Pieczywo czosnkowe, dodatek idealny do wszystkiego

pieczywo czosnkowe
  • Marcin
  • 15 sierpnia 2020

Brakuje Ci czegoś do obiadu albo sałatki? Też tak często mam. Wtedy wyciągam z rękawa sprawdzony pomysł na pieczywo czosnkowe, które jest świetnym dodatkiem do wszystkiego. Chrupiące, intensywnie czosnkowe i pachnące koperkiem. Doskonale pasuje do zup, warzywnych obiadów czy dodatek do kawałka przygotowanego mięsa ale może być również samodzielną świetną przekąską. Wypróbuj sam!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 5 kawałków lekko czerstwego pieczywa,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 25 g masła,
  • mały pęczek koperku,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)

pieczywo czosnkowe
pieczywo czosnkowe
pieczywo czosnkowe
pieczywo czosnkowe
pieczywo czosnkowe

WYKONANIE


Pieczywo czosnkowe, dodatek idealny do wszystkiego

  1. Czerstwy chleb pokrój na kawałki o grubości około 1,5 centymetra.
  2. Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę. Przeciśnięty czosnek podziel między kawałkami i lekko rozsmaruj.
  3. Kawałki chleba z czosnkiem posól i popierz do smaku.
  4. Na patelni rozpuść masło i rozprowadź na całej jej powierzchni.
  5. Gdy całe masło już się rozpuści, na patelni poukładaj przygotowane kawałki chleba, stroną posmarowaną czosnkiem do góry.
  6. Posyp kawałki chleba krojonym koperkiem.
  7. Podsmażaj kawałki chleba na średnim ogniu przez 2 minuty i następnie odwróć na drugą stronę. Posyp ponownie koperkiem
  8. Drugą stronę podsmażaj odrobinę krócej, tylko do zarumienia czosnku, by nie zrobił się czarny.
  9. Gdy czosnek się zarumieni, pieczywo jest gotowe! Ściągaj od razu z patelni.

MIEJ POD RĘKĄ

  • praska do czosnku,
  • duża patelnia,

CENNE RADY

Najlepszy do przygotowania pieczywa czosnkowego jest lekko czerstwy chleb (najlepiej 2-dniowy). Łączymy wtedy przyjemne z pożytecznym: wykorzystujemy chleb, który nie jest już tak smaczny jak świeży, na zrobienie pysznej przekąski.

SPOSÓB PODANIA

Pieczywo czosnkowe podawaj, gdy jeszcze jest gorące. Wtedy właśnie jest najbardziej chrupiące i aromatyczne.

Pieczywo czosnkowe może być doskonałym dodatkiem na przykład  do gotowanego bobu, frytek z batatów czy smażonej kiełbasy.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!