Grzyby mrożone. Smak jesieni na później!

Grzyby mrożone. Smak jesieni na później!
  • Marcin
  • 17 października 2020

Grzyby to przysmak, którym możemy cieszyć się krótko. Najwięcej jest ich oczywiście jesienią i najsmaczniejsze są te świeże, z których można przygotować choćby jajecznicę z maślakami lub zupę grzybową. Jest jednak sposób by smakiem grzybów cieszyć się trochę dłużej niż tylko kilka dni po grzybobraniu. Mam na myśli mrożone grzyby, bo tak przygotowane i przechowywane pozwolą nam wrócić do ich smaku po kilku dniach czy tygodniach. Ich przygotowanie to banał, a możliwość późniejszego wykorzystania jest nieograniczona!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

#TAGI

SKŁADNIKI


  • 1 kg świeżych grzybów, wcześniej oczyszczonych i pokrojonych na średnie kawałki (jak to zrobić przeczytasz w moim wpisie: Jak przygotować grzyby i co dobrego z nich przyrządzić?),
  • 2 średnie cebule,
  • 80 g masła,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek koperku,
  • 50 ml wody,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 750 g mrożonych grzybów)

grzyby mrożone
grzyby mrożone
grzyby mrożone
grzyby mrożone
grzyby mrożone

WYKONANIE


Grzyby mrożone. Smak jesieni na później!

  1. Grzyby powinny być już oczyszczone i wstępnie podzielone na średnie kawałki. Wszystko co potrzebne by to wykonać opisałem dla Was we wpisie: Jak przygotować grzyby i co dobrego z nich przyrządzić?.
  2. Cebule obierz i pokrój w kostkę.
  3. Na patelnię dodaj masło i ustaw ją na ogniu. Gdy masło się rozpuści dodaj na patelnię pokrojoną cebulę i szczyptę soli. Smażyć przez około minutę do zeszklenia.
  4. Grzyby przerzuć na sito i opłucz pod bieżącą wodą.
  5. Gdy cebula się zeszkli dodaj wypłukane grzyby. Smaż je przez 2 minuty na średnim ogniu przez przykrycia, mieszając co kilka chwil. Grzyby posól solidną szczyptą soli oraz najlepiej świeżo mielonym pieprzem. Grzyby lubią pieprz, dlatego nie żałuj go.
  6. Po tym czasie, dodaj na patelnię wodę a następnie przykryj ją pokrywką i zmniejsz ognień na mały. Duś grzyby pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut. Mieszaj co kilkanaście minut.
  7. Pod koniec duszenia, 5 minut przed końcem dodaj do grzybów posiekaną natkę pietruszki i koperek. Wymieszaj, przykryj i duś 5 minut.
  8. Gdy grzyby skończą się dusić, odstaw patelnię z grzybami na bok i zostaw do wystygnięcia.
  9. Ostudzone grzyby przekładaj do foliowych woreczków, dzieląc je na porcje po około 25o g.
  10. Zawiązane woreczki z grzybami włóż do zamrażalnika. Po kilku godzinach mrożone grzyby są gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • dużą patelnię z pokrywką,
  • sitko,

CENNE RADY

Mrożone grzyby przechowuj maksymalnie 2-3 miesiące. Po tym czasie z ich jakością może być różnie.

SPOSÓB PODANIA

Z tak przygotowanych grzybów możesz przygotować doskonałą na przykład zupę grzybową, grzyby ze śmietaną lub dodać je do sosu od mięsa. W każdym z wydań, mrożone grzyby będą smakować wyśmienicie.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!