Przepis na sos czosnkowy. Smakuje jak na mieście!

Przepis na sos czosnkowy
  • Marcin
  • 2 stycznia 2022

Poznajcie mój przepis na sos czosnkowy, który zawładnął sercami Polaków niemal do obłędu:) Można o niego poprosić zamawiając kebaba, hot-doga, pizzę, zapiekankę a być może również jabłecznik na ciepło… Dlatego postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na moją wersję sosu czosnkowego, który moim zdaniem niczym nie odbiega do tego, który możecie się dostać na mieście a nawet jest od nich lepszy! Możecie wykorzystać go, gdy korzystając z moich przepisów przegotujecie m. in.: domową pizzę, domową tortillę kebab, hot-dogi z serem i ogórkami konserwowymi czy zapiekanki jak z budki!. W ten sposób do galerii sosów w przepiśniku kierunkowo.pl, dołącza czosnkowy “król”!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 100 g majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 60 g śmietany 18%,
  • 60 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • koperek,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania ok. 220 ml sosu)

Przepis na sos czosnkowy
Przepis na sos czosnkowy
Przepis na sos czosnkowy
Przepis na sos czosnkowy
Przepis na sos czosnkowy

WYKONANIE


Przepis na sos czosnkowy. Smakuje jak na mieście!

  1. Do przygotowanej miski włóżcie całość majonezu.
  2. Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie ząbki na mniejsze kawałki. Następnie przeciśnijcie cały czosnek przez praskę wprost do majonezu.
  3. Po przeciśnięciu czosnku dodajcie do niego solidną szczyptę soli.
  4. Do miski dodajcie śmietanę, jogurt naturalny, musztardę oraz pieprz.
  5. Koperek opłuczcie pod bieżącą wodą a następnie pokrójcie i dodajcie do sosu.
  6. Całość wymieszajcie, doprawcie do smaku i gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • miseczka o pojemności min. 300 ml,
  • praska do czosnku,

CENNE RADY

Mój przepis na sos czosnkowy, skrywa w sobie jedną tajemnicę… Otóż tak przygotowany sos nabiera “mocy” z czasem, dlatego np. na kolejny dzień będzie znacznie bardziej czosnkowy niż w dzień przygotowania. Warto o tym pamiętać, jeżeli chcecie przygotować go wcześniej a nie lubicie aż tak intensywnych smaków – wtedy dodajcie mniej czosnku.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!