Zapiekanki jak z budki!

Zapieks, zapiekana czy po prostu zapiekanka. Każdy z nas kiedyś jej spróbował, czy to na wczasach, przy okazji lunch-u lub wracając nad ranem ze spotkania lub imprezy na mieście. Lubię odtwarzać smaki, dlatego przed Wami przepis na zapiekanki jak z budki!

Przygotowanie ich w domu nie jest niczym trudnym. Możemy też użyć ulubionych i sprawdzonych składników, przez co tak przygotowana zapiekanka, powinna smakować nam jeszcze bardziej. Dlatego jeżeli szukasz pomysłu na szybki obiad, kolację albo przekąskę dla znajomych, którzy akurat wpadli w gości, dobrze trafiłeś!

czas przygotowania:

trudność:

Zapiekanki jak z budki!

składniki

  • 1 długa pszenna bagietka (albo 2 krótkie bagietki),
  • 300 g pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 25 g masła,
  • 8-9 plastrów ulubionej szynki,
  • 200 g tartego sera (ja użyłem mozzarelli),
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • szczypta mielonego pieprzu,
  • szczypta soli,
  • kilka ziaren kwasku cytrynowego,
  • keczup,
  • opcjonalnie: prażona cebula,
  • opcjonalnie: liść sałaty lodowej,
  • sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

wykonanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w półplasterki.
  3. Na patelni rozpuść masło a następnie dodaj pokrojoną cebulę. Zeszklij przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone pieczarki, dopraw całość solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Smaż do momentu aż z patelni nie odparuje cała woda, którą „puściły” pieczarki.
  4. W czasie gdy smażą się pieczarki, pokrój szynkę w kostkę.
  5. W dalszej kolejności pokrój bagietki. Przekrój je wzdłuż na pół, tak by powstały długie „chlebki”. Optymalnie gdy zapiekani będą miały około 30 cm długości.
  6. Gdy pieczarki się usmażą, przerzuć je do blendera i rozdrobnij na bardzo drobno.
  7. Powstałą pastą pieczarkową wysmaruj przygotowane bagietki. Następnie posyp je pokrojoną szynką i startym serem. Na koniec ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posyp oregano.
  8. Zapiekanki włóż do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika (w trybie góra-dół) i zapiekaj przez 9 minut.
  9. Po tym czasie zapiekanki jak z budki są już niemal gotowe. Wystarczy polać je keczupem i posypać prażoną cebulką. Gotowe!

Zapiekanki jak z budki!

sposób podania

Zapiekanki jak z budki powinny wystarczyć większości z nas, by zaspokoić największy głód.

Zapiekanki serwowane z budek, najczęściej polane były keczupem i posypane prażoną cebulką. Te zrobione w domu dla dodatkowego smaku oraz efektu wow! możemy posypać jeszcze poszatkowaną sałatą lodową. Na pewno zrobi to na wszystkich dodatkowe wrażenie.

cenne rady

Jeżeli po przekrojeniu wierzch bagietki, nie chce poziomo leżeć na blaszce i przewraca się na boki, wystarczy ściąć lekko wierzch bagietki. Dzięki temu nie będziemy się martwili o to, że zapiekanka przewróci się nam podczas pieczenia.

przyda się podczas gotowania

  • patelnię,
  • blender z pojemnikiem do szatkowania,
  • papier do pieczenia,

znajdź podobne przepisy

użyte składniki: , ,

Zapiekanki jak z budki!

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x