Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru
  • Marcin
  • 14 lipca 2021

Kompot z rabarbaru to jeden z wielu charakterystycznych smaków lata! Z niepozornych zielono-czerwonych łodyg można wyciągnąć niepowtarzalny smak, który nie kojarzy się z niczym innym jak pełnią lata. Kompot z rabarbaru to kulinarny banał, który wykona dosłownie każdy. Jedynie trzy składniki, niecała godzinka czasu i na naszym stole ląduje bezapelacyjnie wyjątkowo letni napój. Oczywiście można do niego dodać inne owoce, ale wtedy to już kompot ze świeżych, letnich owoców a nie tylko z samego rabarbaru, który może zastąpić dla wielu równie letnią domową lemoniadę. Zresztą najlepiej przekonać się samemu!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 400g świeżego rabarbaru,
  • 100 g cukru,
  • 1 litr wody

(ilość produktów dla przygotowania ok. 900 ml kompotu)

Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru

WYKONANIE


Kompot z rabarbaru

  1. Rabarbar umyj pod bieżącą wodą, dokładnie wypłukując piasek.
  2. Dolne końcówki łodyg utnij i wyrzuć.
  3. Pozostałą część łodyg pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki a następnie wrzuć je do przygotowanego garnka.
  4. Do garnka wsyp połowę przygotowanego cukru a na końcu wlej zimną wodę.
  5. Garnek postaw na średnim ogniu i doprowadź zawartość do wrzenia.
  6. Od momentu zagotowania kompotu, gotuj go dalej przez 25 minut na wolnym ogniu i pod przykryciem.
  7. Po tym czasie, gorący kompot przelej przez sitko.
  8. Ugotowany rabarbar pozostaw na sicie, by odciekł jeszcze przez około 5-10 minut.
  9. Co przecedzonego kompotu, który powinien być jeszcze ciepły, dodaj pozostały cukier i zamieszaj całość.
  10. Kompot z rabarbaru pozostaw do wystygnięcia i po tym czasie delektuj się jego orzeźwiającym smakiem.

MIEJ POD RĘKĄ

  • średni garnek,
  • sitko,

CENNE RADY

Rabarbar możesz zamrozić! Dzięki temu możliwe jest przygotowanie kompotu, również po zakończeniu sezonu. Warto przed mrożeniem pokroić sobie rabarbar na mniejsze kawałki, dzięki czemu zajmie mniej miejsca w zamrażalniku oraz będzie od razu gotowy do gotowania.

SPOSÓB PODANIA

Kompot z rabarbaru, podobnie jak np. kompot ze świeżych owoców czy domowa lemoniada, doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub orzeźwiający napój w upalne dni, kiedy dobrze jest go schłodzić w lodówce. Warto zabrać schłodzony kompot w termosie (które też utrzymuje temperaturę zimnych napojów) np. na rowerową wycieczkę, wyjazd nad wodę czy działkę!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!