Pasta z bobu na kanapki

Pasta z bobu na kanapki
  • Marcin
  • 7 października 2021

Gdy jak co roku przychodzi sezon na bób, w moim domu nie może zabraknąć oczywiście gotowanego bobu na obiad ale również innych smakołyków z tym przepysznym warzywem! Jednym z nich jest śniadaniowa pasta z bobu na kanapki, którą chcę Wam przedstawić właśnie w tym przepisie! Daje gwarancję że zaciekawi każdego z Waszych gości i urozmaici wasze śniadanie, kolację czy przyjęcie w gronie przyjaciół. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do imprezowych przekąsek, np. jako pasta podana na chrupkim pieczywie czy farsz do roladek z wędlin!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 250 g bobu,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka sok z cytryny,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól, pieprz,

(ilość produktów dla przygotowania 250 g pasty)

pasta z bobu na kanapki hummus z bobu
pasta z bobu na kanapki hummus z bobu
pasta z bobu na kanapki hummus z bobu
pasta z bobu na kanapki hummus z bobu
pasta z bobu na kanapki hummus z bobu przepisy na pasty kanapkowe Przekąski na imprezę na zimno

WYKONANIE


Pasta z bobu na kanapki

  1. Bób opłuczcie pod bieżącą wodą, najlepiej na sitku i następnie wrzućcie do garnka.
  2. Zalejcie bób wodą, dodajcie pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki cukru, przykryjcie pokrywką i zagotujcie a następnie gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
  3. Po ugotowaniu bób odcedźcie i pozostawcie na kilka minut do ostygnięcia.
  4. W czasie gdy bób stygnie obierzcie z łupin cebulę i czosnek a później pokrójcie go w średniej wielkości kostkę.
  5. Na niewielkiej patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek.
  6. Smażcie czosnek z cebulą przez około 1 minutę i potem zestawcie z ognia.
  7. Po kilku minutach obierzcie bób ze skórki i dalej wrzucajcie go do wysokiego naczynia do blendowania.
  8. Do obranego bobu dodajcie posmażoną cebulę i czosnek oraz sok z cytryny.
  9. Całość zblendujcie na możliwie gładką pastę.
  10. Pasta z bobu na kanapki gotowa!

MIEJ POD RĘKĄ

  • blender z końcówką rozdrabniającą,
  • wysokie naczynie do blendowania,
  • średni garnek,
  • małą patelnię,
  • miseczkę lub głęboki talerz,
  • sitko,

CENNE RADY

Jeżeli pasta wychodzi zbyt sucha lub gęsta dodajcie nieco więcej oleju, najlepiej rzepakowego, który jest neutralny w smaku.

SPOSÓB PODANIA

Pasta z bobu na kanapki świetnie sprawdzi się na śniadanie jak i kolację. Najlepiej podać ją na domowym pieczywie, np. domowym chlebie razowym czy pszennym chlebie z żurawiną.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!