Smażone ziemniaki

Smażone ziemniaki
  • Marcin
  • 12 lipca 2021

Smażone ziemniaki to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa, który pamiętam z kuchni mojej babci. To w niej, w dużym aluminiowym (chyba) garze, wiosną i wczesnym latem smażyły się najlepsze smażone ziemniaki pod słońcem. Podawane oczywiście w towarzystwie sałaty ze śmietaną i zsiadłego mleka, które babcia również sama przygotowywała. Przyznaję się, ze mogłem jeść je wtedy bez końca, nadał mógłbym:) A oto przepis na to proste danie obiadowe, choć nie jest oryginalny od babci a nieco podkręcony dzięki dodaniu nieco przypraw, nadal zachwyca mnie smakiem!

SKŁADNIKI


  • 1 kg ziemniaków, ugotowanych wcześniej w mundurkach i obranych ze skórki (np. według mojego przepisu na ziemniaki w mundurkach),
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule dymki,
  • olej do smażenia,
  • przyprawa:
    • pół łyżeczki tymianku,
    • 1/3 łyżeczki rozmarynu,
    • 1/3 łyżeczki oregano,
    • pół łyżeczki suszonego koperku,
    • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
    • 3/4 łyżeczki soli

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

smażone ziemniaki
smażone ziemniaki
smażone ziemniaki
smażone ziemniaki
smażone ziemniaki

WYKONANIE


Smażone ziemniaki

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach (możesz skorzystać z mojego przepisu) i obierz je ze skórki.
  2. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na zimną patelnię, którą następnie postaw na małym ogniu, by boczek się lekko wytopił.
  3. Od cebuli odkrój zielony szczypior a pozostałą (białą) część pokrój w plasterki.
  4. Przygotuj w moździerzu przyprawę do ziemniaków, ucierając wszystkie składniki.
  5. Gdy boczek się wytopi, dodaj pokrojoną dymkę i zwiększ ogień. Jeżeli tłuszczu jest zbyt mało, dolej oleju.
  6. Na patelnie dodaj pokrojone w plasterki ziemniaki. Możesz je wcześniej pokroić np. na desce lub kroić bezpośrednio nad patelnią. Ta druga metoda jest dużo szybsza.
  7. Dodaj połowę przygotowanej wcześniej przyprawy i zamieszaj całość.
  8. Zwiększ ogień i dodaj około 3 łyżek oleju i smaż dalej, mieszając co kilka minut, by ziemniaki lekko się zarumieniły.
  9. Po około 6 minutach dodaj na patelnię pozostałą przyprawę oraz pokrojony grubo szczypior od dymki.
  10. Zamieszaj i smaż kolejne 5 minut na średnim ogniu.
  11. Po tym czasie smażone ziemniaki są gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • dużą patelnię,
  • moździerz,

CENNE RADY

Smażone ziemniaki mogą być dobrym obiadem na kilka dni. Rozwiązania są dwa: pierwsze, gdzie gotujesz od razu więcej ziemniaków w mundurkach i smażysz jedynie tyle ile danego dnia potrzebujesz lub druga opcja: smażysz całość pierwszego dnia i odgrzewasz kolejnego. Wybór należy do Ciebie, choć ja zawsze wybieram pierwsze rozwiązanie co i Tobie polecam:)

SPOSÓB PODANIA

Jak już wspominałem dla mnie smażone ziemniaki muszą być podane w zestawie z sałatą w śmietanie oraz szklanką zsiadłego mleka! Jednak nie każdy może być fanem takiego połączenia, dlatego zestaw z mizerią czy maślanką lub kefirem też będzie ok.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!