Cheeseburgery lepsze niż… wiecie gdzie!

cheeseburgery
  • Marcin
  • 20 września 2020

Wiadomo gdzie są podobno najlepsze cheeseburgery. Bar czy jak kto woli restauracja mieszcząca się zazwyczaj pod wielką literą „M”, faktycznie jest dobra w ich przygotowaniu. Ale ja pokażę Wam jak przygotować lepsze, domowe cheeseburgery! Trzymajcie przepis i próbujcie! Warto!

SKŁADNIKI


  • 4 bułki pszenne, najlepiej z sezamem,
  • 4 burgery, przygotowane według mojego przepisu,
  • 1 mała cebula,
  • 4 plastry sera, najlepiej cheddara,
  • 2 małe ogórki konserwowe,
  • musztarda delikatesowa,
  • ketchup,
  • 150 ml wrzątku,

(ilość produktów dla przygotowania 4 cheeseburgerów)

cheeseburgery
cheeseburgery
cheeseburgery
cheeseburgery

WYKONANIE


Cheeseburgery lepsze niż… wiecie gdzie!

  1. Przygotowanie cheeseburgerów zacznij od obrania i pokrojenia, najdrobniej jak potrafisz cebuli. Wrzuć ją do przygotowanego naczynia i zalej wrzątkiem na 3 minuty. Po tym czasie odcedź na sitku.
  2. Przekrój bułki na dwie połówki i ułóż przekrojoną stroną na dużej patelni. Postaw ją na średnim ogniu.
  3. Na małej patelni usmaż burgery, zgodnie z moim przepisem.
  4. W czasie jak smażą się bułki i burgery pokrój ogórki w plasterki.
  5. Gdy bułki się już opieką, ściągnij z patelni spód bułki i połóż na desce lub talerzu.
  6. Następnie połóż na nim usmażonego burgera.
  7. Na burgera połóż możliwie szybko plasterek sera, dzięki czemu zdąży się lekko stopić.
  8. W dalszej kolejności ułóż plasterki ogórka (3-5 plasterków, przygotowanych np. według mojego przepisu) i posyp sparzoną cebulką.
  9. Na środek dodaj pół łyżeczki musztardy i dodatkowo polej całość po wierzchu ketchupem.
  10. Przykryj wszystko opieczonym wierzchem bułki. Gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • dużą i małą patelnię,
  • kubek lub inne naczynie o pojemności ok. 200 ml,
  • małe sitko,

CENNE RADY

W przygotowaniu cheeseburgera liczy się czas. Dlatego w momencie jak będziesz składać wszystkie składniki kanapki, poszczególne części muszą być już gotowe do układania. Dlatego pokrój ogórki wcześniej, podobnie wcześniej przygotuj cebulę oraz wyciągnij ser, musztardę i ketchup z lodówki.

SPOSÓB PODANIA

Cheeseburgery możesz podać jak w „ulubionym” barze, czyli z colą i frytkami. Oczywiście nie jest to zbytnio zdrowe, dlatego skoro jesteś w domu możesz trochę uzdrowić ten zestaw, podając cheeseburgery z frytkami z batatów i marchewki i szklanką zdrowego soku. Uwierz mi, że tak podane smakują dokładnie tak samo obłędnie!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!