Smażona kiełbasa z cebulą

Dla niektórych smażona kiełbasa z cebulą to dobry pomysł na kolację, dla innych na obiad. Dla mnie to dobry pomysł i na obiad i na kolację. Przygotowanie jest proste, szybkie i w dodatku potrzebne jest niewiele składników. Idealne rozwiązanie dla każdego kto musi szybko zrobić obiad dla sporej liczby osób. Warto sobie zapamiętać ten przepis na czarną godzinę!

kategoria przepisu: ,

czas przygotowania:

trudność:

Smażona kiełbasa z cebulą

składniki

  • 9 ulubionych kiełbas,
  • 9 sporych cebul,
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • sól, pieprz
  • 50 ml wody,
  • olej do smażenia
(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)

wykonanie

  1. Kiełbasy przekrój wzdłuż na dwie połowy. Połóż na desce, przekrojoną stroną do dołu. Nacinaj kiełbasy do strony skórki, na głębokość kilku milimetrów, uważając by nie przeciąć kiełbasy. Nacięcia zrób w około półcentymetrowych odstępach.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej (około 1 łyżki). Układaj na rozgrzanej patelni pokrojone kiełbasy, naciętą stroną do dołu. Smaż do zarumieniania, przez około 3-4 minut z każdej strony.
  3. Obsmażone kiełbasy ściągnij z patelni na przygotowany talerz.
  4. W czasie, gdy kiełbasy się smażą, obierz cebule i pokrój je w piórka.
  5. Po usmażeniu wszystkich kiełbas, na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę. Posyp są solidną szczyptą soli i smaż bez przykrycia przez około 5 minut, często mieszając.
  6. Po tym czasie, dopraw cebulę rozmarynem i pieprzem ziołowym. Wymieszaj, dodaj wody i przykryj pokrywką. Duś na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
  7. Po tym czasie, wymieszaj cebulę i dodaj do niej usmażoną kiełbasę. Ponownie przykryj pokrywką i duś przez 3-4 minuty, tak by kiełbasa nabrała temperatury. Po tym czasie smażona kiełbasa z cebulą jest gotowa!

Smażona kiełbasa z cebulą

sposób podania

Smażona kiełbasa może być podana z chlebem i łyżeczką musztardy. Jeżeli zależy Ci na bardziej treściwym daniu, podaj ją z dusznymi ziemniakami lub frytkami.

cenne rady

Jeżeli chcesz przygotować smażoną kiełbasę na inną ilość osób niż ta podana w przepisie, przygotuj po 1,5 kiełbasy na osobę. A na każdą kiełbasę dodaj do dania jedną cebulę.

przyda się podczas gotowania

  • duża patelnia z pokrywką,
  • talerz,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu: ,

oznaczone jako: ,

użyte składniki: ,

Smażona kiełbasa z cebulą

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x