Wolno tłoczony sok z wyciskarki

Wolno tłoczony sok z wyciskarki
  • Marcin
  • 30 listopada 2021

Wyciskarka wolnoobrotowa okazała się niezwykle trafionym zakupem, który dał nam możliwość przygotowywania własnych, domowych soków ale również dał wiele frajdy naszemu synkowi a dodatkowo pozwolił nam rozwiązać problem „przeleżanych” w domu owoców, które choć nadal dobre, po prostu już nie wyglądają apetycznie. To największe trzy zalety nabycia wyciskarki wolnoobrotowej, choć oczywiście największym z nich jest wyśmienity, świeży sok z wyciskarki, który jest doskonałym napojem ale i dodatkiem do posiłku!

Możliwość komponowania własnych przepisów i indywidualnego dobierania owoców do soku, który chcecie przygotować, daje Wam nieograniczone możliwości jeżeli chodzi o ostateczny smak soku. Poniżej znajdziecie jeden z naszych przepisów, zgodnie z którym przygotowaliśmy sok z wyciskarki, choć przyznamy się Wam szczerze, że przepis za każdym razem jest inny:) To również jest wielką zaletą, bo po prostu pozwala uniknąć sokowej nudy.

Sok z wyciskarki będzie świetną alternatywą do letnich kompotów (z rabarbaru lub świeżych owoców ogrodowych) lub domowej lemoniady.

SKŁADNIKI


  • 1 ananas,
  • 2 jabłka,
  • 3 pomarańcze,
  • 3 marchewki,
  • 1 brzoskwinia
  • 1 litr wody do namoczenia marchewek,
  • dodatkowo można dodać:
    • banany,
    • grejpfruta,
    • arbuza,
    • mandarynki,
    • gruszki,
    • nektarynki,
    • mango,
    • winogrona,
    • kiwi,
    • maliny,
    • jeżyny,
    • porzeczki

(ilość produktów dla przygotowania około 1,5 litra soku)

sok z wyciskarki
sok z wyciskarki
sok z wyciskarki
sok z wyciskarki
sok z wyciskarki

WYKONANIE


Wolno tłoczony sok z wyciskarki

  1. Wszystkie owoce i warzywa umyjcie i osuszcie.
  2. Zacznijcie przygotowywać sok od obrania marchewki, pokrojenia jej w mniejsze kawałki, które potem wrzućcie do przygotowanego naczynia i zalejcie wodą. Zostawcie tak na 15-20 minut.
  3. Następnie obierzcie cytrusy (pomarańcze) ze skóry i podzielcie na mniejsze części, które wrzucajcie do miski.
  4. W dalszej kolejności pokrójcie jabłka, których nie musicie obierać a jedynie pozbawić nasion.
  5. Podobnie z brzoskwiniami, gdzie usuńcie tylko pestkę i podzielcie na mniejsze kawałki.
  6. Na koniec obierzcie ananasa ze skórki, wytnijcie środek i podzielcie go na mniejsze kawałki.
  7. Tak przygotowane owoce i warzywa możecie wkładać do wyciskarki, która wyciśnie z nich sok.
  8. Możecie już odcedzić marchewkę z wody i również wkładać ją do wyciskarki.
  9. Owoce i warzywa wrzucajcie do maszyny pojedynczo, by nie zapchać urządzenia. Polecam Wam wkładać pokrojone warzywa i owoce naprzemienne, dzięki czemu sok z wyciskarki od początku będzie zbliżony smakiem do końcowego efektu.
  10. Kontrolujcie poziom soku w naczyniu, go którego spływa. Gdy robi się pełne, przelejcie sok do innego naczynia.
  11. Podobnie sprawdzajcie czy nie przepełnia się pojemnik na suche odpady.
  12. Pod koniec cały sok z wyciskarki, przelejcie do jednego naczynia, wymieszajcie i rozlewajcie do szklanek!

MIEJ POD RĘKĄ

  • wyciskarka wolnoobrotowa,
  • naczynie do namoczenia marchewki,
  • miska na przygotowane owoce i warzywa,
  • miska na obierki,

CENNE RADY

Sok z wyciskarki nie musi być tylko z owoców! Śmiało możecie robić również soki warzywne, czy warzywno owocowe – dokładnie jak ten, który poznaliście wyżej. Najlepszymi warzywami na sok będą wtedy: marchewki, pomidory, ogórki, buraki, jarmuż, papryka, seler naciowy.

SPOSÓB PODANIA

Domowy sok z wyciskarki to niemal danie samo w sobie! Jest tak sycący, że po wypiciu szklanki, czuje się jakby dopiero co odeszło do obiadu:) Jeżeli wyjdzie Wam naprawdę gęsty, możecie nieco rozcieńczyć go przegotowaną wodą lub niegazowaną wodą mineralną, dzięki temu będzie bardziej lekki:) Taki lżejszy sok uzyskacie również odpowiednio dobierając składniki, gdzie warto wtedy używać w większości najbardziej soczystych owoców (np. cytrusów czy arbuza). Taki lekki sok z wyciskarki, możecie śmiało postawić jako dodatek do obiadu, alternatywę do kompotu (np. kompotu z truskawek), zamiennik do domowej lemoniady czy po prostu dodatek do domowego ciasta, np. sezonowego maślankowca z owocami!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!