Przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
  • Marcin
  • 6 marca 2022

Macie ochotę na tradycyjne gołąbki, ale przeraża Was żmudne zawijanie farszu w sparzone liście kapusty, koniecznie wypróbujcie mój przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym! Smakowo nie poczujecie różnicy, inny wygląd w odczuciach smakowych nie przeszkadza a ilość pracy przy nich jest znacznie mniejszy, niż przy „oryginale”. Świetnie sprawdzą się zamiast tradycyjnego schabowego, czy jego „podróbki”, czyli smażonego w panierce kotleta z kurczaka, jako główne danie na codzienny a nawet niedzielny obiad. Nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy:)

SKŁADNIKI


  • pół główki kapusty białej,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 100 g ryżu białego (1 standardowy woreczek),
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 35 g bułki tartej (ok. 4 łyżek),
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 250 ml wody,
  • 400 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • sól,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • zaprawka do sosu:
    • 2 łyżeczkami mąki pszennej,
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    • 150 ml wody,

(ilość produktów dla przygotowania ok. 13 gołąbków)

przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

WYKONANIE


Przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

  1. W niewielkim garnku zagotujcie wodę, osólcie ją i ugotujcie w niej ryż na półtwardo (gotujcie ok. 10 minut).
  2. Kapustę poszatkujcie, wrzućcie do przygotowanej miski i posólcie 1 łyżeczka soli po czym całość wymieszajcie i odstawcie na 15 minut.
  3. Cebule obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę a następnie zaszklijcie ją na patelni z rozgrzaną 1 łyżką oleju.
  4. Do kapusty w misce dodajcie ugotowany ryż, podsmażoną cebulę oraz mięso mielone, jajka, bułkę tartą, 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki soli oraz pieprz.
  5. Całość wymieszajcie a następnie formujcie w dłoniach podłużne „kotlety”, które od razu po uformowaniu układajcie na patelni, na której powinny być już rozgrzane 3 łyżki oleju.
  6. Gołąbki smażcie na rumiany kolor, czyli 3-4 minuty na każdą stronę a gdy będą już obsmażone przekładajcie je do garnka.
  7. Po usmażeniu wszystkich kotletów, które powinny być już w garnku, dodajcie do niego: 250 ml wody, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę majeranku, lubczyk, szczyptę pieprzu oraz wlejcie pozostały olej z patelni, który został po smażeniu.
  8. Całość zagotujcie, przykryjcie pokrywką i gotujcie dalej przez 30 minut na małym ogniu.
  9. Po tym czasie wyjmijcie z garnka gołąbki i odłóżcie je na talerz.
  10. Pozostały sos w garnku postawcie na mocnym ogniu i odparujcie przez 5 minut, często mieszając.
  11. W międzyczasie przygotujcie zaprawkę do sosu, mieszając w osobnym naczynku mąkę pszenna i ziemniaczaną z wodą. Gdy sos odparuje a zaprawka będzie gotowa, dodajcie ją do sosu, dokłądnie zamieszajcie i zagotujcie by zagęścić sos.
  12. Sos doprawcie cukrem oraz solą i pieprzem do smaku.
  13. Na koniec dodajcie do przygotowanego sosu, usmażone wcześniej kotlety. Pozostawcie na małym ogniu na kolejne 3 minuty i gotowe!
  14. Oto cały przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym!

MIEJ POD RĘKĄ

  • mały garnek z pokrywką,
  • mała patelnia,
  • duża patelnia,
  • duża miska,
  • duży garnek z pokrywką,
  • płaski talerz,
  • niewielkie naczynie o pojemności min. 250 ml,

CENNE RADY

Gołąbki bez zawijania, szczególnie przy smażeniu (odwracaniu lub ściąganiu z patelni) mogą być jeszcze słabo zwarte. Dlatego szczególnie w tym momencie starajcie się operować nimi na tyle delikatnie, by pozostały w całości. Przydatne będą dobre, szerokie szczypce kuchenne lub po prostu dwa normalne widelce.

SPOSÓB PODANIA

Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym możecie podać razem z domowym pieczywem, np. chlebem pszennym z żurawiną lub chlebem cebulowym na zakwasie ale również z duszonymi ziemniakami lub zwykłymi, ziemniakami gotowanymi. Jeżeli macie ochotę na więcej dodatków, po więcej inspiracji zapraszam do mojego wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!