Mistrzowski przepis na pieczone golonki z indyka

przepis na pieczone golonki z indyka z piekarnika z warzywami
  • Marcin
  • 30 marca 2023

Przepis na pieczone golonki z indyka nie bez powodu nazwałem mistrzowskim. Przygotowane w ten właśnie sposób golonki z indyka są wyborne, rozpływają się w ustach i zachwycają swoim smakiem, niemal dokładnie tak samo jak tradycyjne golonki wieprzowe, będąc przy tym znacznie mniej kalorycznymi, co na pewno ucieszny wszystkich dbających o linię. Przepis na pieczone golonki z indyka sprawdzi się również jak pomysł na nieco bardziej wykwintny i wyjątkowy obiad na niedziele czy święta.

SKŁADNIKI


  • 4 golonki z indyka (każda o wadze około 400 g),
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 3 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 ml przecieru pomidorowego,
  • 200 ml wywaru mięsnego, najlepiej rosołu z indyka,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren jałowca,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

przepis na pieczone golonki z indyka z piekarnika z warzywami
pokrojone warzywa w słupki marchewka pietruszka
indycze golonki doprawione solą i pieprzem
przepis na pieczone golonki z indyka z piekarnika z warzywami
przepis na pieczone golonki z indyka z piekarnika z warzywami
podsmażone indycze golonki w naczyniu żaroodpornym z bulionem
przepis na pieczone golonki z indyka z piekarnika z warzywami
przepis na pieczone golonki z indyka z piekarnika z warzywami
przepis na pieczone golonki z indyka z piekarnika z warzywami

WYKONANIE


Mistrzowski przepis na pieczone golonki z indyka

  1. Warzywa obierzcie a następnie marchewkę i pietruszkę pokrójcie w słupki, cebulę w piórka a czosnek w plasterki.
  2. Przygotowane naczynie żaroodporne posmarujcie olejem a później wrzućcie pokrojone warzywa.
  3. Indycze golonki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie ręcznikiem papierowym i solidnie posólcie oraz doprawcie pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
  4. Tak przygotowane golonki włóżcie do naczynia żaroodpornego i ułóżcie na pokrojonych warzywach.
  5. Naczynie przykryjcie i wstawcie do lodówki na minimum 2 godziny.
  6. Po tym czasie, ustaw dużą patelnie na średnim ogniu, wlej na nią około 2 łyżek oleju rzepakowego a gdy będzie on już gorący dodaj na patelnie golonki. Smaż je na dużym ogniu przez około 10 minut, obracając co 3-4 minuty by zarumieniły się z każdej strony.
  7. Zarumienione golonki przełóżcie ponownie do naczynia żaroodpornego i ułóżcie na warzywach.
  8. Do naczynia dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca oraz wywar mięsny.
  9. Naczynie żaroodporne przykryjcie i wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (tryb grzanie góra-dół) na 90 minut.
  10. Po 1,5 godziny, zdejmijcie przykrycie i pieczcie golonki z indyka przez kolejne 30 minut. Co 10 minut polewajcie skórkę wytworzonym sosem aby golonki nabrały pięknego, złocistego koloru.
  11. Po 2 godzinach w piekarniku pieczone golonki z indyka są gotowe!
  12. Oto cały przepis na pieczone golonki z indyka w moim wydaniu!

MIEJ POD RĘKĄ

  • duże naczynie żaroodporne z pokrywką,
  • ręczniki papierowe,
  • duża patelnia,

CENNE RADY

Dłuższe niż 2 godziny marynowanie golonek w warzywach da Wam o wiele więcej smaku i aromatu finalnego dania. Jeżeli macie tylko taką możliwość, pozostawcie golonki z warzywami w lodówce nawet na całą noc!

SPOSÓB PODANIA

Pieczone golonki z indyka najlepiej podać wraz z ziemniaczanym puree polanym sosem, który powstał podczas ich pieczenia, odrobiną ulubionej musztardy oraz dowolnym dodatkiem, np. piklami słodko-kwaśnymi, ogórkami po kaszubsku czy buraczkami zasmażanymi na słodko. Po więcej inspiracji na dodatki do obiadu zapraszam Was do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!