Zupa kalafiorowa

Co to jest za zupa! Smak lata zamknięty na talerzu, taka właśnie jest zupa kalafiorowa. Doskonała latem ale równie smaczna zimą, przygotowana z mrożonych warzyw. Bogactwo warzyw, mięsny wywar i uwielbiany przeze mnie koperek, to mieszanka idealna do tego, by powstała z niej przepyszna zupa.

Korzystaj gdy sezon na świeże jest w pełni, wtedy smakuje ona najbardziej. Z moim przepisem przygotowanie tej zupy to prościzna. Przekonaj się w swojej kuchni!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Zupa kalafiorowa

składniki

  • 1 mały kalafior,
  • 600 mięsa z kurczaka (1 filet, udko, porcja rosołowa),
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mały por (zielona część),
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 2 gałązki świeżego lubczyku (lub pół łyżeczki suszonego lubczyku),
  • 100 ml mleka,
  • 1,5 litra wody,
  • pęczek koperku
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

wykonanie

  1. Do przygotowanego garnka włożyć kawałki kurczaka, wcześniej opłukane i zalać je 1,5 litra wody. Dodaj 1 łyżeczkę soli i postawić na średnim ogniu. Zagotować. Tuż przed wrzeniem zebrać szum za pomocy małego sitka lub szumówki.
  2. Dodaj do garnka gałązki lubczyku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i obraną cebulę w całości. Gotuj całość na małym ogniu przez 30 minut, koniecznie pod przykryciem.
  3. W czasie gdy wywar się gotuje pokrój warzywa. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój; marchewkę i pietruszkę w kostkę (ćwierć plasterki) a ziemniaki w centymetrową kostkę.
  4. Kalafiora podziel na małe różyczki.
  5. Pora przekrój na pół wzdłuż i pokrój w paski.
  6. Gdy wywar się ugotuje, dodaj do garnka wszystkie pokrojone warzywa. Dodaj 1 łyżeczkę soli i ponownie doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut.
  7. Po upływie czasu, wyciągnij z zupy mięso i odłóż na talerz.
  8. Zupę trzeba teraz zabielić, dlatego dodaj do niej 100 ml mleka i dokładnie wymieszaj.
  9. Koperek poszatkuj i dodaj do zupy. Wymieszaj i włóż do garna z powrotem mięso (tak jak lubisz, czyli w całości lub podzielone na mniejsze kawałki i obrane z kości). Zupa kalafiorowa jest gotowa.

Zupa kalafiorowa

sposób podania

Zupę podawaj w głębokim talerzu lub miseczce. Dodaj do każdej porcji odrobinę mięsa.

Latem możesz serwować tą zupę nie gorącą a letnią, smakuje równie dobrze a nie potęguje wszechogarniającego gorąca.

Niektórzy traktują zupę jako pierwsze danie. Jeżeli szukasz pomysłu na „drugie” zajrzyj do kategorii dania główne.

cenne rady

Zupa kalafiorowa wychodzi najlepsza latem, gdy dostępne są świeże warzywa i zioła. Wersja zimowa najlepsza będzie z warzyw mrożonych.

przyda się podczas gotowania

  • duży garnek,
  • małe sitko lub szumówkę,
  • średnią miskę,
  • duże sito,
  • głęboki talerz,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

Zupa kalafiorowa

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x