Grzanki do zupy

Zupy – krem, są extra! Jednak zawsze chcemy dodać do nich coś extra. Mogą to być groszki ptysiowe albo grzanki, które możesz przygotować samemu w domu. Grzanki do zupy, zrobisz bez żadnego problemu według mojego przepisu a dodatkowo gwarantuję, że będą wyśmienite i o wiele lepsze od każdego „przemysłowego” konkurenta. Wypróbuj i sprawdź sam!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Grzanki do zupy

składniki

  • 220-250 czerstwego pieczywa pszennego (mogą to być bagietki, chleb lub bułki),
  • 60 g masła,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

wykonanie

  1. Pieczywo pokrój w około centymetrową kostkę. Nie musisz odkrawać skórek pieczywa.
  2. Pokrojone pieczywo wsypuj do przygotowanej miski.
  3. Na małej patelni roztop na małym ogniu masło.
  4. Pokrojone pieczywo dopraw ziołami: oregano i tymiankiem oraz szczyptą świeżo mielonego pieprzu i szczyptą soli.
  5. Następnie za pomocą łyżki, porcjami dodawaj do grzanek masło. Po dodaniu każdej porcji zamieszaj grzanki do zupy. Rób tak do momentu aż nie zużyjesz całego masła.
  6. Doprawione i polane masłem grzanki przerzuć na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Rozprowadź grzanki równomiernie, tak by wszystkie utworzyły jedną warstwę.
  8. Przygotowane do pieczenia grzanki do zupy włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, ustawionego na tryb samego termoobiegu (bez dodatkowych grzałek).
  9. Piecz grzanki przez 12 minut.
  10. Po tym czasie wyciągnij upieczone i zarumienione grzanki oraz zostaw do przestygnięcia.

Grzanki do zupy

sposób podania

Grzanki do zupy idealnie nadają się do wszelkich zup, podawanych w formie kremu, np. kremu ze świeżych ogórków. Grzanki najlepiej podawać w osobnym naczyniu, tak by każdy mógł sobie nałożyć dokładnie tyle, na ile ma ochotę.

cenne rady

Grzanki koniecznie przechowuj w szczelnym pojemniku. Tylko w ten sposób pozostaną chrupiące i będą smakowały równie doskonale, jak tuż po przygotowaniu. Grzanki można przechowywać w ten sposób przez kilka dni.

Do grzanek możesz użyć czerstwego pieczywa, które nie zostało wykorzystane na bieżąco, dzięki czemu w ten sposób nie marnujesz jedzenia.

przyda się podczas gotowania

  • dużą miskę,
  • małą patelnię lub garnek,
  • papier do pieczenia

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

użyte składniki: ,

Grzanki do zupy

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x