Sos BBQ (sos barbecue)

Sos BBQ (sos barbecue)
  • Marcin
  • 29 marca 2021

Jeden z najpopularniejszych sosów ostatnich lat! Wyraźnie pikantny, zdecydowanie pomidorowy, delikatnie słodki i dopełniony aromatem dymu wędzarniczego – oto sos BBQ (sos barbecue)! Po ten bardzo popularny sos w ostatnim czas, chętnie sięgamy przy okazji przygotowywania grilla, kebaba, frytek czy nawet czipsów! Bez problemu kupimy w pobliskim sklepie, jednak nie oszukujmy się, że ten w domowym wykonaniu jest o niebo lepszy! Dlatego nie ma co zwlekać, oto gotowy przepis na sos BBQ, który przygotujecie w kilka minut!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 3 czubate łyżki ketchupu łagodnego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych,
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire,
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego,

(ilość produktów dla przygotowania 150 ml sosu)

sos bbq sos barbecue
sos bbq sos barbecue
sos bbq sos barbecue
sos bbq sos barbecue
sos bbq sos barbecue

WYKONANIE


Sos BBQ (sos barbecue)

  1. Sos BBQ jest banalny w przygotowaniu! Zacznij od przygotowania miseczki, do której będą dodawane składniki.
  2. W pierwszej kolejności dodaj do miski 1 łyżkę miodu a następnie wędzoną i ostrą paprykę w proszku.
  3. Dalej dodaj musztardę oraz powidła śliwkowe.
  4. Następnie do misko dodaj sos worcestershire oraz czosnek granulowany i sól.
  5. Na koniec dodaj ketchup i koncentrat pomidorowy.
  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą i gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • miskę

CENNE RADY

Sos BBQ możesz również wykorzystać jako marynatę do pieczonych czy grilowanych mięs. Warto wtedy dodać do niego nieco oleju.

SPOSÓB PODANIA

Sos barbecue (sos BBQ) to doskonały dodatek do wspomnianych wcześniej przekąsek, jak np. tradycyjne frytki ziemniaczane, frytki z batatów i marchewki, pizzy, czipsów czy kebaba. Można wykorzystać go również jako dodatek do potraw z grilla lub przy przygotowywaniu hot-dogów (np. hot-dogi z karmelizowaną cebulą czy hot-dogi z serem i ogórkami konserwowymi) czy burgerów! Za każdym razem będzie ciekawym dodatkiem.

inne przepisy z:

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!