Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Kto choć raz był w sklepach IKEA, musiał widzieć banery lub nawet skusić się skosztować ich kulinarnego specjału. O czym mowa? Klopsiki z Ikei i więcej nie trzeba dodawać:) Skąd jednak mam oryginalny przepis? Zawdzięczamy go (przez wielu) znienawidzonej pandemii koronowirusa, w czasie której na skutek zamknięcia lokali gastronomicznych, IKEA zdecydowała się upublicznić przepis na swoje klopsiki, by nieco zrekompensować ten trudny czas fanom szwedzkiej kuchni w tym sklepie.
Okazało się, że przepis na klopsiki z Ikei jest na tyle prosty, że każdy może przygotować ten specjał w swojej domowej kuchni. Również składniki, które są potrzebne do ich przygotowania dostaniecie w najbliższym markecie czy sklepie. Dlaczego w takim razie zamiast standardowego, niedzielnego rosołu i kotleta, nie przygotować właśnie klopsików, które trzeba uczciwie przyznać są naprawdę bardzo smaczne i przypominają nasze tradycyjne mielone! A do tego mamy tradycyjny szwedzki sos śmietanowy – poezja!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 8-9 porcji (ok. 80 klopsików))
Słynne klopsiki z Ikei! Oryginalny przepis!
Chłodzenie przez 2 godziny, przygotowanych mięsnych kulek, pozwoli im zachować kształt podczas smażenia.
Klopsiki z Ikei podawane są z restauracji IKEA w zestawie z puree ziemniacznaym, gotowanym groszkiem i borówkami! Jednak to tylko jedna z propozycji, którą możesz dowolnie modyfikować w zależności od własnego gustu:) Po inspiracje na dodatki do obiadu zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!.
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Dlaczego dieta bez diety? Bo lubię jeść, nie lubię wielkich ograniczeń i wyrzeczeń oraz nie mam cierpliwości do liczenia kalorii……
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
“Miasto miłości” to chyba bardzo trafne określenie dla Lubniewic, bo miejsc poświęconych miłości jest tutaj znacznie więcej niż gdziekolwiek indziej….
Poznajcie wyjątkowo piękne uzdrowisko Kudowa-Zdrój, które swoje najciekawsze miejsca skrywa wśród palm! Poznajcie je z mojego wpisu w którym przybliżam…