Jajecznica z maślakami

Jesień to idealna pora na grzybobranie! Kto lubi grzyby, właśnie we wrześniu i październiku rusza w las aby nazbierać tych aromatycznych przysmaków. Dla mnie od kilku lat obowiązkowym daniem z grzybami jest jajecznica z maślakami. Prosta, szybka, intensywnie smakująca grzybami, masłem i natką pietruszki! Mówiąc krótko – niebo w gębie! Idealna na jesienne śniadanie lub trochę lżejszy obiad. Spróbujcie sami.

kategoria przepisu: ,
czas przygotowania:
trudność:

Jajecznica z maślakami

składniki

  • 70 g oczyszczonych i obranych maślaków,
  • 3 jajka,
  • pół małej cebuli,
  • 30 g masła,
  • 25 ml mleka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

wykonanie

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
  2. Zajmij się grzybami. Większe maślaki pokrój w plasterki a mniejsze pozostaw w całości.
  3. Na patelni roztop masło a gdy będzie już płynne dodaj pokrojoną cebulę. Smaż ją przez około 1 minutę, powinna się ona w tym czasie zeszklić i lekko zarumienić.
  4. Następnie na patelnię dodaj pokrojone maślaki, posyp je szczyptą soli i smaż na małym ogniu przez kilka minut, do czasu aż nie odparują wody i lekko się zarumienią.
  5. Do przygotowanej miseczki wbij jajka i dodaj mleko. Całość rozkłóć widelcem.
  6. Gdy na patelni grzyby się już lekko podsmażą dodaj jajka. Smaż całość na średnim ogniu, często mieszając.
  7. Natkę pietruszki pokrój na drobniejsze części.
  8. Pod koniec smażenia, gdy jajka będą już niemal całkowicie ścięte dodaj do nich solidną szczyptę soli oraz świeżo mielony pieprz. Po tym zamieszaj jajecznice i dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Ponownie zamieszaj całość.
  9. Jajecznica z maślakami jest gotowa!

Jajecznica z maślakami

sposób podania

Jajecznica z maślakami smakuje idealnie w towarzystwie świeżego chleba z masłem oraz kubkiem zbożowej kawy. To oczywiście tylko jedna z propozycji, sam możesz dobrać do niej swoje ulubione dodatki.

cenne rady

Jeżeli nie wiesz w jaki sposób przygotować zebrane lub kupione grzyby (w tym również maślaki), przeczytaj mój wpis w kategorii poradnik, który znajdziesz pod linkiem: Jak przygotować grzyby i co dobrego z nich przyrządzić?. Opisuję w nim, w jaki sposób ja zbieram, oczyszczam i przygotowuję grzyby.

przyda się podczas gotowania

  • dużą patelnię,
  • średnią miseczkę,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu: ,
oznaczone jako: ,
użyte składniki: , , ,

Jajecznica z maślakami

spodobał się Tobie wpis - udostępnij go na swoim koncie!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

więcej przepisów!

NEWSLETTER

Chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiadywać się o nowościach na kierunkowo.pl bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

to ważne!

Uważasz, że to dobry i ciekawy wpis – przekaż go dalej!
Każdy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens!
Jeżeli ciekawi Cię co jeszcze przygotowałem, koniecznie zajrzyj do spisu treści bloga.
Nie zapomnij by zapisać się do newslettera. Polub mnie na Facebook-u i obserwuj na Instagram-ie a nie ominie Cię żaden nowy wpis na blogu.
Inspiruj się, podróżuj, gotuj i żyj pełnią życia!

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x