za każdym razem! Kluczowy jest jednak zakwas, który musicie przygotować wcześniej, korzystając na przykład z mojego poradnika: Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku! lub od kogoś dostać:) Im będzie lepszy, tym Wasz chleb lepiej wyrośnie i będzie miał więcej aromatu. Jeżeli wszystko się uda Wasz chlebek będzie wyglądał jak ten ze zdjęcia, równomiernie wyrośnięty z chrupiącą, rumianą skórką i absolutnie powalający w smaku!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 1 bochenka chleba o wadze około 850 g)
Najprostszy chleb żytni na zakwasie
Jak przechowywać chleb na zakwasie? Ja owijam go w dwie bawełniane ściereczki kuchenne i przechowuję w domowym chlebaku – u nas to szuflada:) Najprostszy chleb żytni na zakwasie możecie również podzielić na mniejsze części, np. na ćwierć bochenka i zamrozić. Po odmrożeniu będzie równie pyszny!
Najprostszy chleb żytni na zakwasie lubi proste dodatki takie jak np. domowa szynka drobiowa z szynkowaru, pasztet z jabłkiem i żurawiną albo regionalny, wielkopolski ser smażony. Więcej dodatków na chleb znajdziecie w przepiśniku, oznaczone tagiem #dodatki na chleb. Jeżeli jednak szukacie czegoś bardziej efektownego, polecam przygotować Wam pastę kanapkową! Pomysły na pasty kanapkowe znajdziecie we wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Dlaczego dieta bez diety? Bo lubię jeść, nie lubię wielkich ograniczeń i wyrzeczeń oraz nie mam cierpliwości do liczenia kalorii……
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Park Miniatur Latarni Morskich w Niechorzu to jedna z najciekawszych atrakcji w tej nadmorskiej miejscowości. Odwiedzając to miejsce będziecie mieli…
Planowana na prędce i w małym zamieszaniu w związku z epidemią, mikropodróż po Dolnym Śląsku okazała się dokładnie tym, co…