Domowe burgery

burgery
  • Marcin
  • 17 września 2020

Każdy się głowił jak zrobić burgera, który smakuje jak ten z “Maka”. Tego nie wiem, ale wiem jak zrobić smaczniejsze! Domowe burgery w moim wydaniu to mieszanka mięsa wołowego i wieprzowego, cebuli i grubo mielonego kolorowego pieprzu. To wszystko! Proste? Wypróbujcie sami!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 400 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 średnia cebula,
  • płaska łyżeczka kolorowego pieprzu,
  • odrobina oleju rzepakowego do posmarowania patelni,

(ilość produktów dla przygotowania 11 burgerów o średnicy około 10-12 cm)

burgery
burgery
burgery

WYKONANIE


Domowe burgery

  1. Mięso jeżeli jest w całości, należy zmielić.
  2. Cebulę obrać z łupin i pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać do mięsa.
  3. Pieprz rozetrzeć w moździerzu i również dodać do mięsa.
  4. Gdy wszystkie składniki są już w misce, wyrabiaj mięso dłonią tak by powstała jednolita masa.
  5. Na blacie rozłóż kilka pasów folii spożywczej o szerokości około 20 cm.
  6. Formuj z mięsa kule, o średnicy około 7-8 cm i układaj na przygotowanej folii spożywczej.
  7. Mięsne kule rozpłaszcz za pomocą lekko zwilżonego talerza, tak by grubość burgera wynosiła około 1,5 cm.
  8. Zawiń przygotowanego burgera w folię spożywczą a następnie włóż je do zamrażarki do czasu aż całkowicie się nie zamrożą. W moim przypadku było to około 5-6 godzin, można oczywiście zostawić je na dłużej, np. całą noc.
  9. Zamrożone burgery należy smażyć na delikatnie natłuszczonej i rozgrzanej patelni po 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Burgery podczas smażenia warto dociskać łopatką od czasu do czasu, dzięki czemu burgery będą płaskie i równomiernie zarumienione.
  10. Po usmażeniu burgery są gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • miskę,
  • folię spożywczą,
  • mały, płaski talerz,
  • moździerz,
  • patelnię,
  • łopatkę kuchenną,
  • trochę miejsca w zamrażarce,

CENNE RADY

Dzięki temu że burgery są mrożone, możesz przygotować ich dokładnie tyle ile potrzebujesz, nie obawiając się o ich zepsucie.

Dzięki mrożeniu łatwiej jest nam również usmażyć je bez rozlatywania się mięsa.

Oczywiście można również usmażyć burgery na grillu, postępuj wtedy tak samo jak przy smażeniu na patelni, tylko wydłuż czas smażenia dwukrotnie.

SPOSÓB PODANIA

Burgery to podstawowy składnik hamburgerów i cheeseburgerów. Dopiero serwowane w ten sposób, są prawdziwym rajem dla podniebienia. Przepis na cheeseburgery i hamburgery znajdziesz na moim blogu!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!