Zupa warzywna

Zupa warzywna obiad na piatek bez mięsa
  • Marcin
  • 24 lutego 2021

Podobno zupa warzywna to najprostsza zupa w przygotowaniu i jednocześnie jedna z najzdrowszych! Bogactwo warzyw, dowolność składników oraz jednogarnkowe przygotowanie sprawia, że cieszy się ona jak najbardziej zasłużonym uznaniem i popularnością. Moja zupa warzywna to tylko propozycja kompozycji składników, ponieważ tak naprawdę do Ciebie należy decyzja, które warzywa do niej dodasz a z których zrezygnujesz. Mimo nieograniczonej możliwości wyboru składników zupa warzywna niemal zawsze wychodzi delikatna, bardzo warzywna w smaku i lekka dla naszych żołądków. Pamiętaj jednak by przy wyborze składników jeden nie zdominował wszystkich, bo wtedy zamiast zupy warzywnej otrzymasz np. zupę kalafiorową🙂 Kluczem do sukcesu zupy warzywnej jest odpowiednie zbilansowanie smaków, tak by żaden nie wybijał się przed inne. Wypróbuj, napisz co zmieniłeś w przepisie w komentarzu i ciesz się smakiem zupy warzywnej jak z rodzinnego domu.

SKŁADNIKI


  • 2 średnie marchewki,
  • 1 średni seler,
  • 2 małe pietruszki,
  • 1 kalarepa,
  • 30 strąków fasoli szparagowej,
  • 1 mały por,
  • 2 średnie różyczki kalafiora
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 4 gałązki lubczyku (lub 1 łyżeczka lubczyku suszonego),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 100 ml mleka,
  • natka pietruszki,
  • koperek

(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

Zupa warzywna
Zupa warzywna
Zupa warzywna
Zupa warzywna
Zupa warzywna
Zupa warzywna obiad na piatek bez mięsa

WYKONANIE


Zupa warzywna

  1. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
  2. Do przygotowanego garnka wlej oliwę z oliwek, rozgrzej ją a następnie podsmaż pokrojoną cebulę.
  3. Gdy cebula będzie już szklista do garnka wlej wodę oraz dodaj gałązki lubczyku, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe oraz pieprz. Całość zagotuj.
  4. W międzyczasie obierz i pokrój w ćwierć plasterki marchewkę i pietruszkę. Pokrój również selera, tym razem w kostkę.
  5. Gdy woda z przyprawami w garnku się zagotuje dodaj do niego pokrojone warzywa. Ponownie całość zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut pod przykryciem.
  6. Przygotuj pozostałe warzywa. Fasolkę obierz, odcinając końcówki oraz następnie pokrój w 3 centymetrowe kawałki. Kalafiora podziel na małe różyczki, pora pokrój w grube półplasterki a wcześniej obraną kalarepę i ziemniaki w grubszą kostkę.
  7. Gdy pierwsza partia warzyw gotowała się już przez 5 minut, dodaj do garnka pozostałe przygotowane warzywa. Dopraw całość 2 łyżeczkami soli i gotuj po przykryciem przez kolejne 35 minut.
  8. Po ugotowaniu zupy, na kilka minut zestaw ją z ognia. Następnie dodaj mleko oraz posiekaną natke pietruszki i koperek.
  9. Zamieszaj całość i tyle! Zupa warzywna gotowa!

MIEJ POD RĘKĄ

  • duży garnek (o pojemności około 4 litrów),
  • sitko do opłukania warzyw,

CENNE RADY

Zupa warzywna to tak naprawdę pełna dowolność! Masz ochotę dodać brukselkę – proszę bardzo! Więcej selera albo brokuł zamiast kalafiora – nie ma problemu! Ważne jest jednak by wszystkie składniki zupy były jednakowej wielkości, wtedy równomiernie się ugotują.

SPOSÓB PODANIA

Zupa warzywna powinna być doskonałym pomysłem na obiad i by się nią najeść, nie potrzeba żadnych dodatków. Warzywa powinny skutecznie Cię nasycić i ujarzmić “głoda”:) Jeżeli jednak chciałbyś jakiś dodatek polecam kawałek domowego chleba lub bagietki czosnkowe!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!