Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru to jeden z wielu charakterystycznych smaków lata! Z niepozornych zielono-czerwonych łodyg można wyciągnąć niepowtarzalny smak, który nie kojarzy się z niczym innym jak pełnią lata. Kompot z rabarbaru to kulinarny banał, który wykona dosłownie każdy. Jedynie trzy składniki, niecała godzinka czasu i na naszym stole ląduje bezapelacyjnie wyjątkowo letni napój. Oczywiście można do niego dodać inne owoce, ale wtedy to już kompot ze świeżych, letnich owoców a nie tylko z samego rabarbaru, który może zastąpić dla wielu równie letnią domową lemoniadę. Zresztą najlepiej przekonać się samemu!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 400g świeżego rabarbaru,
- 100 g cukru,
- 1 litr wody
(ilość produktów dla przygotowania ok. 900 ml kompotu)
WYKONANIE
- Rabarbar umyj pod bieżącą wodą, dokładnie wypłukując piasek.
- Dolne końcówki łodyg utnij i wyrzuć.
- Pozostałą część łodyg pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki a następnie wrzuć je do przygotowanego garnka.
- Do garnka wsyp połowę przygotowanego cukru a na końcu wlej zimną wodę.
- Garnek postaw na średnim ogniu i doprowadź zawartość do wrzenia.
- Od momentu zagotowania kompotu, gotuj go dalej przez 25 minut na wolnym ogniu i pod przykryciem.
- Po tym czasie, gorący kompot przelej przez sitko.
- Ugotowany rabarbar pozostaw na sicie, by odciekł jeszcze przez około 5-10 minut.
- Co przecedzonego kompotu, który powinien być jeszcze ciepły, dodaj pozostały cukier i zamieszaj całość.
- Kompot z rabarbaru pozostaw do wystygnięcia i po tym czasie delektuj się jego orzeźwiającym smakiem.
Kompot z rabarbaru
MIEJ POD RĘKĄ
- średni garnek,
- sitko,
CENNE RADY
Rabarbar możesz zamrozić! Dzięki temu możliwe jest przygotowanie kompotu, również po zakończeniu sezonu. Warto przed mrożeniem pokroić sobie rabarbar na mniejsze kawałki, dzięki czemu zajmie mniej miejsca w zamrażalniku oraz będzie od razu gotowy do gotowania.
SPOSÓB PODANIA
Kompot z rabarbaru, podobnie jak np. kompot ze świeżych owoców czy domowa lemoniada, doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub orzeźwiający napój w upalne dni, kiedy dobrze jest go schłodzić w lodówce. Warto zabrać schłodzony kompot w termosie (które też utrzymuje temperaturę zimnych napojów) np. na rowerową wycieczkę, wyjazd nad wodę czy działkę!
polecane PRZEPISY