Wolno tłoczony sok z wyciskarki
Wyciskarka wolnoobrotowa okazała się niezwykle trafionym zakupem, który dał nam możliwość przygotowywania własnych, domowych soków ale również dał wiele frajdy naszemu synkowi a dodatkowo pozwolił nam rozwiązać problem „przeleżanych” w domu owoców, które choć nadal dobre, po prostu już nie wyglądają apetycznie. To największe trzy zalety nabycia wyciskarki wolnoobrotowej, choć oczywiście największym z nich jest wyśmienity, świeży sok z wyciskarki, który jest doskonałym napojem ale i dodatkiem do posiłku!
Możliwość komponowania własnych przepisów i indywidualnego dobierania owoców do soku, który chcecie przygotować, daje Wam nieograniczone możliwości jeżeli chodzi o ostateczny smak soku. Poniżej znajdziecie jeden z naszych przepisów, zgodnie z którym przygotowaliśmy sok z wyciskarki, choć przyznamy się Wam szczerze, że przepis za każdym razem jest inny:) To również jest wielką zaletą, bo po prostu pozwala uniknąć sokowej nudy.
Sok z wyciskarki będzie świetną alternatywą do letnich kompotów (z rabarbaru lub świeżych owoców ogrodowych) lub domowej lemoniady.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 ananas,
- 2 jabłka,
- 3 pomarańcze,
- 3 marchewki,
- 1 brzoskwinia
- 1 litr wody do namoczenia marchewek,
- dodatkowo można dodać:
- banany,
- grejpfruta,
- arbuza,
- mandarynki,
- gruszki,
- nektarynki,
- mango,
- winogrona,
- kiwi,
- maliny,
- jeżyny,
- porzeczki
(ilość produktów dla przygotowania około 1,5 litra soku)
WYKONANIE
- Wszystkie owoce i warzywa umyjcie i osuszcie.
- Zacznijcie przygotowywać sok od obrania marchewki, pokrojenia jej w mniejsze kawałki, które potem wrzućcie do przygotowanego naczynia i zalejcie wodą. Zostawcie tak na 15-20 minut.
- Następnie obierzcie cytrusy (pomarańcze) ze skóry i podzielcie na mniejsze części, które wrzucajcie do miski.
- W dalszej kolejności pokrójcie jabłka, których nie musicie obierać a jedynie pozbawić nasion.
- Podobnie z brzoskwiniami, gdzie usuńcie tylko pestkę i podzielcie na mniejsze kawałki.
- Na koniec obierzcie ananasa ze skórki, wytnijcie środek i podzielcie go na mniejsze kawałki.
- Tak przygotowane owoce i warzywa możecie wkładać do wyciskarki, która wyciśnie z nich sok.
- Możecie już odcedzić marchewkę z wody i również wkładać ją do wyciskarki.
- Owoce i warzywa wrzucajcie do maszyny pojedynczo, by nie zapchać urządzenia. Polecam Wam wkładać pokrojone warzywa i owoce naprzemienne, dzięki czemu sok z wyciskarki od początku będzie zbliżony smakiem do końcowego efektu.
- Kontrolujcie poziom soku w naczyniu, go którego spływa. Gdy robi się pełne, przelejcie sok do innego naczynia.
- Podobnie sprawdzajcie czy nie przepełnia się pojemnik na suche odpady.
- Pod koniec cały sok z wyciskarki, przelejcie do jednego naczynia, wymieszajcie i rozlewajcie do szklanek!
Wolno tłoczony sok z wyciskarki
MIEJ POD RĘKĄ
- wyciskarka wolnoobrotowa,
- naczynie do namoczenia marchewki,
- miska na przygotowane owoce i warzywa,
- miska na obierki,
CENNE RADY
Sok z wyciskarki nie musi być tylko z owoców! Śmiało możecie robić również soki warzywne, czy warzywno owocowe – dokładnie jak ten, który poznaliście wyżej. Najlepszymi warzywami na sok będą wtedy: marchewki, pomidory, ogórki, buraki, jarmuż, papryka, seler naciowy.
SPOSÓB PODANIA
Domowy sok z wyciskarki to niemal danie samo w sobie! Jest tak sycący, że po wypiciu szklanki, czuje się jakby dopiero co odeszło do obiadu:) Jeżeli wyjdzie Wam naprawdę gęsty, możecie nieco rozcieńczyć go przegotowaną wodą lub niegazowaną wodą mineralną, dzięki temu będzie bardziej lekki:) Taki lżejszy sok uzyskacie również odpowiednio dobierając składniki, gdzie warto wtedy używać w większości najbardziej soczystych owoców (np. cytrusów czy arbuza). Taki lekki sok z wyciskarki, możecie śmiało postawić jako dodatek do obiadu, alternatywę do kompotu (np. kompotu z truskawek), zamiennik do domowej lemoniady czy po prostu dodatek do domowego ciasta, np. sezonowego maślankowca z owocami!