Tradycyjny żurek na domowym zakwasie

Tradycyjna polska zupa, kojarzona z Wielkanocą, ale wyśmienita również bez okazji. Żurek, bo o nim mowa jest smaczny, prosty i sycący, dlatego właśnie często gości w moim domu. Kluczem do jego przygotowania jest zakwas, ja przygotowuję go sam a przepis na niego znajdziesz tutaj: Domowy zakwas na żurek. Mając już zakwas, który również łatwo przygotować, mamy już ponad połowę sukcesu. Nie polecam kupować gotowego zakwasu czy żurku w proszku – to nie to samo. Warto poświęcić chwilę dłużej i cieszyć się smakiem prawdziwego i doskonałego żurku.

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Tradycyjny żurek na domowym zakwasie

składniki

  • wywar na żurek:
    • 5 białych, surowych kiełbas,
    • 200 g wędzonego boczku,
    • 2,5 litra wody,
    • 1 mały seler,
    • 2 średnie marchewki,
    • 1 mała cebula,
    • 2 średnie pietruszki,
    • 1 mały por,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 5 liści laurowych,
    • 5 ziaren ziela angielskiego,
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
    • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
    • 10 ziaren kolorowego pieprzu,
    • 1,5 łyżeczki soli
  • pozostałe składniki:
    • 550 ml zakwasu na żurek, przygotowanego wg mojego przepisu,
    • 1 mała cebula,
    • 1 łyżka smalcu ze skwarkami,
    • 1 łyżeczka chrzanu,
    • 2 łyżeczki śmietany 18%,
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
    • sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 12-15 porcji)

wykonanie

Wywar na żurek:

  1. Wlej do garnka wodę i włóż do niej białą kiełbasę oraz boczek. Postaw na ogniu i zagotuj. Na chwilę przed wrzeniem, zbierz z powierzchni wody szum, najlepiej przy użyciu łyżki cedzakowej tzw. „szumówki”.
  2. W czasie gdy woda z mięsem będą się zagotowywać, obierz warzywa i pozostaw je w całości. Ząbków czosnku nie obieraj.
  3. Gdy zbierzesz szum dodaj do garnka obrane warzywa, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprz, majeranek, lubczyk i sól.
  4. Gotuj przez 50 minut na małym ogniu i pod przykryciem.
  5. Gdy wywar do żurku już się ugotuje, wyciągnij z niego wszystkie składniki i pozostaw na chwilę do ostygnięcia.

Żurek:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie pokój w kostkę ugotowany boczek.
  2. Na patelni roztop łyżkę smalcu ze skwarkami i podsmaż na niej cebulę oraz boczek.
  3. Do wywaru dodaj wcześniej przygotowany zakwas oraz łyżeczkę chrzanu. Wymieszaj, by wszystko się dobrze rozpuściło.
  4. Podsmażony boczek z cebulą dodaj do wywaru z zakwasem.
  5. Do osobnego naczynia dodaj śmietanę a następnie dolej trochę zupy (2-3 chochle), by ją zahartować. Dobrze wymieszaj a następnie dodaj całość do garnka. Żurek dobrze wymieszaj.
  6. Na końcu pokrój ugotowaną kiełbasę w plasterki i dodaj do żurku.
  7. Dopraw żurek łyżeczką majeranku oraz jeżeli to potrzebne, solą i pieprzem.
  8. Tradycyjny żurek na domowym zakwasie gotowy.

Tradycyjny żurek na domowym zakwasie

sposób podania

Żurek najlepiej smakuje podany z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach oraz jajkami na twardo.

cenne rady

Warzywa z wywaru możesz wykorzystać na przygotowanie tradycyjnej sałatki warzywnej. Będą one miały jednak swój charakterystyczny, wędzony smak z racji gotowania ich razem z boczkiem. Przepis na sałatkę wg mojego przepisu znajdziesz pod linkiem.

przyda się podczas gotowania

  • duży garnek,
  • patelnia,
  • trzy głębokie talerze,
  • łyżka cedzakowa „szumówka”,
  • naczynie do zahartowania śmietany,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

oznaczone jako:

Tradycyjny żurek na domowym zakwasie

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x