przepiśnik

Tradycyjny żurek na domowym zakwasie

Tradycyjna polska zupa, kojarzona z Wielkanocą, ale wyśmienita również bez okazji. Żurek, bo o nim mowa jest smaczny, prosty i sycący, dlatego właśnie często gości w moim domu. Kluczem do jego przygotowania jest zakwas, ja przygotowuję go sam a przepis na niego znajdziesz tutaj: Domowy zakwas na żurek. Mając już zakwas, który również łatwo przygotować, mamy już ponad połowę sukcesu. Nie polecam kupować gotowego zakwasu czy żurku w proszku – to nie to samo. Warto poświęcić chwilę dłużej i cieszyć się smakiem prawdziwego i doskonałego żurku.

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Tradycyjny żurek na domowym zakwasie

składniki

  • wywar na żurek:
    • 5 białych, surowych kiełbas,
    • 200 g wędzonego boczku,
    • 2,5 litra wody,
    • 1 mały seler,
    • 2 średnie marchewki,
    • 1 mała cebula,
    • 2 średnie pietruszki,
    • 1 mały por,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 5 liści laurowych,
    • 5 ziaren ziela angielskiego,
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
    • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
    • 10 ziaren kolorowego pieprzu,
    • 1,5 łyżeczki soli
  • pozostałe składniki:
    • 550 ml zakwasu na żurek, przygotowanego wg mojego przepisu,
    • 1 mała cebula,
    • 1 łyżka smalcu ze skwarkami,
    • 1 łyżeczka chrzanu,
    • 2 łyżeczki śmietany 18%,
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
    • sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 12-15 porcji)

wykonanie

Wywar na żurek:

  1. Wlej do garnka wodę i włóż do niej białą kiełbasę oraz boczek. Postaw na ogniu i zagotuj. Na chwilę przed wrzeniem, zbierz z powierzchni wody szum, najlepiej przy użyciu łyżki cedzakowej tzw. „szumówki”.
  2. W czasie gdy woda z mięsem będą się zagotowywać, obierz warzywa i pozostaw je w całości. Ząbków czosnku nie obieraj.
  3. Gdy zbierzesz szum dodaj do garnka obrane warzywa, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprz, majeranek, lubczyk i sól.
  4. Gotuj przez 50 minut na małym ogniu i pod przykryciem.
  5. Gdy wywar do żurku już się ugotuje, wyciągnij z niego wszystkie składniki i pozostaw na chwilę do ostygnięcia.

Żurek:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie pokój w kostkę ugotowany boczek.
  2. Na patelni roztop łyżkę smalcu ze skwarkami i podsmaż na niej cebulę oraz boczek.
  3. Do wywaru dodaj wcześniej przygotowany zakwas oraz łyżeczkę chrzanu. Wymieszaj, by wszystko się dobrze rozpuściło.
  4. Podsmażony boczek z cebulą dodaj do wywaru z zakwasem.
  5. Do osobnego naczynia dodaj śmietanę a następnie dolej trochę zupy (2-3 chochle), by ją zahartować. Dobrze wymieszaj a następnie dodaj całość do garnka. Żurek dobrze wymieszaj.
  6. Na końcu pokrój ugotowaną kiełbasę w plasterki i dodaj do żurku.
  7. Dopraw żurek łyżeczką majeranku oraz jeżeli to potrzebne, solą i pieprzem.
  8. Tradycyjny żurek na domowym zakwasie gotowy.

Tradycyjny żurek na domowym zakwasie

zdjęcia

zostań po więcej!

Jestem również na

Jesteś u mnie pierwszy raz? Pozwól, że przedstawię Tobie mojego bloga!

Tradycyjny żurek na domowym zakwasie

przyda się podczas gotowania

  • duży garnek,
  • patelnia,
  • trzy głębokie talerze,
  • łyżka cedzakowa „szumówka”,
  • naczynie do zahartowania śmietany,

sposób podania

Żurek najlepiej smakuje podany z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach oraz jajkami na twardo.

cenne rady

Warzywa z wywaru możesz wykorzystać na przygotowanie tradycyjnej sałatki warzywnej. Będą one miały jednak swój charakterystyczny, wędzony smak z racji gotowania ich razem z boczkiem. Przepis na sałatkę wg mojego przepisu znajdziesz pod linkiem.

zobacz również
znajdź podobne przepisy

podobne przepisy oznaczone tagiem:

inspiracje na przepisy z użytymi składnikami: , , , ,

poradniki kulinarne
To ważne!

Pomogłem lub zainspirowałem?

Postaw mi wirtualną kawę lub podaj wpis dalej! By udostępnić go w social mediach, użyj jednego z poniższych przycisków!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens oraz jest da Was wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem, dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach czy postawieniem kawki!

Możesz również zapisać się newslettera, dzięki któremu zawsze będziesz wiedział o nowych wpisach a także otrzymasz dodatkowe korzyści jak rabaty i darmowe materiały!

Znajdziesz mnie również w social mediach: Facebook, twitter, Instagram. Bedzie mi bardzo miło jak dołączysz do obserwujących!

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x