Pieczony filet z indyka na obiad i do kanapki

Pieczony filet z indyka na obiad i do kanapki uroczysty obiad na niedzielę
  • Marcin
  • 27 listopada 2021

Jeżeli szukacie prostego przepisu na przygotowanie filetu z piersi indyka, koniecznie sprawdźcie mój przepis na pieczony filet z indyka na obiad, który równie dobrze sprawdzi się jako składnik kanapki! Chyba nie ma prostszych przepisów na przygotowanie mięs niż te, które wymagają jedynie marynowania i następnie pieczenia i właśnie taki jest ten przepis. Prosta marynata, która składa się wyłącznie z kilku składników oraz prosty proces pieczenia mięsa, sprawa że nawet początkujący kucharz może przygotować to danie, które wygląda i smakuje bardzo efektownie! Oprócz klasycznego dania obiadowego, tak przygotowany filet z indyka sprawdzi się doskonale jako wędlina na kanapki, wystarczy go jedynie cieniej pokroić. To chyba wystarczająca ilość argumentów, by wypróbować ten przepis w swojej kuchni!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1 filet z piersi indyka (ok. 800 g),
  • 3 łyżeczki powideł śliwkowych,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego,
  • 2/3 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,

(ilość produktów dla przygotowania ok. 10 porcji)

Pieczony filet z indyka na obiad i do kanapki
Pieczony filet z indyka na obiad i do kanapki
Pieczony filet z indyka na obiad i do kanapki
Pieczony filet z indyka na obiad i do kanapki
Pieczony filet z indyka na obiad i do kanapki uroczysty obiad na niedzielę

WYKONANIE


Pieczony filet z indyka na obiad i do kanapki

  1. Przygotowania rozpocznijcie od opłukania mięsa pod bieżącą wodą, osuszenia na ręczniku papierowym i oczyszczeniu z niedoskonałości.
  2. Gdy macie już przygotowany filet z indyka, czas zabrać się za marynatę.
  3. Do miski dodajcie składniki marynaty: powidła śliwkowe, sos sojowy, miód, zioła i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj a następnie włóż do miski z marynatą przygotowany filet z indyka.
  4. Obtocz mięso dokłądnie w marynacie a następnie przełóż je do przygotowanego naczynia żaroodpornego, posmarowanego wcześniej tłuszczem.
  5. Resztę marynaty, która została w misce przełóżcie na mięso i nieco rozsmarujcie, by równomiernie pokryła powierzchnię filetu.
  6. Tak przygotowane mięso wstawcie na minimum 2 godziny do lodówki, choć ja polecam Wam marynować je przez całą noc.
  7. Po czasie, gdy mięso się marynowało, naczynie z filetem wstawcie do nagrzanego do 180 stopni (program: grzanie góra-dół) i pieczcie go przez 60 minut.
  8. Upieczony filet wyciągnijcie z piekarnika i zostawcie na około 15 minut do przestygnięcia. Dopiero po tym czasie wyciągnijcie mięso na deskę i pokrójcie je ostrym nożem na plastry o grubości około 1 cm.
  9. Powstały w naczyniu płyn wykorzystajcie do przygotowania sosu, w tym celu w małym garnku rozpuście masło, następnie dodajcie mąkę, którą krótko podsmażcie.
  10. Do przygotowanej zasmażki wlejcie płyn od pieczenia, wymieszajcie a po chwili dodajcie śmietankę. Całość dokładnie wymieszajcie, doprawcie do smaku i zagotujcie, po czym zestawcie gotowy sos z ognia.
  11. Tak przygotowany pieczony filet z indyka na obiad czy do kanapki jest gotowy!

MIEJ POD RĘKĄ

  • średnia miska,
  • naczynie żaroodporne z pokrywką,
  • mały garnek (najwygodniejszy będzie rondel)

CENNE RADY

Jeżeli pieczony filet z indyka chcesz pokroić na równe i estetyczne kawałki, czy to do obiadu (nieco grubsze) czy na kanapkę (cienkie) pozostaw mięso do całkowitego ostygnięcia, schłodź je następnie w lodówce przez minimum 4 godziny i dopiero po tym czasie krój (koniecznie!) ostrym nożem, ruchami do przodu i do tyłu, bez dociskania noża. W ten sposób uzyskacie równe kawałki mięsa, które wręcz idealnie wyglądają:)

SPOSÓB PODANIA

Pieczony filet z indyka na obiad warto podać w towarzystwie pyz drożdżowych (tzw. klusek na parze), puree ziemniaczanego, klusek śląskich czy nawet dobrze znanych kopytek. Do tego dodatek warzywny, np. zasmażane buraczki na słodko czy ogórki po kaszubsku, które gorąco Wam polecam! Oczywiście obowiązkowym dodatkiem do obiadu z udziałem pieczonego filetu z indyka jest przygotowany do niego sos:)

Po więcej pomysłów na dodatki do obiadu, zapraszam do mojego wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

Pieczony filet z indyka, może być również świetną wędliną na kanapki, które możecie przygotować z przygotowanym w domu chlebem, np. chlebem razowym czy drożdżowym chlebem z żurawiną. Gwarantuje Wam, że tak przygotowany filet z indyka, będzie równie smaczny co typowo kanapkowa szynka z indyka, przygotowana w szynkowarze.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!