Hot-dogi z karmelizowaną cebulą

Hot-dogi z karmelizowaną cebulą
  • Marcin
  • 28 grudnia 2020

Hot-dogi z karmelizowaną cebulą to kolejna moja propozycja na „nadziane” hot-dogi. Nawet najprostsze hot-dogi z parówką i keczupem już cieszą, ale wyobraźcie sobie jak bardzo muszą smakować hot-dogi z takimi dodatkami jak karmelizowana cebula. W moim przepiśniku znajdziecie również przepis na hot-dogi z serem, który bardzo Wam polecam, jednak przygotujcie je przy kolejnej okazji:) Teraz spróbujcie hot-dogów z cebulowymi dodatkami, które łączą w sobie ostrość cebuli, słodycz cukru oraz lekką kwaśność ogórków konserwowych. Czy to brzmi pysznie? A do tego chrupiąca prażona cebulka i sos do hot-dogów, który dopełni wrażeń smakowych. Niby proste hot-dogi a jakie złożone w smaku i banalne w wykonaniu. Wypróbujcie koniecznie!

SKŁADNIKI


  • 2 pszenne bułki do hot-dogów,
  • 2 parówki (wasze ulubione),
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 1 cebula,
  • 1 mała cebula czerwona,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki sosu do hot-dogów,
  • keczup,
  • prażona cebulka,
  • woda do podgrzania parówek

(ilość produktów dla przygotowania 2 hot-dogów)

Hot-dogi z karmelizowaną cebulą
Hot-dogi z karmelizowaną cebulą
Hot-dogi z karmelizowaną cebulą
Hot-dogi z karmelizowaną cebulą
Hot-dogi z karmelizowaną cebulą

WYKONANIE


Hot-dogi z karmelizowaną cebulą

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni w programie góra-dół.
  2. Do garnka włóż parówki i zalej je wodą, tak by były całe zanurzone. Garnek postaw na małym ogniu i podgrzewaj.
  3. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Pokrój również ogórka konserwowego w plasterki.
  4. Na patelnię dodaj masło a gdy się rozpuści i rozgrzeje dodaj białą cebule pokrojoną w półplasterki. Smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  5. Gdy cebula się już zarumieni na patelni, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj by cukier rozpuścił się i obtoczył cebulę. Uważaj żeby nie przypalić cukru, ponieważ wtedy nie będzie on już przyjemnie słodki.
  6. Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż do niego nacięte bułki starając się rozszerzyć nacięcie. Podgrzewaj bułki przez 4 minuty.
  7. Po tym czasie wyciągnij jedną bułkę, chwyć ją przez ręcznik papierowy i zacznij ją faszerować.
  8. Na początek posmaruj jej wnętrze 1 łyżką sosu do hot-dogów. Następnie dodaj podgrzaną parówkę a na nią karmelizowaną cebulę.
  9. W dalszej kolejności dodaj pokrojonego ogórka oraz czerwoną cebulę.
  10. Całość po wierzchu polej keczupem oraz posyp prażoną cebulką.
  11. Analogicznie zrób z drugą bułką i resztą składników.
  12. Hot-dogi z karmelizowaną cebulą są gotowe do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • garnek do podgrzania parówek,
  • nóż do pieczywa,
  • patelnię,
  • 2 ręczniki papierowe

CENNE RADY

Kompletowanie hot-doga to musi być błyskawiczna praca, inaczej przygotowane hot-dogi będą zimne… Dlatego koniecznie nim wyciągniesz bułki z piekarnika oraz parówki z wody, miej gotowe pozostałe składniki.

SPOSÓB PODANIA

Hot-dogi z karmelizowaną cebulą smakują wyśmienicie bez dodatkowego towarzystwa. Warto podawać je w złożonym na kształt trójkąta, ręczniku papierowym, dzięki czemu ciepła bułka nie będzie parzyła naszych dłoni. Jeżeli jednak szukasz dodatku do hot-dogów, przygotuj domowe tradycyjne frytki lub bardziej odjechane frytki z batatów i marchewki.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!