Tradycyjny żurek na domowym zakwasie

żurek uroczysty obiad na niedzielę
  • Marcin
  • 25 maja 2020

Tradycyjna polska zupa, kojarzona z Wielkanocą, ale wyśmienita również bez okazji. Żurek, bo o nim mowa jest smaczny, prosty i sycący, dlatego właśnie często gości w moim domu. Kluczem do jego przygotowania jest zakwas, ja przygotowuję go sam a przepis na niego znajdziesz tutaj: Domowy zakwas na żurek. Mając już zakwas, który również łatwo przygotować, mamy już ponad połowę sukcesu. Nie polecam kupować gotowego zakwasu czy żurku w proszku – to nie to samo. Warto poświęcić chwilę dłużej i cieszyć się smakiem prawdziwego i doskonałego żurku.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • wywar na żurek:
    • 5 białych, surowych kiełbas,
    • 200 g wędzonego boczku,
    • 2,5 litra wody,
    • 1 mały seler,
    • 2 średnie marchewki,
    • 1 mała cebula,
    • 2 średnie pietruszki,
    • 1 mały por,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 5 liści laurowych,
    • 5 ziaren ziela angielskiego,
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
    • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
    • 10 ziaren kolorowego pieprzu,
    • 1,5 łyżeczki soli
  • pozostałe składniki:
    • 550 ml zakwasu na żurek, przygotowanego wg mojego przepisu,
    • 1 mała cebula,
    • 1 łyżka smalcu ze skwarkami,
    • 1 łyżeczka chrzanu,
    • 2 łyżeczki śmietany 18%,
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
    • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 12-15 porcji)

żurek
żurek
żurek

WYKONANIE


Tradycyjny żurek na domowym zakwasie

Wywar na żurek:

  1. Wlej do garnka wodę i włóż do niej białą kiełbasę oraz boczek. Postaw na ogniu i zagotuj. Na chwilę przed wrzeniem, zbierz z powierzchni wody szum, najlepiej przy użyciu łyżki cedzakowej tzw. „szumówki”.
  2. W czasie gdy woda z mięsem będą się zagotowywać, obierz warzywa i pozostaw je w całości. Ząbków czosnku nie obieraj.
  3. Gdy zbierzesz szum dodaj do garnka obrane warzywa, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprz, majeranek, lubczyk i sól.
  4. Gotuj przez 50 minut na małym ogniu i pod przykryciem.
  5. Gdy wywar do żurku już się ugotuje, wyciągnij z niego wszystkie składniki i pozostaw na chwilę do ostygnięcia.

Żurek:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie pokój w kostkę ugotowany boczek.
  2. Na patelni roztop łyżkę smalcu ze skwarkami i podsmaż na niej cebulę oraz boczek.
  3. Do wywaru dodaj wcześniej przygotowany zakwas oraz łyżeczkę chrzanu. Wymieszaj, by wszystko się dobrze rozpuściło.
  4. Podsmażony boczek z cebulą dodaj do wywaru z zakwasem.
  5. Do osobnego naczynia dodaj śmietanę a następnie dolej trochę zupy (2-3 chochle), by ją zahartować. Dobrze wymieszaj a następnie dodaj całość do garnka. Żurek dobrze wymieszaj.
  6. Na końcu pokrój ugotowaną kiełbasę w plasterki i dodaj do żurku.
  7. Dopraw żurek łyżeczką majeranku oraz jeżeli to potrzebne, solą i pieprzem.
  8. Tradycyjny żurek na domowym zakwasie gotowy.

MIEJ POD RĘKĄ

  • duży garnek,
  • patelnia,
  • trzy głębokie talerze,
  • łyżka cedzakowa „szumówka”,
  • naczynie do zahartowania śmietany,

CENNE RADY

Warzywa z wywaru możesz wykorzystać na przygotowanie tradycyjnej sałatki warzywnej. Będą one miały jednak swój charakterystyczny, wędzony smak z racji gotowania ich razem z boczkiem. Przepis na sałatkę wg mojego przepisu znajdziesz pod linkiem.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!