Mini pizze z ciasta francuskiego

Mini pizze z ciasta francuskiego Przekąski na imprezę na zimno i ciepło
  • Marcin
  • 14 maja 2021

Nie ma znaczenia czy naszła Cię ochota na małą i szybką przekąskę, spodziewasz się gości lub chcesz zaszaleć na obiad czy kolację i zaserwować coś nowego… Mini pizze z ciasta francuskiego sprawdzą się w każdym z tych przypadków doskonale! Największym atutem tej przekąski jest znacznie krótszy czas przygotowania, niż w przypadku tradycyjnej pizzy. Oczywiście różnica jest w cieście, gdzie zamiast tradycyjnego drożdżowego ciasta, używamy (najczęściej) gotowe ciasto francuskie. Mimo, że oba te ciasta to dwie różne bajki, efekt końcowy ze względu na składniki, które dają najwięcej smaku, jest bardzo podobny! Zresztą wypróbuj i sam wydaj werdykt:)

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


(ilość produktów dla przygotowania 6 mini pizz)

Mini pizze z ciasta francuskiego
Mini pizze z ciasta francuskiego
Mini pizze z ciasta francuskiego
Mini pizze z ciasta francuskiego
Mini pizze z ciasta francuskiego
Mini pizze z ciasta francuskiego Przekąski na imprezę na zimno i ciepło

WYKONANIE


Mini pizze z ciasta francuskiego

  1. Z ciasta francuskiego wykrój okrągłe kawałki i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przy wykrawaniu warto pomóc sobie szklaną miską i nożem do krojenia pizzy!
  2. Gotowe kawałki ciasta posmaruj w pierwszej kolejności ketchupem lub sosem pomidorowym.
  3. Szynkę pokrój w dużą kostkę a następnie układaj na wysmarowanych ketchupem kawałkach ciasta.
  4. W dalszej kolejności pokrój w plasterki oliwki oraz ogórka konserwowego i ułóż je również na cieście.
  5. Na koniec posyp mini pizze z ciasta francuskiego startym serem mozzarella i posyp oregano i pieprzem
  6. Przygotowane pizze włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut (program grzanie góra-dół).
  7. Po tym czasie wyciągnij mini pizze z ciasta francuskiego z piekarnika.
  8. Praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika mini pizze z ciasta francuskiego są gotowe do podania na stół!

MIEJ POD RĘKĄ

  • papier do pieczenia,
  • szklaną miseczkę,
  • nóż do pizzy,
  • sitko do odcedzenia oliwek,

CENNE RADY

Moje dodatki na mini pizzę, to jedynie jedna z propozycji. Tak naprawdę możesz dodać co tylko zechcesz! Jednak jeżeli szukasz pomysłów i inspiracji, zajrzyj do mojego przepisu na domową pizzę, gdzie znajdziesz propozycję kilkudziesięciu innych dodatków!

SPOSÓB PODANIA

Mini pizze z ciasta francuskiego podawaj możliwie szybko po wyciągnięciu z piekarnika, wtedy ciasto będzie jeszcze chrupiące i kruche. Dla dekoracji możesz posypać pizze pokrojonym szczypiorkiem a jako dodatek możesz podać np. sos śmietanowo-majonwezowy lub sos BBQ.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!