Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem

Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym rzodkiewką i szczypiorkiem
  • Marcin
  • 3 kwietnia 2023

Bywa tak, że brakuje pomysłu na obiad a co gorsze brakuje również składników w lodówce, z których można by stworzyć coś pysznego. Idąc do sklepu na zakupy dosłownie bez listy czy planu, narodził się pomysł na szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym, uzupełniony o chrupiąca rzodkiewkę, ziarna słonecznika oraz świeży szczypiorek. Sprawdził się doskonale i od tego momentu, gości w naszym menu coraz częściej. Jego sukces kryje się w niedługiej liście składników i banalnym przygotowaniu, które trwa maksymalnie kilkadziesiąt minut! Poznacie zatem przepis na szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym!

SKŁADNIKI


  • 250 g pieczarek, najlepsze są te małe, często nazywane pieczarkami mini,
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej, może być mrożona,
  • 1 mała cebula,
  • 75 g masła,
  • 3 jajka,
  • 6 rzodkiewek,
  • 1 cebula dymka,
  • 3 łyżki nasion słonecznika,
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 3 porcji)

Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym rzodkiewką i szczypiorkiem
Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym rzodkiewką i szczypiorkiem
smażona fasola szparagowa zielona
Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym rzodkiewką i szczypiorkiem
jajka sadzone na patelni
Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym rzodkiewką i szczypiorkiem
Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym rzodkiewką i szczypiorkiem
Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym rzodkiewką i szczypiorkiem

WYKONANIE


Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem

  1. Zacznijcie od przygotowania składników. Pieczarki oczyścicie, opłuczcie i pozostawcie na kilka chwil do ocieknięcia na sitku kuchennym. Cebulę obierzcie i razem z cebulką od dymki, pokrójcie w półplasterki.
  2. Na patelnie dodajcie połowę masła i gdy się roztopi, dodajcie pieczarki mini w całości na patelnię. Przyprawcie szczyptą soli, szczyptą kwasku cytrynowego oraz odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Grzyby smażcie przez 6 minut na dużym ogniu, często mieszając.
  3. Gdy pieczarki będą już usmażone, przełóżcie ja na przygotowany talerz a na pustą patelnię dodajcie resztę masła i postawcie ją na średnim ogniu.
  4. Kiedy masło już się roztopi dodajcie pokrojoną fasolkę a po około 4 minutach dorzućcie pokrojoną cebulę i zamieszajcie.Smażcie całość dalej przez 3 minuty, po królowych dodajcie wcześniej podsmażone pieczarki. Smażcie całość na małym ogniu, przez kolejne 3 minuty.
  5. Na rozgradzają, osobną patelnię wbijcie jajka i usmażcie je, tak aby białko się ścięło a żółtko było nadal płynne. Przepis na jajka sadzone znajdziecie w innym przepisie: Jajka sadzone
  6. Po kilku minutach podsmażoną fasolkę z pieczarkami nałóżcie na przygotowane talerze a dalej na wierzch połóżcie usmażone jajka sadzone. Na końcu posypcie danie słoneczniczkiem, pokrojoną w półplasterki rzodkiewką, posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Gotowe! Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym może lądować na waszych stołach!

MIEJ POD RĘKĄ

  • sitko kuchenne,
  • duża patelnia,
  • średnia patelnia,
  • głęboki talerz,

CENNE RADY

Pieczarki smażcie do momentu, aż odparuje cała woda, którą puściły na skutek wysokiej temperatury. Dzięki temu, pieczarki trochę się przyrumienią a do po drugie, nie będziecie mieli “wodnistego sosu pieczarkowego”, jako niepożądanego dodatku do tego dania.

SPOSÓB PODANIA

Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym podawajcie od razu po przygotowaniu. Im cieplejszy, tym na więcej doznań smakowych możecie liczyć! Jeżeli porcja fasolki z pieczarkami pod jajeczną kołderką to da Was za mało, dodajcie do niej kawałek domowego pieczywa, np. domowego chleba dosłownie jak z piekarni czy doskonałego razowca własnej roboty. Dla spragnionych kolejnych kulinarnych doznań polecam dobre na każdą okazję pieczywo czosnkowe, aromatyczne i lekko wilgotne bagietki czosnkowe lub moje odkrycie ostatniego czasu – kotlety warzywne.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!