Domowe burgery

Każdy się głowił jak zrobić burgera, który smakuje jak ten z „Maka”. Tego nie wiem, ale wiem jak zrobić smaczniejsze! Domowe burgery w moim wydaniu to mieszanka mięsa wołowego i wieprzowego, cebuli i grubo mielonego kolorowego pieprzu. To wszystko! Proste? Wypróbujcie sami!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Domowe burgery

składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 400 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 średnia cebula,
  • płaska łyżeczka kolorowego pieprzu,
  • odrobina oleju rzepakowego do posmarowania patelni,
(ilość produktów dla przygotowania 11 burgerów o średnicy około 10-12 cm)

wykonanie

  1. Mięso jeżeli jest w całości, należy zmielić.
  2. Cebulę obrać z łupin i pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać do mięsa.
  3. Pieprz rozetrzeć w moździerzu i również dodać do mięsa.
  4. Gdy wszystkie składniki są już w misce, wyrabiaj mięso dłonią tak by powstała jednolita masa.
  5. Na blacie rozłóż kilka pasów folii spożywczej o szerokości około 20 cm.
  6. Formuj z mięsa kule, o średnicy około 7-8 cm i układaj na przygotowanej folii spożywczej.
  7. Mięsne kule rozpłaszcz za pomocą lekko zwilżonego talerza, tak by grubość burgera wynosiła około 1,5 cm.
  8. Zawiń przygotowanego burgera w folię spożywczą a następnie włóż je do zamrażarki do czasu aż całkowicie się nie zamrożą. W moim przypadku było to około 5-6 godzin, można oczywiście zostawić je na dłużej, np. całą noc.
  9. Zamrożone burgery należy smażyć na delikatnie natłuszczonej i rozgrzanej patelni po 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Burgery podczas smażenia warto dociskać łopatką od czasu do czasu, dzięki czemu burgery będą płaskie i równomiernie zarumienione.
  10. Po usmażeniu burgery są gotowe!

Domowe burgery

sposób podania

Burgery to podstawowy składnik hamburgerów i cheeseburgerów. Dopiero serwowane w ten sposób, są prawdziwym rajem dla podniebienia. Przepis na cheeseburgery i hamburgery znajdziesz na moim blogu!

cenne rady

Dzięki temu że burgery są mrożone, możesz przygotować ich dokładnie tyle ile potrzebujesz, nie obawiając się o ich zepsucie.

Dzięki mrożeniu łatwiej jest nam również usmażyć je bez rozlatywania się mięsa.

Oczywiście można również usmażyć burgery na grillu, postępuj wtedy tak samo jak przy smażeniu na patelni, tylko wydłuż czas smażenia dwukrotnie.

przyda się podczas gotowania

  • miskę,
  • folię spożywczą,
  • mały, płaski talerz,
  • moździerz,
  • patelnię,
  • łopatkę kuchenną,
  • trochę miejsca w zamrażarce,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

Domowe burgery

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x