Słynne klopsiki z Ikei! Oryginalny przepis!

Słynne klopsiki z Ikei! Oryginalny przepis!
  • Marcin
  • 28 sierpnia 2021

Kto choć raz był w sklepach IKEA, musiał widzieć banery lub nawet skusić się skosztować ich kulinarnego specjału. O czym mowa? Klopsiki z Ikei i więcej nie trzeba dodawać:) Skąd jednak mam oryginalny przepis? Zawdzięczamy go (przez wielu) znienawidzonej pandemii koronowirusa, w czasie której na skutek zamknięcia lokali gastronomicznych, IKEA zdecydowała się upublicznić przepis na swoje klopsiki, by nieco zrekompensować ten trudny czas fanom szwedzkiej kuchni w tym sklepie.

Okazało się, że przepis na klopsiki z Ikei jest na tyle prosty, że każdy może przygotować ten specjał w swojej domowej kuchni. Również składniki, które są potrzebne do ich przygotowania dostaniecie w najbliższym markecie czy sklepie. Dlaczego w takim razie zamiast standardowego, niedzielnego rosołu i kotleta, nie przygotować właśnie klopsików, które trzeba uczciwie przyznać są naprawdę bardzo smaczne i przypominają nasze tradycyjne mielone! A do tego mamy tradycyjny szwedzki sos śmietanowy – poezja!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 750 g mielonego mięsa wieprzowego i wołowego (w oryginale to 500 g mielonej wołowiny i 250 g mielonej wieprzowiny),
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 5o ml mleka (wg oryginalnego przepisu 5 łyżek stołowych),
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia,
  • sos  śmietanowy:
    • 40 g masła,
    • 40 g mąki pszennej,
    • 300 ml bulionu mięsnego (w originale 150 ml bulionu warzywnego + 150 ml bulionu wołowego),
    • 150 ml śmietany 30%,
    • 2 łyżeczki sosu sojowego,
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon

(ilość produktów dla przygotowania 8-9 porcji (ok. 80 klopsików))

klopsiki z ikei
klopsiki z ikei
klopsiki z ikei
klopsiki z ikei
klopsiki z ikei
klopsiki z ikei

WYKONANIE


Słynne klopsiki z Ikei! Oryginalny przepis!

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podobnie obierz czosnek i również pokrój go w drobną kosteczkę.
  2. Do miski włóż mięso mielone, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek oraz bułkę tartą i jajko. Wszystko ze sobą wymieszaj dłońmi.
  3. Dodaj do mięsa mleko oraz sól i pieprz i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj, by dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
  4. Z gotowe masy mięsnej formuj zwilżonymi dłońmi niewielkie klopsiki, które następnie odkładaj na talerz.
  5. Przygotowane klopsiki przykryj folią spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki.
  6. W czasie gdy klopsiki się chłodzą w lodówce, przygotujcie sos.
  7. Na patelnię dodaj masło, postaw ją na ogniu i rozpuść. Następnie dodaj mąkę i smaż całość przez 2 minuty, często mieszając.
  8. Po upływie 2 minut, wlewaj powoli (porcjami) bulion i stale podgrzewając staraj się go połączyć z zasmażką na jednolitą masę.
  9. Po dodaniu całego bulionu i wymieszaniu sosu, dodaj na patelnię śmietankę, sos sojowy i na końcu musztardę. Dokładnie wymieszaj całość a gdy sos zgęstnieje, zestaw patelnię z ognia.
  10. Po dwóch godzinach chłodzenia się klopsików w lodówce, przygotuj dużą patelnię z rozgrzanym olejem, na którym następnie obsmaż klopsiki na rumiano z każdej strony.
  11. Usmażone klopsiki przekładaj do naczynia żaroodpornego, które gdy będą w nim wszystkie klopsy wstaw do nagrzanego do temperatury 160 stopni (tryb termoobieg) piekarnika i piecz przez 30 minut.
  12. Po tym czasie klopsiki z Ikei wraz z tradycyjnym, szwedzkim sosem śmietanowym są gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • dużą patelnię,
  • małą patelnię,
  • dużą miskę,
  • naczynie żaroodporne,
  • filię spożywczą,
  • płaskie talerze kuchenne,

CENNE RADY

Chłodzenie przez 2 godziny, przygotowanych mięsnych kulek, pozwoli im zachować kształt podczas smażenia.

SPOSÓB PODANIA

Klopsiki z Ikei podawane są z restauracji IKEA w zestawie z puree ziemniacznaym, gotowanym groszkiem i borówkami! Jednak to tylko jedna z propozycji, którą możesz dowolnie modyfikować w zależności od własnego gustu:) Po inspiracje na dodatki do obiadu zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!