Pomysły na elegancki i uroczysty obiad na niedzielę
Poznajcie moje pomysły na uroczysty obiad w niedzielę lub inny świąteczny dzień! Choć nie jestem entuzjastą szczególnie wystawnego życia i…
Rosół z gęsi to jeden z najbardziej aromatycznych i esencjonalnych wywarów mięsnych, przez wielu uważany za najlepszy wśród rosołów. Starannie przygotowany będzie on zarówno doskonałą zupą jak i świetną bazą do sosów czy innych dań mięsnych. Swoją głębię smaku zawdzięcza gęsinie, niezwykle cenionemu mięsu z którego słynie moja rodzinna Wielkopolska i które często określane jest jako mięso bardzo szlachetne. Gęsina jest mięsem tłustym i taki sam wychodzi również rosół z gęsi. Dzięki temu, że nie brakuje w nim tłuszczyku jest bogaty w smaku, pożywny jak na mięsny wywar oraz bardzo zdrowy, wzmacniający i doskonały na przeziębienie. Poznajcie zatem mój przepis na rosół z gęsi!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania około 10 porcji)
Rosół z gęsi. Szlachetny i pełen smaku!
Jeżeli nie chcecie, aby rosół z gęsi był aż tak tłusty, przygotujcie go dzień wcześniej. Pozostawcie go do wystudzenia a następnie wstawcie do lodówki na kilka godzin, aby się schłodził. Gdy rosół będzie już zimny, tłuszcz na powierzchni stężeje i będzie go można bez większego problemu zebrać np. łyżką. Zebrany tłuszcz można wykorzystać np. do przygotowania pasztetów.
Przygotowany rosół będzie klarowny nie tylko za sprawą przecedzenia ale również wtedy, kiedy nie będziecie go mieszać. Dzięki temu z dna garnka nie podnosicie drobin i małych cząstek, które sprawiają że wywar staje się mętny.
Rosół z gęsi podajemy dokładnie tak samo jak klasyczny rosół drobiowy, czyli z makaronem (nitki, wstążka, gniazda, krajanka) oraz pokrojoną marchewką gotowaną. Do smaku można dodać również pokrojoną świeżą natkę pietruszki.
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Poznajcie moje pomysły na uroczysty obiad w niedzielę lub inny świąteczny dzień! Choć nie jestem entuzjastą szczególnie wystawnego życia i…
Spodziewasz się gości? Organizujesz domówkę a może wyprawiasz urodziny? Pewnie szukasz inspiracji na przekąski na imprezę na zimno i ciepło,…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Choć odwiedziłem wiele dolnośląskich uzdrowisk, to na pewno najlepiej czuję się odwiedzając Duszniki-Zdrój – atrakcje, zaciszne miejsca, spokój i muzyka…
Łysy Młyn, to kompleks obiektów rekreacyjnych, które oferują nam możliwość odpoczynku na świeżym powietrzu, aktywne spędzenie czasu na siłowni czy…