Smażona kiełbasa z cebulą

Smażona kiełbasa z cebulą
  • Marcin
  • 28 czerwca 2020

Dla niektórych smażona kiełbasa z cebulą to dobry pomysł na kolację, dla innych na obiad. Dla mnie to dobry pomysł i na obiad i na kolację. Przygotowanie jest proste, szybkie i w dodatku potrzebne jest niewiele składników. Idealne rozwiązanie dla każdego kto musi szybko zrobić obiad dla sporej liczby osób. Warto sobie zapamiętać ten przepis na czarną godzinę!

SKŁADNIKI


  • 9 ulubionych kiełbas,
  • 9 sporych cebul,
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • sól, pieprz
  • 50 ml wody,
  • olej do smażenia

(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)

smażona kiełbasa
smażona kiełbasa
smażona kiełbasa
smażona kiełbasa

WYKONANIE


Smażona kiełbasa z cebulą

  1. Kiełbasy przekrój wzdłuż na dwie połowy. Połóż na desce, przekrojoną stroną do dołu. Nacinaj kiełbasy do strony skórki, na głębokość kilku milimetrów, uważając by nie przeciąć kiełbasy. Nacięcia zrób w około półcentymetrowych odstępach.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej (około 1 łyżki). Układaj na rozgrzanej patelni pokrojone kiełbasy, naciętą stroną do dołu. Smaż do zarumieniania, przez około 3-4 minut z każdej strony.
  3. Obsmażone kiełbasy ściągnij z patelni na przygotowany talerz.
  4. W czasie, gdy kiełbasy się smażą, obierz cebule i pokrój je w piórka.
  5. Po usmażeniu wszystkich kiełbas, na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę. Posyp są solidną szczyptą soli i smaż bez przykrycia przez około 5 minut, często mieszając.
  6. Po tym czasie, dopraw cebulę rozmarynem i pieprzem ziołowym. Wymieszaj, dodaj wody i przykryj pokrywką. Duś na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
  7. Po tym czasie, wymieszaj cebulę i dodaj do niej usmażoną kiełbasę. Ponownie przykryj pokrywką i duś przez 3-4 minuty, tak by kiełbasa nabrała temperatury. Po tym czasie smażona kiełbasa z cebulą jest gotowa!

MIEJ POD RĘKĄ

  • duża patelnia z pokrywką,
  • talerz,

CENNE RADY

Jeżeli chcesz przygotować smażoną kiełbasę na inną ilość osób niż ta podana w przepisie, przygotuj po 1,5 kiełbasy na osobę. A na każdą kiełbasę dodaj do dania jedną cebulę.

SPOSÓB PODANIA

Smażona kiełbasa może być podana z chlebem i łyżeczką musztardy. Jeżeli zależy Ci na bardziej treściwym daniu, podaj ją z dusznymi ziemniakami lub frytkami.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!