Rosół z kaczki

rosół z kaczki
  • Marcin
  • 25 marca 2021

Rosół z kaczki to jedna z alternatyw dla tradycyjnego rosołu i podobnie jak swój „pierwowzór” doskonale sprawdzi się jako zupa na niedzielny obiad czy obiadowe przyjęcie dla rodziny czy znajomych. Rosół z kaczki przygotowany według mojego przepisu jest znacznie bardziej wyrazisty w smaku, głównie za sprawą przypalonych warzyw ale również samego mięsa z kaczki, które jest bardziej tłuste. Dodatkowo do rosołu z kaczki lubię dodać poszarpane, gotowane mięso, które moim zdaniem świetnie pasuje i dobrze wygląda:) A Wy jaki rosół bardziej wolicie: tradycyjny z kury czy bardziej wyszukany z kaczki?

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 700 g porcji rosołowej z kaczki,
  • 2,5 l wody,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mały por,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 8 ziaren pieprzu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 gałązki liści selera,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 1 łyżeczka oleju,

(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

rosół z kaczki
rosół z kaczki
rosół z kaczki
rosół z kaczki
rosół z kaczki

WYKONANIE


Rosół z kaczki

  1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Następnie zalej je wodą oraz dodaj 1 łyżeczkę soli, po czym ustaw garnek na ogniu i doprowadź do wrzenia.
  2. Na moment przed zagotowaniem zbierz z powierzchni wody szum, za pomocą „szumówki” lub małego sitka.
  3. W czasie gdy zawartość garnka będzie się podgrzewać obierz marchewki, pietruszkę, cebule i por. Ząbki czosnku pozostaw w łupinach.
  4. Patelnię posmaruj niewielką ilością oleju, który rozprowadź papierowym ręcznikiem kuchennym.
  5. Obrane warzywa włóż na patelnię a jeżeli są zbyt duże, pokrój np. na pół. Patelnię postaw na średnim ogniu i podsmaż warzywa przez 8-10 minut do wyraźnego przypalenia. W połowie smażenia warzywa odwróć na drugą stronę.
  6. Po zebraniu szumu, dodaj do garnka przypalone warzywa oraz resztę składników i przypraw.
  7. Całość gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 2 godziny.
  8. Po tym czasie wyciągnij z rosołu warzywa oraz mięso a jeżeli rosół nie jest klarowny, przecedź go na sitku kuchennym.
  9. Gotowe! Rosół z kaczki gotowy do podania:)

MIEJ POD RĘKĄ

  • duży garnek,
  • dużą patelnię,
  • łyżkę „szumówkę” lub małe sitko,

CENNE RADY

Oczywiście możesz przygotować rosół z kaczki korzystając z bardziej mięsnych fragmentów lub nawet całej kaczki. Wtedy jednak rosół będzie znacznie tłustszy.

SPOSÓB PODANIA

Podobnie jak tradycyjny rosół, również rosół z kaczki podawaj z drobnym makaronem (nitki) a na wierzchu dodaj pokrojoną, ugotowaną marchewkę i poszarpane mięso. Do dekoracji możesz użyć natki pietruszki.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!