Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa
  • Marcin
  • 9 września 2020

Co to jest za zupa! Smak lata zamknięty na talerzu, taka właśnie jest zupa kalafiorowa. Doskonała latem ale równie smaczna zimą, przygotowana z mrożonych warzyw. Bogactwo warzyw, mięsny wywar i uwielbiany przeze mnie koperek, to mieszanka idealna do tego, by powstała z niej przepyszna zupa.

Korzystaj gdy sezon na świeże jest w pełni, wtedy smakuje ona najbardziej. Z moim przepisem przygotowanie tej zupy to prościzna. Przekonaj się w swojej kuchni!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1 mały kalafior,
  • 600 mięsa z kurczaka (1 filet, udko, porcja rosołowa),
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mały por (zielona część),
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 2 gałązki świeżego lubczyku (lub pół łyżeczki suszonego lubczyku),
  • 100 ml mleka,
  • 1,5 litra wody,
  • pęczek koperku

(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

zupa kalafiorowa
zupa kalafiorowa
zupa kalafiorowa

WYKONANIE


Zupa kalafiorowa

  1. Do przygotowanego garnka włożyć kawałki kurczaka, wcześniej opłukane i zalać je 1,5 litra wody. Dodaj 1 łyżeczkę soli i postawić na średnim ogniu. Zagotować. Tuż przed wrzeniem zebrać szum za pomocy małego sitka lub szumówki.
  2. Dodaj do garnka gałązki lubczyku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i obraną cebulę w całości. Gotuj całość na małym ogniu przez 30 minut, koniecznie pod przykryciem.
  3. W czasie gdy wywar się gotuje pokrój warzywa. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój; marchewkę i pietruszkę w kostkę (ćwierć plasterki) a ziemniaki w centymetrową kostkę.
  4. Kalafiora podziel na małe różyczki.
  5. Pora przekrój na pół wzdłuż i pokrój w paski.
  6. Gdy wywar się ugotuje, dodaj do garnka wszystkie pokrojone warzywa. Dodaj 1 łyżeczkę soli i ponownie doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut.
  7. Po upływie czasu, wyciągnij z zupy mięso i odłóż na talerz.
  8. Zupę trzeba teraz zabielić, dlatego dodaj do niej 100 ml mleka i dokładnie wymieszaj.
  9. Koperek poszatkuj i dodaj do zupy. Wymieszaj i włóż do garna z powrotem mięso (tak jak lubisz, czyli w całości lub podzielone na mniejsze kawałki i obrane z kości). Zupa kalafiorowa jest gotowa.

MIEJ POD RĘKĄ

  • duży garnek,
  • małe sitko lub szumówkę,
  • średnią miskę,
  • duże sito,
  • głęboki talerz,

CENNE RADY

Zupa kalafiorowa wychodzi najlepsza latem, gdy dostępne są świeże warzywa i zioła. Wersja zimowa najlepsza będzie z warzyw mrożonych.

SPOSÓB PODANIA

Zupę podawaj w głębokim talerzu lub miseczce. Dodaj do każdej porcji odrobinę mięsa.

Latem możesz serwować tą zupę nie gorącą a letnią, smakuje równie dobrze a nie potęguje wszechogarniającego gorąca.

Niektórzy traktują zupę jako pierwsze danie. Jeżeli szukasz pomysłu na „drugie” zajrzyj do kategorii dania główne.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!