Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Mrożenie warzyw to sprawdzony sposób na zachowanie smaku lata na dłużej! Mrożona włoszczyzna, warzywa czy zioła to dobry sposób na przechowanie sezonowych warzyw i korzystanie z nich znacznie dłużej. W mojej kuchni od lat w zamrażarce mam pomrożoną zieleninę czy warzywa z rodzinnego ogródka. Dzięki temu nie muszę sięgać tak często po kupne warzywa a dodatkowo ich smak i aromat jest dużo bardziej intensywny! Tak zamrożone warzywa wykorzystuję do przygotowania zup (sprawdź przepisy na: rosół jak u mamy, rosół z kaczki czy zupę warzywną) ale również przy duszeniu mięs czy przygotowywaniu sosów. Dla mnie to doskonały patent!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność#TAGI
(w zależności od potrzeb i pojemności zamrażalnika)
(ilość produktów dla przygotowania od kilku do kilkunastu porcji)
Mrożona włoszczyzna. Smak ogrodu przez cały rok!
Bardzo ważne jest dobre osuszenie zieleniny i warzyw przed mrożeniem, ponieważ im mniej wody tym łatwiej potem rozdzielić porcje. Zieleninę często nawet zostawiam na noc, by spokojnie ociekła i wyschła.
Woreczki śniadaniowe nie są szczególnie ekologiczne, jednak w przypadku mrożonej zieleniny, która jest strasznie krucha po zamrożeniu, pozwalają wyciągnąć całą porcję, również to co “odpadło” od pęczka.
Jak ktoś lubi mrożone warzywa i zieleninę to bardzo proszę:) Dla zdecydowanej większości z Was będzie to półprodukt, który wykorzystacie przygotowując rosół, zupę warzywną, gulasz czy sos do mięsa.
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Błędne Skały to najbardziej wyjątkowy, urokliwy i ciasny labirynt skalny Gór Stołowych! Spacer wśród potężnych bloków skalnych, przedzierając się przez…
Nasze podróżnicze oczekiwania rosną z każdym sezonem wakacyjnym ale jest sposób by sobie z tym poradzić – mikropodróż! To właśnie…