Jajecznica z maślakami

jajecznica z maślakami
  • Marcin
  • 14 października 2020

Jesień to idealna pora na grzybobranie! Kto lubi grzyby, właśnie we wrześniu i październiku rusza w las aby nazbierać tych aromatycznych przysmaków. Dla mnie od kilku lat obowiązkowym daniem z grzybami jest jajecznica z maślakami. Prosta, szybka, intensywnie smakująca grzybami, masłem i natką pietruszki! Mówiąc krótko – niebo w gębie! Idealna na jesienne śniadanie lub trochę lżejszy obiad. Spróbujcie sami.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 70 g oczyszczonych i obranych maślaków,
  • 3 jajka,
  • pół małej cebuli,
  • 30 g masła,
  • 25 ml mleka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

jajecznica z maślakami
jajecznica z maślakami
jajecznica z maślakami
jajecznica z maślakami
jajecznica z maślakami

WYKONANIE


Jajecznica z maślakami

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
  2. Zajmij się grzybami. Większe maślaki pokrój w plasterki a mniejsze pozostaw w całości.
  3. Na patelni roztop masło a gdy będzie już płynne dodaj pokrojoną cebulę. Smaż ją przez około 1 minutę, powinna się ona w tym czasie zeszklić i lekko zarumienić.
  4. Następnie na patelnię dodaj pokrojone maślaki, posyp je szczyptą soli i smaż na małym ogniu przez kilka minut, do czasu aż nie odparują wody i lekko się zarumienią.
  5. Do przygotowanej miseczki wbij jajka i dodaj mleko. Całość rozkłóć widelcem.
  6. Gdy na patelni grzyby się już lekko podsmażą dodaj jajka. Smaż całość na średnim ogniu, często mieszając.
  7. Natkę pietruszki pokrój na drobniejsze części.
  8. Pod koniec smażenia, gdy jajka będą już niemal całkowicie ścięte dodaj do nich solidną szczyptę soli oraz świeżo mielony pieprz. Po tym zamieszaj jajecznice i dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Ponownie zamieszaj całość.
  9. Jajecznica z maślakami jest gotowa!

MIEJ POD RĘKĄ

  • dużą patelnię,
  • średnią miseczkę,

CENNE RADY

Jeżeli nie wiesz w jaki sposób przygotować zebrane lub kupione grzyby (w tym również maślaki), przeczytaj mój wpis w kategorii poradnik, który znajdziesz pod linkiem: Jak przygotować grzyby i co dobrego z nich przyrządzić?. Opisuję w nim, w jaki sposób ja zbieram, oczyszczam i przygotowuję grzyby.

SPOSÓB PODANIA

Jajecznica z maślakami smakuje idealnie w towarzystwie świeżego chleba z masłem oraz kubkiem zbożowej kawy. To oczywiście tylko jedna z propozycji, sam możesz dobrać do niej swoje ulubione dodatki.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!