Pomysły na dodatki do obiadu!
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
Chleb cebulowy na zakwasie to ciekawa odmiana w przypadku gdy znudził Wam się klasyczny chleb razowy na drożdżach lub najprostszy chleb żytni na zakwasie. Choć chleb cebulowy na zakwasie nie przytłacza nas swoim cebulowym smakiem bądź aromatem, to raczy nas przyjemną, cebulową nutą, która mile zaskoczy wielu z Was. Chcąc uraczyć się najbardziej intensywnym smakiem cebulowego chleba, proponuję jedzenie go jeszcze gdy jest lekko ciepły i jedynie z dodatkiem masła:)
OZNACZENIA
kategoria przepisuczas przygotowaniatrudnośćkoszt wykonaniakaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 1 bochenka chleba o wadze około 850 g)
Chleb cebulowy na zakwasie
Podsmażenie cebuli jest kluczowe w tym przepisie, ponieważ dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru wody oraz zniszczymy niepożądane bakterie i drożdże znajdujące się na niej.
Jeżeli będziecie przechowywać chleb cebulowy na zakwasie w bawełnianej ściereczce, podobnie jak inne #chleby na zakwasie, miejcie na uwadze to, że „złapie” ona cebulowy zapach, który potem ciężko usunąć:) Dlatego użyjcie ściereczki, której w razie potrzeby nie będzie szkoda wyrzucić.
Najprostszy chleb żytni na zakwasie lubi proste dodatki takie jak np. domowa szynka drobiowa z szynkowaru, pasztet z jabłkiem i żurawiną albo regionalny, wielkopolski ser smażony. Więcej dodatków na chleb znajdziecie w przepiśniku, oznaczone tagiem #dodatki na chleb. Jeżeli jednak szukacie czegoś bardziej efektownego, polecam przygotować Wam pastę kanapkową! Pomysły na pasty kanapkowe znajdziecie we wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
Znajdź rozwiązanie cotygodniowego problemu, czyli co zrobić na obiad na piątek bez mięsa! Skorzystaj z moich pomysłów i przepisów by…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Dawny Poznań był jednym z najbardziej ufortyfikowanych miast w Polsce! Średniowieczny Poznań za murami, był blisko 1200 razy mniejszy powierzchniowo…
Bydgoszcz przyciągała mnie już od dłuższego czasu, dodatkowo miałem przyjemność być w tym mieście na dosłownie chwilę rok wcześniej i…