Grzyby mrożone. Smak jesieni na później!

Grzyby to przysmak, którym możemy cieszyć się krótko. Najwięcej jest ich oczywiście jesienią i najsmaczniejsze są te świeże, z których można przygotować choćby jajecznicę z maślakami lub zupę grzybową. Jest jednak sposób by smakiem grzybów cieszyć się trochę dłużej niż tylko kilka dni po grzybobraniu. Mam na myśli mrożone grzyby, bo tak przygotowane i przechowywane pozwolą nam wrócić do ich smaku po kilku dniach czy tygodniach. Ich przygotowanie to banał, a możliwość późniejszego wykorzystania jest nieograniczona!

kategoria przepisu:
czas przygotowania:
trudność:

Grzyby mrożone. Smak jesieni na później!

składniki

(ilość produktów dla przygotowania 750 g mrożonych grzybów)

wykonanie

  1. Grzyby powinny być już oczyszczone i wstępnie podzielone na średnie kawałki. Wszystko co potrzebne by to wykonać opisałem dla Was we wpisie: Jak przygotować grzyby i co dobrego z nich przyrządzić?.
  2. Cebule obierz i pokrój w kostkę.
  3. Na patelnię dodaj masło i ustaw ją na ogniu. Gdy masło się rozpuści dodaj na patelnię pokrojoną cebulę i szczyptę soli. Smażyć przez około minutę do zeszklenia.
  4. Grzyby przerzuć na sito i opłucz pod bieżącą wodą.
  5. Gdy cebula się zeszkli dodaj wypłukane grzyby. Smaż je przez 2 minuty na średnim ogniu przez przykrycia, mieszając co kilka chwil. Grzyby posól solidną szczyptą soli oraz najlepiej świeżo mielonym pieprzem. Grzyby lubią pieprz, dlatego nie żałuj go.
  6. Po tym czasie, dodaj na patelnię wodę a następnie przykryj ją pokrywką i zmniejsz ognień na mały. Duś grzyby pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut. Mieszaj co kilkanaście minut.
  7. Pod koniec duszenia, 5 minut przed końcem dodaj do grzybów posiekaną natkę pietruszki i koperek. Wymieszaj, przykryj i duś 5 minut.
  8. Gdy grzyby skończą się dusić, odstaw patelnię z grzybami na bok i zostaw do wystygnięcia.
  9. Ostudzone grzyby przekładaj do foliowych woreczków, dzieląc je na porcje po około 25o g.
  10. Zawiązane woreczki z grzybami włóż do zamrażalnika. Po kilku godzinach mrożone grzyby są gotowe!

Grzyby mrożone. Smak jesieni na później!

sposób podania

Z tak przygotowanych grzybów możesz przygotować doskonałą na przykład zupę grzybową, grzyby ze śmietaną lub dodać je do sosu od mięsa. W każdym z wydań, mrożone grzyby będą smakować wyśmienicie.

cenne rady

Mrożone grzyby przechowuj maksymalnie 2-3 miesiące. Po tym czasie z ich jakością może być różnie.

przyda się podczas gotowania

  • dużą patelnię z pokrywką,
  • sitko,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:
oznaczone jako: ,
użyte składniki: , , ,

Grzyby mrożone. Smak jesieni na później!

spodobał się Tobie wpis - udostępnij go na swoim koncie!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

więcej przepisów!

NEWSLETTER

Chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiadywać się o nowościach na kierunkowo.pl bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

to ważne!

Uważasz, że to dobry i ciekawy wpis – przekaż go dalej!
Każdy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens!
Jeżeli ciekawi Cię co jeszcze przygotowałem, koniecznie zajrzyj do spisu treści bloga.
Nie zapomnij by zapisać się do newslettera. Polub mnie na Facebook-u i obserwuj na Instagram-ie a nie ominie Cię żaden nowy wpis na blogu.
Inspiruj się, podróżuj, gotuj i żyj pełnią życia!

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x